Firkantede regler

En arbeidssøker med erfaring som kokk fra Sverige og Tyskland sliter med å få arbeidstillatelse i Norge.

Det er Ristorante Nye La Piazza som vil tilby ham jobb. Som mange andre serveringssteder i Norge er de på jakt etter en kokk.
 
Søkt overalt
- Vi har søkt både nasjonalt og internasjonalt etter ny kokk. Så fikk vi endelig tak i to kokker som har arbeids- og oppholdstillatelse i Sverige, men har fått signaler om at de trolig ikke får tillatelse her, forteller innehaver Mostafa Chaibi i Ristorante Nye La Piazza til Rogalands Avis.
 
Chaib trodde at dette ville være en grei sak.
 
- De to har vært her hos meg, og jeg mener de er dyktige, og ville gi dem jobb. De har også jobbet i flere år ved italienske restauranter, sier restauranteieren.
 
Viktig
For restauranten er det viktig å få en kokk på plass nokså raskt. I slutten av mars slutter nemlig dagens kokk for å reise utenlands.
 
- Det er fare for at vi må stenge dørene hvis vi ikke får tak i en kokk. Jeg kan ikke jobbe som både kokk, servitør og pizzabaker, og kjøkkensjefen kan heller ikke strekke seg så langt, sier Chaibi.
 
Opptil et år
Da han undersøkte saken med den norske ambassaden i Sverige, der kokkene må søke om arbeidstillatelse, fikk han beskjed om at det kan ta et halvt til ett år å behandle søknaden.
 
Chaibi regnet med at en som har arbeids- og oppholdstillatelse lett ville få det samme i Norge. At de aktuelle kokkene kommer fra Tyrkia og Tunisia, altså utenfor EØS-området, gjør heller ikke saken lettere.
 
Ingen automatikk
- Det er ingen automatikk i at en som har tillatelse i Sverige får det her. Grunnlaget til denne personen i Sverige trenger for eksempel ikke være fagutdannelse, men kan også være foreldre, asylsøker eller andre ting, sier seksjonssjef Jarle Søyland ved utlendingsseksjonen i Rogaland politidistrikt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen