Farlig fargestoff

Det er ferietid. Blir det sydentur og lunsj med rødaktige hamburgere? Eller kanskje blir ferien lagt til Legoland med barna, der de gjerne vil ha røde pølser? Da bør du lese dette.

Du kan si mye rart om EU og EØS-avtalen. Men myndighetene prøver i alle fall å ta vare på oss konsumenter. Nå har organisasjonen som skal passe på matvarene funnet ut at et fargestoff kan være kreftfremkallende. Derfor kommer det advarsler om fargestoffet E 128.
 
Farlig
Organisasjonen heter EFSA (The European Food Safety Authority) og har varslet om at et tilsetningsstoff som blant annet blir brukt i pølser og hamburgere kan være kreftfremkallende. Det er et rødt fargestoff - nevnte E 128 - som nå er regnet som helsefarlig. Fargestoffet heter også Red 2G, men i henhold til lover og regler skal stoffet også merkes med E 128.
 
EFSA begynte å re-evaluere sikkerheten rundt fargetilsetninger da ny teknologi ble tilgjengelig. Organisasjonen fant ut at matfargen Red 2G (E 128) var potensielt helsefarlig. Fargestoffene heter egentlig azofargestooffer og er en syntetisk farge. I utlandet er E 128 blant annet brukt i pølser og i hamburgerkjøtt.
 
Sjekk pølsene!
Sjekk derfor hva de røde pølsene inneholder, om du er på ferie i Danmark.
 
Som følge av at Norge er en del av EØS-avtalen må vi forholde oss til EUs direktiver. Dette gjør at stoffet kan tillates i enda flere produkter enn hva som var tilfelle før.
 
For barn
Tidligere var det begrenset omfang av E 128, som for eksempel i barmikser og en del fiskeprodukter. Som følge av at vi nå forholder oss til EUs regelverk er stoffet tillatt i for eksempel sukkerbaserte varer, som for eksempel sukkertøy og produkter som er rettet mot barn.
 
I en kunngjøring sier EFSA at Red 2G viser seg å omdannes til det kjemiske stoffet anilin i kroppen. Ved hjelp av dyrestudier har EFSA funnet ut at stoffet bør kategoriseres som et carcinogen - en masse eller substans som kan være kreftfremkallende.
 
Helsefarlig
Men det er ikke mulig å finne ut hva som kan regnes som en sikker mengde for et menneske. EFSA bestemte seg derfor for at E 128 skulle regnes som helsefarlig.
 
Så når ungene er på Tivoli i Danmark, Legoland eller du kanskje er i en strandkneipe i syden bør du kanskje styre unna hamburgere og pølser.
 
EFSA har sagt sitt: E 128 er ikke bra for oss.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen