Fargestoff kan være kreftfremkallende

EFSA (The European Food Safety Authority) har varslet om at et tilsetningsstoff som blant annet blir brukt i pølser og hamburgere kan være kreftfremkallende.
Redaksjonen
17 Juli 2007 - 15:41

EFSA begynte å re-evaluere sikkerheten rundt fargetilsetninger da ny teknologi ble tilgjengelig. Organisasjonen fant ut at matfargen Red 2G (E 128) var potensielt helsefarlig. Fargestoffene heter egentlig azofargestoffer og er en syntetisk farge. I utlandet er E 128 blant annet brukt i frokostpølser og i hamburgerkjøtt.
 
EU-regler
Som følge av at Norge er en del av EØS-avtalen må vi forholde oss til EUs direktiver. EU-reglene gjør at stoffet kan tillates i enda flere produkter enn hva som var tilfelle før. Tidligere var det begrenset omfang av E 128, som for eksempel i barmikser og en del fiskeprodukter. Fiskeproduktene fikk en "frisk" rødfarge.
 
I sukkertøy
Som følge av at vi nå forholder oss til EUs regelverk er stoffet tillatt i for eksempel sukkerbaserte varer, som for eksempel sukkertøy og produkter som er rettet mot barn.
 
I en kunngjøring sier EFSA at Red 2G viser seg å omdannes til det kjemiske stoffet anilin i kroppen. Ved hjelp av dyrestudier har EFSA funnet ut at stoffet bør kategoriseres som et carcinogen - en masse eller substans som kan være kreftfremkallende.
 
Helsefarlig
Men det er ikke mulig å finne ut hva som kan regnes som en sikker mengde for et menneske. EFSA bestemte seg derfor for at E 128 skulle regnes som helsefarlig.
 
EFSA sier at dette er deres første uttalelse i en rekke av re-evalueringer som er på gang. Av ting som skal sjekkes er mattilsetninger, inkludert farger, som er godkjent av EU.
 
I prosessen som evaluerer tilsetninger i mat har fargestoffer fått førsteprioritet ettersom dette var det første som ble evalueret for rundt 30 år siden.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her