EU skjerper kniven mot norsk ostetoll

EU skjerper kniven mot norsk ostetoll

Norge bryter med EØS-avtalens «ånd og bokstav», mener EU-parlamentet.

Det har falt mange harde ord i Brussel etter at regjeringen innførte prosenttoll på visse kjøtt- og osteprodukter.

EU-kommisjonen har vært krass i kritikken, og torsdag vedtok EU-parlamentets handelskomité en resolusjon der Norge klart oppfordres til å ombestemme seg. Hvis så ikke skjer, bør Kommisjonen vurdere «muligheten for å foreslå ytterligere tiltak», heter det i resolusjonen, skriver Nyhetene24.

Proteksjonistisk og handelshindrende er ordene som brukes om tollen, og handelskomiteen mener den er «klart i strid med ånd og bokstav i den bilaterale avtalen» mellom EU og Norge, altså EØS-avtalen.

Resolusjonen ble vedtatt med 25 mot fem stemmer. Den skal trolig opp igjen til avstemning neste gang hele Parlamentet trer sammen i Strasbourg i mai.

Jordbruksvarer er ikke omfattet av EØS-avtalen, men det er en artikkel om gradvis liberalisering av handelen med slike varer som EU peker på i kritikken av Norge.

Regjeringen mener på sin side at tollendringen er nødvendig for å beskytte norsk landbruk. Den har gjentatte ganger understreket at den ikke kommer til å endre den nye ostetollen.

LES OGSÅ: Tollhopp på 372 kroner per kilo

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen