FlĂžyel for trenet gane

Remi Madsen er og har vÊrt meget sentral i Apéritifs smakspanel i mer enn seks Är. NÄ starter han sin egen spalte der han gjÞr dypdykk og lar oss fÄ ta del i vinopplevelser vi normalt ikke har mulighet til. Madsen smaker for Apéritif mer enn 1000 viner Är
Redaksjonen
29 Mars 2001 - 01:00

Piemonte-produsenten Produttori di Barbaresco, ofte kalt verdens beste kooperativ, lanserte tidligere i vinter sin Riserva 1996-Ärgang som er langt mer innsmigrende i stilen enn den forrige. Selv om disse nebbiolobaserte enkeltvinmarkvinene har godt av Ä modnes en god stund til, utmerker flere av dem seg ved Ä vÊre svÊrt tilgjengelige allerede nÄ.
 
Kooperativet opererer etter svÊrt tradisjonelle metoder for Ä omforme den krevende druen nebbiolo til noen av verdens stÞrste vinperler. Her benyttes det ingen nye fat eller annen avansert vinfremstillingsteknologi. I de beste Ärgangene lages det viner fra hver av kooperativets i alt ni vinmarker. MÄlet er selvsagt Ä vise druens allsidighet og hvordan den tolker ulike vekstvilkÄr, for det er forskjeller, det fÄr du et tydelig bevis pÄ her.
 
Noen av vinene er utsolgt, og de som allerede har sikret seg, kan i alle fall glede seg til den fĂžrste smakstesten.
 
PĂ„ lager:
 
*****
Ovello Riserva 1996 KK181099 kr 289,99
Stor aromatisk nese med flott kirsebĂŠrpreg, krydder, anis og skogbunn. Smaken er meget innsmigrende og fĂžlger duften godt opp, harmonisk finish med flotte tanniner.
SvÊrt deilig Ä drikke i dag, tÄler glatt 4-8 Är.
 
*****-
Montestefano Riserva 1996 KK181032 kr 289,99
SÞtlig duft av kirsebÊr og kirsebÊrsteiner samt jordsmonn. Rik, stor smak med imÞtekommende aromaer og stramme tanniner. Vinen sitter godt i munnen. BÞr lagres noen Är fÞr den nytes.
 
****+
Pora Riserva 1996 KK181057 kr 289,99
Mer fruktig nese enn Ovello, igjen med flotte kirsebĂŠrtoner. Snill, rik smak, en tanke rustikk i stilen, middels fylde, animalsk preg i ettersmaken, snille tanniner.
 
****+
Rabaja Riserva 1996 KK181016 kr 289,99
Fruktig nese med mye rĂžde bĂŠr/skogsbĂŠr, jord og snev av animalskhet. Smaken er lang og saftig med en varmhet i den fruktige stilen. Ettersmaken sitter lenge.
 
Utsolgt:
 
*****-
Rio Sordo Riserva 1996 KK181065 kr 289,99
Frisk elegant nese med kirsebĂŠr og sĂžtlig krydder som de mest fremtredende elementer.
Varmt fruktig smaksanslag, middels fylde, lett krydret finish, behagelige tanniner. Fin Ă„ drikke i dag.
 
*****-
Moccagatto Riserva 1996 KK181065 kr 289,99
Rik god fruktig nese av bÄde rÞde og mÞrke bÊr, skog, lÊr og noe eik. Smaken er fruktig, rik og lang, tÞrrere struktur og med en blÞt ettersmak pÄ grunn av blÞte, fine tanniner.
 
*****-
Montefico Riserva 1996 KK180893 kr 289,99
Vinen er preget av rÞde bÊr, kirsebÊr, krydder, lÊr bÄde i duft og
smak. Den virker mektig i sin stil men er allikevel innsmigrende og myk med blĂžte
tanniner. Meget lett Ă„ like.
 
*****-
Asili Riserva 1996 KK180881 kr 289,99
Flott vinĂžs nese med deilig sĂžtlig kirsebĂŠr preg. Stor og mektig smak som er som nesen sĂždmefull og blĂžt, lang ettersmak. God i dag allerede selv om tanninene er godt fremme.
 
****+
Paje Riserva 1996 KK181073 kr 289,99
RÞde skogsbÊr, krydder og vegetalsk preg pÄ nesen. Smaken er kraftig men mer lukket enn de andre, bÞr lagres 2-3Är fÞr den nytes.
 
Standardutgaven av husets Barbaresco er ogsÄ tilgjengelig i 96-versjon og her er volum selvsagt langt stÞrre. Den er naturligvis en mindre kompleks vin, men like fullt et svÊrt godt kjÞp for prisen er gunstige kroner 209,99 (KK279992). Produttoris enkleste nebbiolotolkning, Nebbiolo Langhe 1998, er ogsÄ en usedvanlig god vin i sin prisklasse (kr 129,99, KK767798).
 
Remi Madsen

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen pÄ Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, mÞt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiÄrene, Ferran Adria og verdens mest bÊrekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig Ä sette kalkun pÄ menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

PrÞv denne oppskriften hvor kalkunfileten fÄr fÞlge av rÞdlÞksmarmelade og eplesaus. SÄ kan du lage en vri pÄ hÞsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 Är gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 Ă„r gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her