Facebook driver pressesensur

Facebook driver pressesensur

I henhold til Facebook sidestilles Norge med Saudi-Arabia, og Apéritifs nettsider er i følge den samme ulovlige.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2013 - 00:00

Alle har vel hørt historier om Facebook som stenger brukernes sider om fjesbokas interne etiske regler ikke adlydes. Men at Facebook er så kunnskapsløs som følgende historie avdekker, visste du neppe.

Annonsering er en mulighet i Facebook som blant andre Apéritif benytter for å nå nye potensielle lesere. Vi ble imidlertid nylig fratatt denne muligheten angivelig på grunn av brudd på Facebook-reglene. Vi brukte mye tid på å finne ut hva vi egentlig hadde gjort galt, det var blant annet en sak om fårikål og en ostekake som ble for sterk kost for Facebook.

Sammenlignes med Saudi-Arabia

Etter hvert skjønte vi at annonsering på Facebook av enkelte typer stoff er forbundet med aldersrestriksjoner. Særlig er annonsering av stoff som omtaler alkohol strengt regulert. I Sverige og India er det kun lov å rette slike «annonser» mot folk over 25 år, i Tyrkia over 24 år og i Finland over 18 år. Når vi kommer til Norge derimot er all slik promotering forbudt.

Totalforbudet gjelder også landingssiden, altså nettsiden Facebook-annonsen peker til. Så i følge Facebook er Apéritifs nettsider lovstridige. Dette forbudet gjelder altså Norge sammen med en rekke land vi helst ikke vil sammenlignes med, blant andre Saudi-Arabia, UAE, Yemen, Afghanistan og Russland.

Hender mot et vinforslag

Det (eneste) Norge har til felles med disse landene, er at vi har et generelt forbud mot alkoholreklame. Ikke det som alle andre landene i gruppa har til felles, nemlig myndighetenes mulighet til å kontrollere både trykte og digitale medier. Promotering av redaksjonelt stoff på Facebook regnes altså på linje med produktreklame. Jeg skjønner at det i de ovennevnte landene hvor ytringsfrihet ikke er særlig utbredt, ikke skilles mellom ulike typer formidling.

I noen av disse landene straffes nok et vinforslag til fårikål med å få både hender og hode kappet av. Men ikke i Norge.

En som garantert hadde satt pris på å ta i bruk de samme virkemidlene som Facebook gjør for å begrense redaksjonell frihet, er fungerende avdelingsdirektør Erlend Bø i Helsedirektoratet (HD). Tidligere denne måneden la han HDs største egg hittil da han anklaget Nettavisen for brudd på tobakksreklameforbudet. Nettavisen publiserte nemlig et intervju med Geir Hagbart Andersen hos Champagneria hvor han blant annet forteller at han selger Oslos billigste snus og røyk.

Gjør som Facebook

Bø mente at Nettavisen gjorde seg delaktig i brudd på loven ved å omtale at Champagneria selges snus og røyk til kostpris. Han prøver i brevs form å blande seg inn i redaksjonelle prioriteringer ved å kreve følgende: «Vi ber på denne bakgrunn om Nettavisens snarlige tilbakemelding på hvorfor de gunstige prisene på røyk og snus hos Champagneria har fått et slikt positivt og stort fokus i artikkelen.».

Hvis Bø og Facebook sin praksis brer om seg, får vi snart tilstander som vi i vår naivitet aldri trodde vi ville oppleve her til lands.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her