Får forbud mot ølnyheter

Helsedirektoratet forbyr drikkeglede.no å lenke til nyhetsartikler.
19 September 2011 - 12:16

Bryggeriforeningen får ikke lov til å lenke til nyhetsartikler om øl på nettstedet drikkeglede.no. Det har Helsedirektoratet bestemt.

Nettstedet www.drikkeglede.no er hjemmesiden til Bryggeriforeningen. Den inneholder blant annet informasjon om drikkevarene som produseres av norske bryggerier og brusfabrikker.

Helsedirektoratet mener nettsiden har brutt forbudet mot alkoholreklame, blant annet ved å publisere omtaler av øl og vise bilder av øl alene eller sammen med mat.

- I sommer fjernet vi omtale av alkoholholdig øl, og vi sladdet bilder av øl etter trusler om dagbøter på 25 000 kroner fra Helsedirektoratet, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Saken er nå anket til Markedsrådet, der anken skal behandles senere i høst.

I mellomtiden har Bryggeriforeningen fått påpakning fra Helsedirektoratet og pålegg om å fjerne lenker til nyhetsartikler om øl, fra blant annet NRK og Agderposten.

Artiklene omtaler salgsutviklingen for mikrobryggerier.

Helsedirektoratet opplyser at lenker til annet innhold på internett bedømmes på same måte som om innholdet hadde ligget på Bryggeriforeningens egen nettside.

Det motsatte standpunkt ville gjøre reklameforbudet svært enkelt å omgå, skriver direktoratet i et svar til Bryggeriforeningen.

Petter Nome i Bryggeriforeningen er svært overrasket over Helsedirektoratets avgjørelse.
- Når alkoholloven brukes for å ramme formidling av uavhengig journalistikk, handler det ikke lenger om alkoholpolitikk, men om presse- og ytringsfrihet, sier han.

Nome har ingen forståelse for at å lenke til nyhetsartikler fra andre medier er en omgåelse av reklameforbudet.
- Bryggeribransjen vil gjerne ha en god dialog og et nært samarbeid med myndighetene. Vi ønsker begge å skape en sunnere drikkekultur. Men samarbeid og dialog er avhengig av tillit, og denne typen mobbing er et dårlig virkemiddel.

Tidligere i år ble Bryggeri- og drikkevareforeningen og Aass Bryggeri pålagt å fjerne bilder av øl, omtale av ulike øltyper, og bilder av øl sammen med mat, på sine nettsider. Foreningen fjernet dette innholdet innen 1. august, som var fristen som ble satt av Helsedirektoratet.

Bryggeriforeningen har anket vedtaket i Helsedirektoratet til Markedsrådet, og foreningen vil forfølge saken videre oppover i rettssystemet dersom de ikke får medhold i Markedsrådet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv smaking av engelske viner
Matkurs og vinkurs

Eksklusiv smaking av engelske viner

Engelske viner er noe av det aller heteste på vinfronten, og ikke uten grunn. Denne kvelden blir det både lekre bobler og stille viner i glasset med selveste Master of Wine, Sebastian Bredal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her