Fantastisk bok om skalldyr

I den nye boka Skalldyr øser Leif Mannerström som driver stjernerestauranten Sjömagasinet i Gøteborg, raust av sine kunnskaper om hvordan få det beste ut av noen av verdens beste råvarer.
Redaksjonen
03 August 2009 - 15:26

Og for ikke å gå rundt grøten: Skalldyr er blitt en fantastisk bok. Den er, for å bruke en klisjé, et overflødighetshorn av tips, oppskrifter og kunnskap opparbeidet siden forfatteren allerede på 50-tallet serverte Sophia Loren et gedigent skalldyrfat på Stockholms beste maritime restaurant. Dette er en bok du leser for å lære, og hvis du følger oppskriftene får du oppsiktsvekkende god mat. Og det viktigste av alt: du lærer noe om respekten for råvarer, og hvordan du unngår å mishandle dem. Mange bedriver nemlig det reneste hærverk mot disse sarte skapningene.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Mishandlet kreps
Et strålende eksempel kan være behandling av ferskvannskreps. Hver høst går en heseblesende jakt på disse røverne for seg i norske vassdrag. Og de aller, aller fleste tar fullstendig knekken på den eksklusive råvaren under tilberedningen. Møkkete kreps havner i gryta sammen med tørket dill fra pose. Krekene får fosskoke i 20 minutter, og da er det takk for i aften.

Mannerström maner til folkeskikk: krepsen skal skylles godt, ikke minst for å unngå at åtet (som ikke alltid er like fristende for mennesker) blir med i gryta. I vann med både salt, sukker, rikelig med krondill og litt øl skal dyrene koke i fem minutter. I forkant er de blitt humant og forsvarlig avlivet i et annet kokende vann i ett eneste minutt.

Tubefri sone
Det er allikevel oppskriftene som dominerer den omfangsrike boka.
Blåskjell (som fortsatt koster knapper og glansbilder) har fått 11 oppskrifter, kråkebolle én eneste en, sjøkreps 11 og kamskjell sju. Du finner oppskrifter på hummer, knivskjell, kongesnegler, krabbe, kreps, reker, scampi, gambas (store, spanske reker), venusskjell, hjerteskjell og østers. Pluss selvsagt et batteri med tilbehør, som majones (som aldri har hatt noe på en tube å gjøre), skalldyrsmør og fiskebuljong.

Dropp gjerne trøffel...
Når stjernekokker skriver bøker er det ikke til å unngå at det kommer ting på trykk som får oss amatører til å blekne av skrekk. Det er tilsynelatende en del slike eksempler her også. Gedigne bilder (signert Tomas Yeh og Lisa Nestorson) kan ved første øyekast signalisere en vanskelighetsgrad av en annen verden. Leser man oppskriftene avslører det seg en annen virkelighet. Dette er da virkelig ikke komplisert, viser det seg.  Og Mannerström ber oss bruke hodet. Det er lov å avvike fra oppskriftene. Det er trolig ingen tvil om at sashimi av kongekrabbe, sjøkreps, kamskjell og trøffel er mulig å få i seg også uten den siste ingrediensen.

Noen smakebiter
Og for å sette eventuelle lesende skalldyrelskere i litt stemning: hva tror dere om disse rettene?
Roquefortbakte sjøkreps ("det salte i osten inngår et godt ekteskap med sjøkrepsens fine smak"), grillede østers med dansk remulade ("...sammen med karrien i sausen blir dette en smakssensasjon"), friterte blåskjell med salt svineknoke og fin kaviar ("...en herlig kombinasjon, kjempegodt!") og Amerikansk rekecocktail. Den siste serveres med en saus som omtales som en slektning av Bloody Mary!

Og ingen bok uten en pussighet. Om nettopp reker heter det at "I USA finnes det et fantastisk utvalg av reker i fiskediskene.... Det er herlig og gå og botanisere". Bruken av og/å kan man diskutere, men botanisere? Den eneste fornuftige forklaringen av dette ordet er "samle og undersøke planter". (Kilde: snl.no).
Javel. Den eneste planten midt i denne jungelen av maritime dyr må være en språkblomst...

Kom forlag
256 sider
399 kroner

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik burger kan ingen motstå
Dagens rett
Burger med glasert rødløk

En slik burger kan ingen motstå

Medisterdeig på tilbud blir til en saftig burger og når den toppes med rødløksmarmelade og sprø eplesalat blir den rett og slett uimotståelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her