Fare for hotelldød

Ingen vil overta familiedrevne hoteller i distriktene. Dertil er fremtiden for usikker.
Redaksjonen
29 Juni 2010 - 12:54

Fjerde generasjon blir trolig den siste ved Raftevold Hotel, melder Aftenposten. Mange av landets mindre familiedrevne hoteller sliter med å føre driften videre. Få vil overta. Og kjøpere står ikke i kø.

- Det er tøft å drive et hotell der mesteparten av inntektene skal tas inn i løpet av noen sommermåneder, sier Anne Raftevold til Aftenposten.

Flere titall sommerhoteller rundt omkring i landet er nå til salgs. Blant andre Geiranger Hotell, Morgedal Hotell og Bolkesjø Hotell - alle historierike bedrifter med stor betydning for lokalmiljøet.

Negativ spiral
Ifølge Terje Devold i 62° Nord, en reiselivsbedrift som eier mange hoteller, må en av to forutsetninger være på plass for at hoteller med 40-60 rom på mindre steder skal klare å tiltrekke seg kjøpere:

De må enten bli større og være helårsåpne, eller i seg selv være så attraktive at hotellet blir reisens mål.

- Men dessverre er mange kommet inn i en negativ spiral. De har ikke kapital til å utvikle produktet og klarer ikke å møte fremtidens kunder, mener Devold.

Tap
Trenden bekymrer reiselivet. Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge beskriver det som et stort tap dersom denne typen overnattingssteder skulle forsvinne i et stort antall. Dette er, ifølge Tuftin, reiselivsbedrifter som er viktige for det totale reiselivsproduktet.

- Vi kan risikere at noe av det vi er kjent for, kan gå tapt. Skjer det, vil det ødelegge noe av produktet vårt, sier han til Aftenposten.

I Norge finnes det rundt 1.100 hotellbedrifter som sysselsetter 25.000 personer. De fire største kjedene Choice, Rica, Thon og Rezidor, har 50 prosent av hotellovernattingene i Norge. Norske hoteller omsatte for ca. 20 milliarder kroner i 2008. Av dette utgjorde losjiinntektene halvparten. Nesten hvert tredje hotell hadde negativ «bunnlinje» i 2008-regnskapet.
Frem mot 2012 er det ventet at antall hotellrom i Norge vil øke til over 80.000. Det er 10.000 flere enn det var i 2008. De fleste nye rommene kommer i byene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her