Firkantede regler

En arbeidssøker med erfaring som kokk fra Sverige og Tyskland sliter med å få arbeidstillatelse i Norge.
Redaksjonen
29 Februar 2008 - 22:15

Det er Ristorante Nye La Piazza som vil tilby ham jobb. Som mange andre serveringssteder i Norge er de på jakt etter en kokk.
 
Søkt overalt
- Vi har søkt både nasjonalt og internasjonalt etter ny kokk. Så fikk vi endelig tak i to kokker som har arbeids- og oppholdstillatelse i Sverige, men har fått signaler om at de trolig ikke får tillatelse her, forteller innehaver Mostafa Chaibi i Ristorante Nye La Piazza til Rogalands Avis.
 
Chaib trodde at dette ville være en grei sak.
 
- De to har vært her hos meg, og jeg mener de er dyktige, og ville gi dem jobb. De har også jobbet i flere år ved italienske restauranter, sier restauranteieren.
 
Viktig
For restauranten er det viktig å få en kokk på plass nokså raskt. I slutten av mars slutter nemlig dagens kokk for å reise utenlands.
 
- Det er fare for at vi må stenge dørene hvis vi ikke får tak i en kokk. Jeg kan ikke jobbe som både kokk, servitør og pizzabaker, og kjøkkensjefen kan heller ikke strekke seg så langt, sier Chaibi.
 
Opptil et år
Da han undersøkte saken med den norske ambassaden i Sverige, der kokkene må søke om arbeidstillatelse, fikk han beskjed om at det kan ta et halvt til ett år å behandle søknaden.
 
Chaibi regnet med at en som har arbeids- og oppholdstillatelse lett ville få det samme i Norge. At de aktuelle kokkene kommer fra Tyrkia og Tunisia, altså utenfor EØS-området, gjør heller ikke saken lettere.
 
Ingen automatikk
- Det er ingen automatikk i at en som har tillatelse i Sverige får det her. Grunnlaget til denne personen i Sverige trenger for eksempel ikke være fagutdannelse, men kan også være foreldre, asylsøker eller andre ting, sier seksjonssjef Jarle Søyland ved utlendingsseksjonen i Rogaland politidistrikt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her