Får mindre tips

Finanskrisen gjør at gjester gir mindre tips. Gjester holder på pengene sine.

Det er finanskrisen som gjør at folk holder på pengene sine. Det går ut over tipsskålen i serviceyrkene.
 
Servicebransjen merker at folk har blitt litt mer gniene på kronene. Det som en gang var en fyldig tipsskål, har for mange blitt stusslige greier.
 
- Mange er vant til å få mye tips, så det er klart de merker at folk gir mindre enn før, sier leder Tore Skjelstadaume i Oslo servitørforening til Aftenposten.no.
 
Mindre lønn
Han legger ikke skjul på at mindre tips fører til at mange i servicebransjen får mindre lønn.
 
I bransjen er grunnlønnen vanligvis lav, men ifølge Skjelstadaume kommer den som regel opp på et greit nivå med tips.
 
- Lommepengene blir rett og slett borte når det ikke kommer noe tips. Noen mister halvparten av lønnen, sier Skjelstadaume.
 
Det er spesielt de siste to månedene servicebransjen har merket at det har blitt færre kroner i tipsskålen. Lederen innrømmer at han er spent på hvordan situasjonen blir fremover.
 
En trend
Det finnes foreløpig ingen statistikker som sier noe om Oslo-folks tipsvaner. Men Hilde Solheim i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon kan likevel se en trend.
 
- Bevisste tipsere fastholder gjerne sine tipsvaner. Mange bedrifter har bra trykk nå i julebordsesongen, men der vi ser omsetningsnedgang, vil det også bli mindre tips. Ser vi på nisjer i nattelivet som typiske in-steder, er det nok noen grupper som er blitt mer forsiktige, mener Solheim.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen