Flere lovbrudd, mindre straff

Flere utesteder bryter skjenkeloven, men færre får bevillingen inndratt.
Redaksjonen
02 Desember 2009 - 12:02

I 2007 ble det avdekket 608 overtredelser knyttet til skjenkebevillinger, som førte til 153 inndragelser, skriver Bergensavisen. I 2008 ble det avdekket 890 liknende overtredelser, mens bare 150 bevillinger ble inndratt. Det viser en ny rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

- Det betyr at mens 25 prosent av overtredelsene førte til inndragelser i 2007, var det 13 prosent som gjorde det samme i 2008, sier rådgiver Øystein Skjælaaen i SIRUS.

Tredobling
Siden 1980 er antallet skjenkebevillinger tredoblet. Økningen nådde en topp i 2007, mens antallet har gått noe ned igjen siden 2008.

Rundt 80 prosent av bevillingene gir også anledning til å servere brennevin. Over tid har også flere kommuner utvidet skjenketidene i forhold til lovens normaltid, som er til kl 01 for øl og vin og til kl 24 for brennevin. Denne trenden fortsatte i 2008.

- Det er likevel verdt å merke seg at siden undersøkelsen bare fanger opp skjenketidene i forhold til lovens normaltid, kommer det ikke fram at noen kommuner faktisk reduserte skjenketidene i 2008, for eksempel fra kl 03 til 02, sier Skjælaaen.

Færre salgssteder
Det er en liten nedgang i antall salgsbevillinger i kommunene, i forhold til året før.
Ifølge Sirus er dette en trend som har vart siden 1980-taller, som kommer av en generell nedgang i antall dagligvarebutikker. Ordningen med ølmonopol i kommunal eller privat regi, er også gradvis redusert og nærmer seg nå null, i følge Bergensavisen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en ostepai med det lille ekstra
Dagens rett

Lag en ostepai med det lille ekstra

Pai er også sommermat, og en utmerket måte å starte en ny uke på. Siden du kan bruke det du har i kjøleskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her