Fare for hotelldød

Ingen vil overta familiedrevne hoteller i distriktene. Dertil er fremtiden for usikker.
Redaksjonen
29 Juni 2010 - 12:54

Fjerde generasjon blir trolig den siste ved Raftevold Hotel, melder Aftenposten. Mange av landets mindre familiedrevne hoteller sliter med å føre driften videre. Få vil overta. Og kjøpere står ikke i kø.

- Det er tøft å drive et hotell der mesteparten av inntektene skal tas inn i løpet av noen sommermåneder, sier Anne Raftevold til Aftenposten.

Flere titall sommerhoteller rundt omkring i landet er nå til salgs. Blant andre Geiranger Hotell, Morgedal Hotell og Bolkesjø Hotell - alle historierike bedrifter med stor betydning for lokalmiljøet.

Negativ spiral
Ifølge Terje Devold i 62° Nord, en reiselivsbedrift som eier mange hoteller, må en av to forutsetninger være på plass for at hoteller med 40-60 rom på mindre steder skal klare å tiltrekke seg kjøpere:

De må enten bli større og være helårsåpne, eller i seg selv være så attraktive at hotellet blir reisens mål.

- Men dessverre er mange kommet inn i en negativ spiral. De har ikke kapital til å utvikle produktet og klarer ikke å møte fremtidens kunder, mener Devold.

Tap
Trenden bekymrer reiselivet. Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge beskriver det som et stort tap dersom denne typen overnattingssteder skulle forsvinne i et stort antall. Dette er, ifølge Tuftin, reiselivsbedrifter som er viktige for det totale reiselivsproduktet.

- Vi kan risikere at noe av det vi er kjent for, kan gå tapt. Skjer det, vil det ødelegge noe av produktet vårt, sier han til Aftenposten.

I Norge finnes det rundt 1.100 hotellbedrifter som sysselsetter 25.000 personer. De fire største kjedene Choice, Rica, Thon og Rezidor, har 50 prosent av hotellovernattingene i Norge. Norske hoteller omsatte for ca. 20 milliarder kroner i 2008. Av dette utgjorde losjiinntektene halvparten. Nesten hvert tredje hotell hadde negativ «bunnlinje» i 2008-regnskapet.
Frem mot 2012 er det ventet at antall hotellrom i Norge vil øke til over 80.000. Det er 10.000 flere enn det var i 2008. De fleste nye rommene kommer i byene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her