EU tvinger frem alkoholreklame

Reklame for øl, vin og sprit kommer snart inn i stua.
18 Mars 2011 - 12:59

EU sier nå tvert nei til norsk unntak for alkoholreklame på TV og utelukker at Norge kan fortsette å forby slik reklame i sendinger fra utlandet. Dermed blir reklamen om kort tid hverdagen for norske TV-seere, skriver Aftenposten.

EU-kommisjonen ga beskjeden i et møte med Utenriksdepartementet tirsdag.

EØS-avtalen fra begynnelsen av 90-tallet ga Norge unntak fra det såkalte TV-direktivet, og for 10 år siden ble direktivet endret slik at Norge fikk lov til å forby alkoholreklame i såkalte rettede TV-sendinger. Det vil si at Norge kunne stoppe alkoholreklame selv om den sendes fra et annet land - så lenge TV-programmene er beregnet på et norsk publikum.

I 2007 ble direktivet endret til å nekte land å forby alkoholreklame som sendes fra et annet land. I et halvt år har Regjeringen jobbet intenst for å forlenge det norske unntaket, og flere andre EU-land ønsker det samme unntaket.

Påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide forlanger nå at Regjeringen tar i bruk reservasjonsretten i EØS-avtalen.

- Reklameforbudet er en helt sentral del av norsk alkoholpolitikk. Når det nå er klart at forhandlinger om unntak ikke fører frem, må Norge sette foten ned, sier han.

Hareide mener dette en «god sak» å bruke reservasjonsretten på.
- Den er relativt marginal, og unntaket var dessuten en av de viktigste forutsetningene da vi gikk inngikk EØS-avtalen, sier han til Aftenposten.

Statssekretær i UD, Erik Lahnstein (Sp), sier at EUs holdning er at Norges eneste mulighet til å forhindre alkoholreklame er å innlede forhandlinger med opprinnelseslandet, eventuelt gå rett på den enkelte TV-stasjon.

Norge kan fortsatt forby alkoholreklame på TV-sendinger fra norsk jord.

Administrerende direktør Lasse Kokvik i TV3 vil ikke kommentere spørsmålet før det er kommet en endelig avklaring i saken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet
Dagens rett
Pasta med fersk og røkt ørret

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet

Pasta med fersk og røkt ørret og friske grønnsaker er ikke bare fargerik og smakfull, men også rask å lage, enten den lages av rester eller nyinnkjøpt vare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her