Fargestoff kan være kreftfremkallende

EFSA (The European Food Safety Authority) har varslet om at et tilsetningsstoff som blant annet blir brukt i pølser og hamburgere kan være kreftfremkallende.

EFSA begynte å re-evaluere sikkerheten rundt fargetilsetninger da ny teknologi ble tilgjengelig. Organisasjonen fant ut at matfargen Red 2G (E 128) var potensielt helsefarlig. Fargestoffene heter egentlig azofargestoffer og er en syntetisk farge. I utlandet er E 128 blant annet brukt i frokostpølser og i hamburgerkjøtt.
 
EU-regler
Som følge av at Norge er en del av EØS-avtalen må vi forholde oss til EUs direktiver. EU-reglene gjør at stoffet kan tillates i enda flere produkter enn hva som var tilfelle før. Tidligere var det begrenset omfang av E 128, som for eksempel i barmikser og en del fiskeprodukter. Fiskeproduktene fikk en "frisk" rødfarge.
 
I sukkertøy
Som følge av at vi nå forholder oss til EUs regelverk er stoffet tillatt i for eksempel sukkerbaserte varer, som for eksempel sukkertøy og produkter som er rettet mot barn.
 
I en kunngjøring sier EFSA at Red 2G viser seg å omdannes til det kjemiske stoffet anilin i kroppen. Ved hjelp av dyrestudier har EFSA funnet ut at stoffet bør kategoriseres som et carcinogen - en masse eller substans som kan være kreftfremkallende.
 
Helsefarlig
Men det er ikke mulig å finne ut hva som kan regnes som en sikker mengde for et menneske. EFSA bestemte seg derfor for at E 128 skulle regnes som helsefarlig.
 
EFSA sier at dette er deres første uttalelse i en rekke av re-evalueringer som er på gang. Av ting som skal sjekkes er mattilsetninger, inkludert farger, som er godkjent av EU.
 
I prosessen som evaluerer tilsetninger i mat har fargestoffer fått førsteprioritet ettersom dette var det første som ble evalueret for rundt 30 år siden.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen