Fare for hotelldød

Ingen vil overta familiedrevne hoteller i distriktene. Dertil er fremtiden for usikker.
Redaksjonen
29 Juni 2010 - 12:54

Fjerde generasjon blir trolig den siste ved Raftevold Hotel, melder Aftenposten. Mange av landets mindre familiedrevne hoteller sliter med å føre driften videre. Få vil overta. Og kjøpere står ikke i kø.

- Det er tøft å drive et hotell der mesteparten av inntektene skal tas inn i løpet av noen sommermåneder, sier Anne Raftevold til Aftenposten.

Flere titall sommerhoteller rundt omkring i landet er nå til salgs. Blant andre Geiranger Hotell, Morgedal Hotell og Bolkesjø Hotell - alle historierike bedrifter med stor betydning for lokalmiljøet.

Negativ spiral
Ifølge Terje Devold i 62° Nord, en reiselivsbedrift som eier mange hoteller, må en av to forutsetninger være på plass for at hoteller med 40-60 rom på mindre steder skal klare å tiltrekke seg kjøpere:

De må enten bli større og være helårsåpne, eller i seg selv være så attraktive at hotellet blir reisens mål.

- Men dessverre er mange kommet inn i en negativ spiral. De har ikke kapital til å utvikle produktet og klarer ikke å møte fremtidens kunder, mener Devold.

Tap
Trenden bekymrer reiselivet. Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge beskriver det som et stort tap dersom denne typen overnattingssteder skulle forsvinne i et stort antall. Dette er, ifølge Tuftin, reiselivsbedrifter som er viktige for det totale reiselivsproduktet.

- Vi kan risikere at noe av det vi er kjent for, kan gå tapt. Skjer det, vil det ødelegge noe av produktet vårt, sier han til Aftenposten.

I Norge finnes det rundt 1.100 hotellbedrifter som sysselsetter 25.000 personer. De fire største kjedene Choice, Rica, Thon og Rezidor, har 50 prosent av hotellovernattingene i Norge. Norske hoteller omsatte for ca. 20 milliarder kroner i 2008. Av dette utgjorde losjiinntektene halvparten. Nesten hvert tredje hotell hadde negativ «bunnlinje» i 2008-regnskapet.
Frem mot 2012 er det ventet at antall hotellrom i Norge vil øke til over 80.000. Det er 10.000 flere enn det var i 2008. De fleste nye rommene kommer i byene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her