Få toppriser på auksjon

Systembolagets auksjoner gir stor omsetning, men de virkelig høye prisene uteblir.
Aase E. Jacobsen
09 Juni 2011 - 18:05

Mens Vinmonopolet er i ferd med å etablere en auksjonstjeneste etter at det ble åpnet for det i lovverket, har svenskene holdt på med det siden 2004.

I den siste auksjonen ble det ropt ut 623 objekter som brakte inn 5,9 millioner SEK, i følge wownews.se.
- Dette var den største auksjonen siden vi startet opp, både hva gjelder antall poster og verdi, forteller Sören Nylund, auksjonsansvarlig hos Systembolaget.

Men prisene holder seg stabile og stort sett innenfor utropsverdien. Med noen unntak. Blant annet gikk en flaske Heidsieck Monopole Champagne 1907 for 24.000 SEK (mot 10-12.000).  Selv om Mouton Rothschild 1945 gikk for 42.000, er det i tråd med internasjonale auksjonspriser. At DRC La Tâche 1953 gikk for beskjedne 4.000 SEK skyldes at den hadde et veldig lavt nivå (ullage), hele seks cm, som er mer enn det som vanligvis aksepteres.

Noen godbiter (priser i SEK):
• Heidsieck Monopol Gôut Americain 1907, 1 flaske, 24 000 kr (utrop 10-12 000 kr)
• Bollinger RD 1988 3 flasker, 6 000 kr (utrop 3 600-4 200 kr)
• Salon 1988, 3 magnum 16 000 kr (utrop 12-15 000 kr)
• Cristal 1990, 3 flasker 12 000 kr (utrop 9-12 000 kr)
• Comtes de Champagne Blanc de Blancs 1996, Taittinger, 6 flasker, 15 000 kr, (utrop 12-15 000 kr)
• Château d'Yquem 1899, 1 flaske 30 000 kr (utrop 30-40 000 kr)
• Château d´Yquem 1961, 1 flaske, 6 000 kr (utrop 4-5 000 kr)
• Le Montrachet Marquis de Laguiche 1985, 3 flasker, 8 000 kr (utrop 3 600-4 200 kr)
• Château Mouton Rothschild 1945, 1 flaske, 42 000 kr (utrop 35-40 000 kr)
• Château Lafite Rothschild 1949, 2 flasker, 24 000 kr (utrop 24-28 000 kr)
• Château Lafite Rothschild 1975, 3 flasker, 9 000 kr (6-7 500 kr)
• Château Latour 1982, 1 flaske, 15 000 kr (10-12 000 kr)
• Château Lafite Rothschild 1996, 1 flaske, 8 500 kr (utrop 6 000-7 000 kr)
• Château Margaux 1921, 1 flaske, 20 000 kr (utrop 4-5 000 kr)
• Château Margaux 1945, 1 magnum, 36 000 kr (utrop 7 000-8 000 kr)
• Château La Mission Haut-Brion 1955, 1 flaska, 12 000 kr (utrop 6-7 000 kr)
• Château La Mission Haut-Brion 1961, 1 flaska, 12 000 kr (utrop 14-16 000 kr)
• Château Cheval Blanc 1955, 1 magnum, 22 000 kr, (utrop 8-10 000 kr)
• Château Pétrus 1949, 1 flaske, 15 000 kr (utrop 18-20 000 kr)
• Château Pétrus 1964, 1 magnum, 30 000 kr (utrop 6-7 000 kr)
• Château Pétrus 1986, 1 flaske, 10 000 kr (utrop 5-6 000 kr)
• DRC La Tâche 1953, 1 flaske, 4 000 kr (utrop 5-6 000 kr)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis
Dagens rett

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her