Familiær kos på øverste hylle

Til tross for at det i kulissene jobbes intenst med de mest avanserte matlagingsteknikker som resulterer i de mest minneverdige smaksopplevelser, er Arzak en av de hyggeliste restaurantene du kan oppsøke.
Aase E. Jacobsen
01 November 2010 - 09:54

Elena Arzak forsikrer en litt tvilende gjest om at den bronsebelagte breiflabben er spiselig. Og hennes milde fremtoning virker absolutt betryggende. Den amerikanske gjesten smaker og nikker anerkjennende til kokken som ser ut som om hun blir virkelig glad.

Alt annet enn maten på Arzak minner nemlig lite om en trestjerners restaurant i hvert fall slik vi er blitt vant med det fra Frankrike. Elena og faren Juan som utfyller hverandre på mer enn én måte vandrer rundt i restauranten og koseprater med gjestene hele tiden.

Ingen luksus
Det er så du lurer på om de overhodet har tenkt å være på kjøkkenet i løpet av kvelden. - Dette er ingen luksusrestaurant, men en familierestaurant, sier Elena og et øyeblikk er hun veldig bestemt, men i neste sekund iler hun smilende til en gjest hun åpenbart har lyst å slå av en prat med.

Arzak ser heller ikke ut som en luksusrestaurant fra utsiden. Beliggenheten langs en trafikkert hovedgate i en av San Sebastians østre bydeler og den beskjedne fasaden, gjør at du dobbelsjekker adressen. Heller ikke "resepsjonen" er prangende, heller ordinær. Så er det da også relativt lite (utover oppgradering til tidsriktig interiør) som er forandret på den utseendemessige siden etter at Juan og kona Maite begynte å videreutvikle restauranten i 1967. Som tredje generasjon bak grytene. Og fjerde generasjon, 39-årige Elena, har nå jobbet sammen med faren i ti år, etter mange praksisopphold hos andre trestjerners kolleger.

Uten store geberder
Denne usedvanlig vennlige og familiære stemningen smitter også over på gjestene. Mens mange trestjerners restauranter preges av hvisking og stive ansiktsfolder hos både gjester og personale, er situasjonen en helt annen her. Folk begynner til og med å snakke sammen, ikke diskret, men etter hvert også høylytt, på tvers av selskapene, og glass heves til naboene for å vise glede og tilfredshet over det som serveres.

Og at matserveringen er et skuespill er hevet over en hver tvil, om enn fremført uten store geberder. Servitørene ser ut som hvilke som helst mødre, i ulike aldre, rent bortsett fra at det er få mødre som håndterer nitrogen under serveringen.
 

Heller ikke sommelierene har noe av den innimellom angstskapende holdningen til sine ofte uvitende gjester. Her er det derimot entusiasme og stor respekt for gjestens budsjett som styrer vinvalget i stedet for showoff-effekten. Nå skal det sies at vinprisene på spanske restauranter selv i toppklassen er veldig gunstige. Det gjelder også maten som hos Arzak koster 200 euro for en 12-retters meny med full vinpakke, vann, kaffe og avec.

Avansert forskning
For det får du altså et show du sent glemmer. Ikke bare fordi utseendet på rettene kan være spektakulært, som bronsebreiflabben, men også fordi kombinasjonen av uvante teksturer, intense og perfekt balanserte smaker samt ingredienser du knapt har hørt om før, enten fordi de er lokale eller ikke vanlige, gjør måltidet til en stor opplevelse.

Bredde i ingredienser settes like høyt som avanserte teknikker, og begge deler pleies i Arzaks laboratorium, som rett og slett er leiligheten som familien bodde i før. Det er derfor ikke lett å se med det blotte øye hvilken avansert forskning som egentlig bedrives her. Ved hjelp av datateknologi er alle de 1500 ingrediensene registrert med full profil: Farger, teksturer, aromaer og bruksområder. Så når eksperimenteringen med nye retter ber om en gul ingrediens med sprø overflate, kommer databasen opp med aktuelle råvarer.

Selv om laboratoriet og databasen inneholder Arzaks vel bevarte hemmeligheter, tilbyr restauranten bistand gjennom Arzak Instruction til så vel bransjekolleger som næringsmiddelindustrien, og alt fra menyfornyelse til opplæring.

Kjøkkenet er heller ikke et lukket område, for mot slutten av service tas grupper av gjester i mot, både i den datastyrte vinkjelleren (som er i den tidligere finstuen) og i det overraskende trange kjøkkenet. I hvert fall når alle 20 kokkene er i full sving.

I en liten krok av kjøkkenet kan du sågar bivåne hele seansen, for her er chef's table, men da må du ha spurt om lov lang tid i forveien.

Her finner du Arzak
Avda. Alcalde Jose Elosegui, 273
20015 Donostia/San Sebastian

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Arzak
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her