Fløyel for trenet gane

Remi Madsen er og har vært meget sentral i Apéritifs smakspanel i mer enn seks år. Nå starter han sin egen spalte der han gjør dypdykk og lar oss få ta del i vinopplevelser vi normalt ikke har mulighet til. Madsen smaker for Apéritif mer enn 1000 viner år
Redaksjonen
29 Mars 2001 - 01:00

Piemonte-produsenten Produttori di Barbaresco, ofte kalt verdens beste kooperativ, lanserte tidligere i vinter sin Riserva 1996-årgang som er langt mer innsmigrende i stilen enn den forrige. Selv om disse nebbiolobaserte enkeltvinmarkvinene har godt av å modnes en god stund til, utmerker flere av dem seg ved å være svært tilgjengelige allerede nå.
 
Kooperativet opererer etter svært tradisjonelle metoder for å omforme den krevende druen nebbiolo til noen av verdens største vinperler. Her benyttes det ingen nye fat eller annen avansert vinfremstillingsteknologi. I de beste årgangene lages det viner fra hver av kooperativets i alt ni vinmarker. Målet er selvsagt å vise druens allsidighet og hvordan den tolker ulike vekstvilkår, for det er forskjeller, det får du et tydelig bevis på her.
 
Noen av vinene er utsolgt, og de som allerede har sikret seg, kan i alle fall glede seg til den første smakstesten.
 
På lager:
 
*****
Ovello Riserva 1996 KK181099 kr 289,99
Stor aromatisk nese med flott kirsebærpreg, krydder, anis og skogbunn. Smaken er meget innsmigrende og følger duften godt opp, harmonisk finish med flotte tanniner.
Svært deilig å drikke i dag, tåler glatt 4-8 år.
 
*****-
Montestefano Riserva 1996 KK181032 kr 289,99
Søtlig duft av kirsebær og kirsebærsteiner samt jordsmonn. Rik, stor smak med imøtekommende aromaer og stramme tanniner. Vinen sitter godt i munnen. Bør lagres noen år før den nytes.
 
****+
Pora Riserva 1996 KK181057 kr 289,99
Mer fruktig nese enn Ovello, igjen med flotte kirsebærtoner. Snill, rik smak, en tanke rustikk i stilen, middels fylde, animalsk preg i ettersmaken, snille tanniner.
 
****+
Rabaja Riserva 1996 KK181016 kr 289,99
Fruktig nese med mye røde bær/skogsbær, jord og snev av animalskhet. Smaken er lang og saftig med en varmhet i den fruktige stilen. Ettersmaken sitter lenge.
 
Utsolgt:
 
*****-
Rio Sordo Riserva 1996 KK181065 kr 289,99
Frisk elegant nese med kirsebær og søtlig krydder som de mest fremtredende elementer.
Varmt fruktig smaksanslag, middels fylde, lett krydret finish, behagelige tanniner. Fin å drikke i dag.
 
*****-
Moccagatto Riserva 1996 KK181065 kr 289,99
Rik god fruktig nese av både røde og mørke bær, skog, lær og noe eik. Smaken er fruktig, rik og lang, tørrere struktur og med en bløt ettersmak på grunn av bløte, fine tanniner.
 
*****-
Montefico Riserva 1996 KK180893 kr 289,99
Vinen er preget av røde bær, kirsebær, krydder, lær både i duft og
smak. Den virker mektig i sin stil men er allikevel innsmigrende og myk med bløte
tanniner. Meget lett å like.
 
*****-
Asili Riserva 1996 KK180881 kr 289,99
Flott vinøs nese med deilig søtlig kirsebær preg. Stor og mektig smak som er som nesen sødmefull og bløt, lang ettersmak. God i dag allerede selv om tanninene er godt fremme.
 
****+
Paje Riserva 1996 KK181073 kr 289,99
Røde skogsbær, krydder og vegetalsk preg på nesen. Smaken er kraftig men mer lukket enn de andre, bør lagres 2-3år før den nytes.
 
Standardutgaven av husets Barbaresco er også tilgjengelig i 96-versjon og her er volum selvsagt langt større. Den er naturligvis en mindre kompleks vin, men like fullt et svært godt kjøp for prisen er gunstige kroner 209,99 (KK279992). Produttoris enkleste nebbiolotolkning, Nebbiolo Langhe 1998, er også en usedvanlig god vin i sin prisklasse (kr 129,99, KK767798).
 
Remi Madsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her