Farlig frue

Fru Lysholm, Arcus' nye akevitt, har ertet på seg lederskribenten i avisen Folket: Vi har vanskelig for å se Fru Lysholm som noe annet enn en hån mot kvinner og barn som gjennom tidene er blitt utsatt for vold og andre overgrep fra alkoholiserte menn, skr
Redaksjonen
28 November 2001 - 13:53

Alle argumenter ser ut til å være gode nok når det gjelder den gode avholdssaken. Vi for vår del har vanskelig for å se at frua skulle representere en trussel i så måte. Generelt fordi akevitt er en så sesongbetonet drikke som det er og spesielt fordi vi har vanskelig for å tro at et nisjeprodukt som dette vil føre til større misbruk blant kvinner.

Kanskje vil forbruket øke i jula, men det tar neppe noen skade av. Og mens vi er inne på akkurat den festen, venter vi bare på utspillet som kommer regelmessig på denne tiden av året. Den berømte julefylla. Der det påstås at flere denger kona og ungene enn på noe annet tidspunkt i løpet av året og som hvert eneste år er like usant. Undersøkelser viser nemlig at de som har store problemer med alkohol faktisk begrenser seg og takler den festen annerledes enn de kanskje gjør ved andre anledninger.

Nå er det ikke på noen måte slik at vi vil bagatellisere at folk misbruker alkohol og gjør skade på andre. Men vi synes det er fullstendig å skyte over mål når en skarve akevitt med et kvinnenavn skal sette avholdssinnet i kok. Vi frykter hva rørsla vil si når den oppdager vinen som bærer Masi? At det vil øke vinforbuket i Norges eneste samebygd. Gammel Oppland har ikke hatt synlig effekt på de kanter av landet der hjemmebrenten fortsatt florer. Det vet vel allerede Folket. Men den farlige HB'en interesserer ikke rørsla like mye som det lovlige forbruket.

Promillegrense i hjemmet er et av flere interessante forslag som i det siste er fremsatt for å hindre oss i å nyte alkohol når barn er til stede. 0,5 var ledig etter at 0,2 ble innført på veien, sa opphavsmannen. Han mente selvfølgelig ikke at det skulle vedtas ved lov men være en frivillig ordning. Barneombudet Trond Waage hang seg om halsen på forslaget og journalisten Simon Flem Devold synes tanken er ualminnelig god: Alle er ikke klar over at det ikke skal så mye alkohol til før foreldrene forandrer seg såpass mye at det blir skremmende for barna. Barna lærer også av foreldrene at vi må ha alkohol for å ha det hyggelig, hevder han.

Hva skal vi andre da si? Går det i det hele tatt an å argumentere mot at barn og alkohol ikke hører sammen og at far og mor deler en flaske rødvin er å gå langt over grensen for hva de bør tillate seg når de små er til stede? En hver som tar til motmæle står i fare for å demonstrere for all verden at barna neglisjeres og at forelderansvaret ikke tas alvorlig.

Tør vi minne om at vin har vært drukket til maten i hundrevis av år i land som ligger syd for oss. Og at generasjon etter generasjon har sett sine foreldre med 0,5 og mer i blodet uten å ta synderlig skade av det. For Syd-Europa er ikke befolket av skadeskutte generasjoner, så langt vi kan se.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 8/2001)
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her