Får pålegg etter matforgiftning

Mattilsynet mener det er sannsynlig at restauranten Stedet på Sortland er ansvarlig for at 10 mennesker ble matforgiftet i begynnelsen av desember.

Den siste uken har tilsynet jobbet med å finne ut hva som gjorde at ti deltagere på et julebord ble matforgiftet.
 
Mattilsynets inspektører sikret seg prøver for å sende til analyse dagen etter julebordet.
 
- Men prøvene Mattilsynet har fått, stammer ikke fra den aktuelle bordsetningen, ifølge bedriftens opplysninger til Mattilsynet. To av prøvene vi fikk med oss, indikerer imidlertid dårlig produksjonshygiene, eventuelt svikt i nedkjølingsrutinene, sier seksjonssjef Geir Arne Ystmark i Mattilsynet.
 
Stor sannsynlighet
Derfor kan ikke tilsynet være 100 prosent sikre på at det var restauranten som var årsak til forgiftningen. Sannsynligheten er imidlertid stor.
 
- Ut fra intervjuene vi har gjort med de som ble rammet, peker restauranten seg ut som en fellesnevner. Det må imidlertid tas med at hele selskapet kommer fra samme arbeidsplass, Sortland Kommune.
 
Tatt ofte
Ystmark understreker at det ikke er første gang Mattilsynet har ting å utsette på Restaurant Stedet.
 
- Inspeksjoner nå og tidligere har medført anmerkninger og pålegg om å bedre renhold og orden. Nå har virksomheten fått varsel om vedtak om å bedre nedkjølingsrutiner, renhold og datomerking.
 
Hastevedtak
Ystmark sier at det under en oppfølgingsinspeksjon tirsdag denne uken ble gjort hastevedtak om å kaste fisk som luktet dårlig og var misfarvet.
 
Mattilsynet vurderer nå virksomhetskarantene i en måned, dersom ikke forholdene er utbedret innen de fristene Mattilsynet setter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen