Fasit - Hva med litt ekstra julehodebry?

Fasit - Hva med litt ekstra julehodebry?

Her er fasiten til quizen om juletradisjoner.
Redaksjonen
01 November 2014 - 16:11

Fasit

  • 1. Hvorfor putter vi mandel i julegrøten?
    • Fordi den gir ekstra god smak

    • For at vi har en unnskyldning for å kjøpte en marsipangris

    • Den som får mandelen vil bli gift året etter

  • 2. Hvilken type ris bruker vi til risgrøt?
    • Langkornet ris

    • Rundkornet ris

    • Villris

  • 3. Hva lages pinnekjøtt av?
    • Lamme- eller saueside

    • Svineribbe

    • Treflis

  • 4. Hvordan tilberedes syltelabber?
    • De saltes og legges i i salt- og krydderlake

    • De henges til tørk og kokes i salt- og krydderlake

    • De kokes ferske og legges i salt- og krydderlake

  • 5. Hva betyr kakelinna?
    • Den som hadde ansvaret for julebaksten

    • Linhåndkleet som man pakket julebaksten inn i før i tida

    • Navnet på en mildværsperiode som ofte oppstår like før den 21. desember

  • 6. Christmas er lett å forstå (kristi messe), men hva betyr egentlig jul?
    • Det kommer av hǫll, norrønt for festhall

    • Det kommer av hjól, norrønt for hjul

    • Det kommer av jól, norrønt for vinterblot

  • 7. Hvor ligger Christmas Island?
    • Utenfor Japan

    • Utenfor Mexico

    • Utenfor Australia

  • 8. Hva er panettone?
    • Julemiddagen i Vatikanet

    • Julekake på italiensk

    • Julesang på italiensk

  • 9. Hvor er Möndlugrautur julemat?
    • I Tsjekkia

    • I Tyrkia

    • I Island

  • 10. Mele Malikimaka betyr god jul på hvilket språk?
    • På Hawaii og det er en transkripsjon for Merry Christmas

    • På finsk

    • På urdu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her