EU dropper «oljeforbud»

EU dropper «oljeforbud»

EU-byråkratenes forslag til regler for servering av olivenolje ga storm av kritikk og hånlatter.

Fra 1. januar 2014 skulle det bli forbudt å servere matolje til spisegjester i små glassflasker eller på tallerkener. I stedet skulle all olje serveres i forseglede flasker som ikke kunne fylles på nytt etter åpning.

EU-kommisjonens mål var å hjelpe forbrukerne, som skulle sikres bedre hygiene og oljen som ikke er forurenset. Men forslaget ble umiddelbart møtt av kritikk og latterliggjøring.

Forslaget framheves som et eksempel på at EUs byråkrater ikke er opptatt av de samme tingene som vanlige europeere - midt i en alvorlig økponomisk krise.

– Hvis EU hadde vært drevet på en skikkelig og logisk måte, ville ikke folk vært så antieuropeiske. Men når de finner på sprø ting som dette er det riktig at folk stiller spørsmål om EUs legitimitet og dømmekraft, sa Marina Yannakoudakis. Hun representerer det britiske konservative partiet i Europaparlamentet.

Den tyske avisen Sueddeutsche Zeitung kalte reglene «den underligste beslutningen siden den legendariske regelen om krummingen på agurker».

Nå er kritikerne tatt på alvor. EUs jordbruksminister Dacian Ciolis bekrefter at Kommisjonen vil droppe loven på grunn av den massive motstanden. I stedet skal fagfolk og byråkrater samles i Brussel for å finne andre måter å sikre forbrukerne god kvalitet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen