Facebook driver pressesensur

Facebook driver pressesensur

I henhold til Facebook sidestilles Norge med Saudi-Arabia, og Apéritifs nettsider er i følge den samme ulovlige.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2013 - 00:00

Alle har vel hørt historier om Facebook som stenger brukernes sider om fjesbokas interne etiske regler ikke adlydes. Men at Facebook er så kunnskapsløs som følgende historie avdekker, visste du neppe.

Annonsering er en mulighet i Facebook som blant andre Apéritif benytter for å nå nye potensielle lesere. Vi ble imidlertid nylig fratatt denne muligheten angivelig på grunn av brudd på Facebook-reglene. Vi brukte mye tid på å finne ut hva vi egentlig hadde gjort galt, det var blant annet en sak om fårikål og en ostekake som ble for sterk kost for Facebook.

Sammenlignes med Saudi-Arabia

Etter hvert skjønte vi at annonsering på Facebook av enkelte typer stoff er forbundet med aldersrestriksjoner. Særlig er annonsering av stoff som omtaler alkohol strengt regulert. I Sverige og India er det kun lov å rette slike «annonser» mot folk over 25 år, i Tyrkia over 24 år og i Finland over 18 år. Når vi kommer til Norge derimot er all slik promotering forbudt.

Totalforbudet gjelder også landingssiden, altså nettsiden Facebook-annonsen peker til. Så i følge Facebook er Apéritifs nettsider lovstridige. Dette forbudet gjelder altså Norge sammen med en rekke land vi helst ikke vil sammenlignes med, blant andre Saudi-Arabia, UAE, Yemen, Afghanistan og Russland.

Hender mot et vinforslag

Det (eneste) Norge har til felles med disse landene, er at vi har et generelt forbud mot alkoholreklame. Ikke det som alle andre landene i gruppa har til felles, nemlig myndighetenes mulighet til å kontrollere både trykte og digitale medier. Promotering av redaksjonelt stoff på Facebook regnes altså på linje med produktreklame. Jeg skjønner at det i de ovennevnte landene hvor ytringsfrihet ikke er særlig utbredt, ikke skilles mellom ulike typer formidling.

I noen av disse landene straffes nok et vinforslag til fårikål med å få både hender og hode kappet av. Men ikke i Norge.

En som garantert hadde satt pris på å ta i bruk de samme virkemidlene som Facebook gjør for å begrense redaksjonell frihet, er fungerende avdelingsdirektør Erlend Bø i Helsedirektoratet (HD). Tidligere denne måneden la han HDs største egg hittil da han anklaget Nettavisen for brudd på tobakksreklameforbudet. Nettavisen publiserte nemlig et intervju med Geir Hagbart Andersen hos Champagneria hvor han blant annet forteller at han selger Oslos billigste snus og røyk.

Gjør som Facebook

Bø mente at Nettavisen gjorde seg delaktig i brudd på loven ved å omtale at Champagneria selges snus og røyk til kostpris. Han prøver i brevs form å blande seg inn i redaksjonelle prioriteringer ved å kreve følgende: «Vi ber på denne bakgrunn om Nettavisens snarlige tilbakemelding på hvorfor de gunstige prisene på røyk og snus hos Champagneria har fått et slikt positivt og stort fokus i artikkelen.».

Hvis Bø og Facebook sin praksis brer om seg, får vi snart tilstander som vi i vår naivitet aldri trodde vi ville oppleve her til lands.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her