Forførende rødt og hvitt

Mange gode rødviner, noen forsinkede champagneperler og mye godt hvitt er fasiten etter at våre smakere har vurdert januarnyhetene fra polet.

Blant i alt 48 nye viner i salg på polet fra lørdag 15. januar skjuler det seg mange godbiter. Og du behøver slett ikke spandere for mye for å få god vin til maten eller peiskosen. Fire gode franske viner til godt under hundrelappen får fire stjerner hver:
Palais de Cheval Syrah 1998, Beau Chêne Grenache 1998, Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 1998 og Bertrand de Tavernay 1998.

Nyhetenes aller beste røde, spanske Pago de Carraovejas Crianza 1997, koster opp i mot 200 kroner, men den er verdt hver eneste en av dem. Mye rimeligere og nesten like god er italienske Rosso di Montepulciano La Braccesca 1998. Dette er viner som lett blir utsolgt, så hvis du har noen kroner nedsyltet, lønner det seg å løpe fort til polet.

Da kan du jo ta med deg noen gode hvitviner. Fjorårets salgssuksess fra bestillingsutvalget, Domaine du Tariquet, er nå en fast listeføring. Og like forfriskende som før. Det er også østerrikeren Kremser Rivaner Kabinett Trocken 1998 og burgunderen Saint-Aubin La Pucelle 1998 som riktignok koster en god del mer. Hvis du ble frelst på champagne ved årsskiftet, har du nå muligheten til et kupp. Palmer 1990 Brut er en svært god champagne til prisen.

Fra januar har avgiftene på hetvin gått kraftig ned hvilket gjør at den eneste hete vinnyheten, en Montilla som ligner på en fino sherry, bare koster kroner 120. Det er rundt femtilappen lavere enn prisen før nyttår. En tørr og smaksrik aperitiff eller det eneste riktige vinfølge til kraftige supper.

Nyhetene som er i salg fra og med 15. januar 2000 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Fra nå av gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smakere vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.

 

 

 

 

 
Apéritifs Best i Test merke lanseres for første gang i denne testen. Du vil også kunne finne dette merket på produkter

som har gått til topps i Apéritifs mange tester i 1999. Se etter Best i test-merket til Apéritif.

Christer Berens og Remi Madsen er Apéritifs anmeldere når Vinmonopolet lanserer nyheter.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

RØDE VINER

 

Pago de Carraovejas Crianza 1997

 
Pago de Carraovejas Ribera del Duero Spania
11856 (VT) kr 190,70
Jara

Test
Dyp mørk rød mot svart. Røde og mørke bær, skogsbær, fat, krydder og animalskhet. Stor, kraftig bærsmak, fyldig og ung stil, kompleks. Smaken balanserer godt mot duften, lang ettersmak. Den er best om to år og tåler fem års lagring utover det også. Drikker utmerket til alt innen vilt. Serveringstemperatur: 19 grader.

 

Rosso di Montepulciano La Braccesca 1998
Sabazio Toscana Italia
11837 (VT) kr 119
Jami
Test
Dyp mørk rød. Krydret bærnese med røde og mørke skogsbær, kirsebær og skogbunn. Saftig smaksanslag, flotte syrer, sitter godt i munnen, harmonisk. Kan nytes nå men er trolig best om et år og tåler minst fire års lagring. Til smaksrik mat som viltretter. Serveringstemperatur: 17 grader.

 

Palais de Cheval Syrah 1998
Arcus Produkter Côteaux du Tricastin Frankrike
13723 (VT) kr 70,80
Arcus Produkter
Basis
Ung mørk rød med lilla kant. Krydret og litt vegetalsk duft med innslag av bær. Fint frukt og bærpreg i smaken med frisk syrlighet og en del tanniner i ettersmaken. En middels fyldig sjarmerende vin som passer godt til middels kraftige kjøttretter, som gryteretter. Drikker godt nå men kan spares ett til to år. Serveringstemperatur: 17 grader.

Beau Chêne Grenache 1998
Ludovic Pouxol VdP d''Oc Frankrike
13180 (VSD) kr 70,80
Strøm
Basis
Ung rødlilla farge. Diskret fruktighet i duften med innslag av blomster. Fruktig smak med et litt krydret preg En middels fyldig, ukomplisert og god vin som passer til middels kraftige kjøttretter og lett krydret mat, drikker godt nå. Serveringstemperatur: 17 grader

Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 1998
Bruno Vic Frankrike/VdP d''Oc
31930 (VSD) kr 79,50
Wine Tailor
Basis
Ung blålilla. Bærpreget duft med en del vegetale aromaer samt krydder. Godt bærpreg i anslaget, mye smak, god syrlighet og behaglige tanniner. En god og velbalansert vin som passer til de fleste kjøttretter. Drikker godt nå men kan spares ett til to år. Serveringstemperatur: 17 grader

Bertrand de Tavernay 1998
Bertrand de Tavernay Cahors Frankrike
13209 (VT) kr 90,90
Wiig
Basis
Ung mørk blå farge. Syrlige mørke bær og hint av blomster i duften. Bærpreget med innslag av krydder, behaglig syre og markante tanniner i avslutningen. En god vin som vil tjene på et par års tid i kjelleren. Drikkes til rustikke retter som skikkelig saftige (og fete) lammekoteletter eller et tilsvarende stykke oksekjøtt. Serveringstemperatur: 18 grader.

Trivento Cabernet Malbec Reserve 1998
Viña Patagonia Mendoza Argentina
11777 (ASG) kr 100,60
Engelstad
Test
Dyp mørk rød. Mørke bær, kjøtt, lær og eik i duften. Saftig smaksanslag med fin balanse, ung stil. Fine tanniner. Drikker godt nå og tåler å ligge i inntil fire år. Til oksekjøtt gjerne grillet, også lettere vilt kan gå. Serveringstemperatur: 18 grader.

Kleinbosch Pinotage 1998
Kleinbosch Paarl Sør-Afrika
11848 (VT) kr 103,30
Strag
Test
Mørk rød. Røde og mørke bær samt krydder i duften. Fruktig og varm smak, bløte tanniner, middels fylde, noe vegetalsk i ettersmaken. En bløt og behagelig vin som er lett å like. Drikk nå eller innen tre år til retter med lam eller svin. Serveringstemperatur: 17 grader.

Foral Grande Escolha 1997
Caves Aliança Douro Portugal
13179 VSD kr 127
G. Amundsen
Basis
Ung blålilla. Bærpreget og littkrydret duft. Saftig med frisk syrlighet, ganske smaksrik med en fin fruktig ettersmak. En frisk og fruktig vin som drikker godt nå men som kan spares noen år. Passer til lam, biff og vilt.
Serveringstemperatur: 18 grader.

Quinta do Côtto 1996
Montez Champalimaud Douro Portugal
31001 VSD kr 159
VinCompagniet
Test
Mørk og ung farge. Tett og krydret duft med innslag av lakris og lær. Bærpreget og litt stram smak med et fyldig bærpreg og en fin og ganske lang ettersmak. En god vin som vil utvikle seg med lagring, men som drikker godt allerede nå. Passer til smaksrike kjøttretter. Serveringstemperatur: 18 grader.

Lan Gran Reserva 1991
Bodegas Lan Rioja Spania
31881 (EQ) kr 161
Norex Int.
Basis
Rød med brunt preg. Utviklet duft med tørket frukt, fat og vanilje. Smaken følger duften godt opp. Edel stil, middels fylde. Den kan godt drikkes i dag men tåler godt inntil tre år i kjelleren. Perfekt til retter med kalv eller lam. Serveringstemperatur: 18 grader.

Barolo Villa Lanata Riserva 1992
Villa Lanata Piemonte Italia
11843 (VT) kr 208,20
Strag
Test
Rød med brun kant. Fin, moden duft av skogsbær, skogbunn, krydder, fat, anis og lær. Utviklet men likevel tøff smak med en del tørrstoffer, middels fylde. En balansert og relativt moden barolo som er god nå men som godt tåler fire år ti. Går til det meste innen kjøttretter, også vilt. Serveringstemperatur: 19 grader.

 

Ch. la Tour Carnet 1996
Ch. la Tour Carnet Haut-Médoc Frankrike
13207 (EQ) kr 300,90
Nofra
Parti
Mørk og uutviklet farge. Krydder, lakris,eik i duften som er relativt kompleks. Stram og elegant smak med innslag av bær med en fin syrlighet og ganske markanta tanniner. En stram og ung Bordeaux som vil bli enda bedre med tre-fire års lagring.
Passer til okse og lam. Serveringstemperatur: 18 grader

 

Santana Tempranillo 1997
Bodegas Victorianas Vino de la Tierra Manchuela Spania
31165 (VSD) kr 84,50
VinCompagniet
Basis
Rød med lys kant. Dufter av røde bær, jordbær, eik, vanilje og litt støv. Bløtt anslag med fine bærtoner. Harmonisk smak, bløt finish. Drikk nå eller innen to år til retter med lam eller kylling. Serveringstemperatur: 16 grader.

Terramater Malbec 1997
Terramater Curicó Chile
11822 (VT) kr 100,90
Ekjord
Test
Dyp, mørk rød. Mørk bær, mint og krydder i duften. Saftig smak av røde og mørke bær. Balansert men kanskje noe kjedelig. Drikk nå eller innen ett år. Til gryteretter med svin eller kylling. Serveringstemperatur: 17 grader.

Atrium 1996
Georges Vigouroux Cahors Frankrike
11795 (VT) kr 102,80
Gavin
Test
Ung lilla farge. Litt trepreget og krydret duft. Syrefrisk vin med god fruktighet. En frisk og god vin som passer til rustikke kjøttretter. Drikker godt nå. Serveringstemperatur: 17 grader.

Breakaway Grenache Shiraz 1997
Mount Hurtle Estate Winery South Eastern Australia
11835 (VT) kr108,40
Jami
Test
Klar rød med litt mørkere kjerne. Bærpreget duft med krydder, pepper og jern. Fruktig anslag med middels fylde, en del krydder i smaken, ender litt tørt. Drikk nå eller innen to år til gryteretter. Serveringstemperatur: 17 grader.

Alsina & Sardá Crianza
Cellers Alsina Penedès Spania
11846 (VT) kr 103,10
Strag
Test
Rød med lys brunlig kant. Røde bær, fat og krydder i duften. Samt men stramt anslag, tørker noe ut i ettersmaken som også har en del eik, dessverre noe overeiket. Trenger mat med fedme som kremsauser. Drikk nå. Serveringstemperatur: 18 grader.

Ch. Etang des Colombes Bicentenaire 1998
Henri Gualco Corbières Frankrike
11861 (VT) kr 115,30
Jara
Test
Mørk lilla farge. Krydret duft med innslag av urter. Fruktig og bærpreget smak med en behaglig syrlighet. En middels fyldig vin med fin fruktighet som passer til middels til kraftige kjøttretter. Drikker godt nå men kan spares ett til to år. Serveringstemperatur: 18 grader.

Electrico Fine Dry 10 Years Old
Bodegas Toro Albalá Montilla-Moriles Spania
13183 (VSD) kr 120,60
Scan Vin
Basis
Grønngul farge. Fin nese med støv og florpreg (gjæraktig preg typisk for fino sherry og Montillaer), trevirke og nøtter. Elegant smak som tar opp en del av de samme aromaene som i duften. Men den blir litt for tørr. Best nå men tåler å lagres. Drikk til kraftige supper som oksehalesuppe eller som aperitiff. Gjerne med litt valnøttbrød og en liten ostebit (myk kremaktig type) til. Serveringstemperatur: 15 grader.

Viña Tondonia Reserva 1992
R. Lopez de Heredia Rioja Spania
34610 (VT) kr 194,90
Flaaten
Test
Brunrød utviklet farge. God, moden duft med innslag av syltetøy, lær og fat. Smaken er tilsvarende, men den er noe tørr og mangler frukt til å følge syrene. Dette er for dyrt. Drikker bra nå og tre år fremover. Til retter med oksekjøtt. Serveringstemperatur: 19 grader.

 

Sangiovese Danunia
San Nicola Puglia Italia
11849 (ASG) kr 70,60
Engelstad
Test
Rød farge. Dufter av røde bær, kirsebær og -kjerner. Lett og enkel, saftig stil. Blir noe vassen, men beholder friskheten. Drikkes nå til pastaretter. Serveringstemperatur: 15 grader.

Hidden Rock Cabernet Sauvignon 1998
Interconsult Villány Ungarn
11811 (VSD) kr 79,90
Vinarius
Test
Mørk rød. Duften byr på røde og mørke bær samt lette kryddertoner. Frisk stil med røde bær, saftig smak, enkel (noe kjønnsløs) og mangler noe sjarm. Trenger mat med kremsauser eller gryteretter. Drikk nå. Serveringstemperatur: 16 grader.

Millaman Cabernet Sauvignon 1998
Hacienda El Condor Curicó Chile
11834 (VT) kr 89,80
Provinum
Test
Mørk rød. Røde og mørke bær samt anis og krydder i nesen. Varm, saftig smak. Bløt stil. Enkel og kommersiell, best nå. Drikk til lam eller svin med ikke for tung saus. Serveringstemperatur: 16 grader.

Domaine des Marbrières 1996
Producteurs Réunis de Laurens Faugères Frankrike
31468 (VSD) kr 92,40
Scan Vin
Basis
Ung mørk farge. Diskret fruktighet og krydderpreg i duften. Bærpreget anslag med høy syrlighet som preger vinen hele veien. En fruktsyrlig vin som passer til saftige kjøttretter. Drikker godt nå. Serveringstemperatur: 17 grader.

Les Terrasses 1997
Alvaro Palacios Priorato Spania
13178 (VSD) kr 201
Strøm
Parti
Mørk rød. Litt krydret duft med innslag av tørketfrukt. God fruktighet med innslag av rips og kirsebær, ganske syrlig. En smaksrik og god vin som passer til saftige kjøttretter. Kan lagres noen år. Serveringstemperatur: 17 grader.

 

Cappella
Arcus Produkter Puglia Italia
13722 (VT) kr 60,80
Arcus Produkter
Basis
Mørk rød. Fruktig kirsebærnese, innslag av røde bær og kjernefrukt. Bløt og saftig stil, enkel men frisk. Best nå til lette kjøttretter gjerne med pasta. Serveringstemperatur: 15 grader.

Paul Masson
Paul Masson California USA
11823 (ASG) kr 80,90
Engelstad
Test
Klar, ung rød. Røde bær mot syltetøy i duften. Lett bærpreget smak, enkel men ren. Drikk nå til retter med kylling eller svin. Serveringstemperatur: 16 grader.

 

Ch. Peychaud Maisonneuve 1997
B. Germain Côtes de Bourg Frankrike
13181 (VT) kr 118
Vinoco
Basis
Vegetalsk og krydret stil. Ikke nok til å forsvare prisen. Serveringstemperatur: 19 grader.

Ch. Grand Tuillac Cuvée Élégance 1994
S.C.E.A. Lavigne Côtes de Castillon Frankrike
31247 (VT) kr 136,30
Jara
Test
En krydret og ganske stram vin som begynner og dra på årene. Serveringstemperatur: 19 grader.

Ch. Cap Léon Veyrin 1996
Alain Meyre Listrac Frankrike
13211 (VT) kr 197,70
Strag
Basis
Stram og lukket med mye bitterstoffer. Serveringstemperatur: 19 grader.

Sierra Cantabria
 
1998
Bodegas Sierra Cantabria Rioja Spania
11860 (VT) kr 106,20
Jara
Test
Ung mørk rød. Enkel fruktighet med kjemiske undertoner. Rett fram smaksmessig med syrlig preg. For enkel. Serveringstemperatur: 16 grader.

J P Tinto
J.P. Vinhos Terras do Sado Portugal
30789 (VSD) kr 79,50
VinCompagniet
Basis
En enkel vin som virker litt sliten. Serveringstemperatur: 16 grader.

J.P. Tinto Regional 1993
J.P. Vinhos Terras do Sado Portugal
30789 (VSD) kr 94,50
VinCompagniet
Basis
Svært utviklet vin som preges av tørket frukt og en spiss syrlighet. Serveringstemperatur: 17 grader.

HVITE OG MUSSERENDE

 
Domaine du Tariquet 1998
Ch. du Tariquet VdP des Côtes de Gascogne Frankrike
30583 (VSD) kr 79,90
Best Buys

Basis
Grønngylden farge. Lett og elegant duft med epler, sitrus og tropisk frukt som aprikos og ananas. Leskende stil med utmerket balanse. Vinen er forførende oppfriskende og gir deg umiddelbart lyst på en slurk til. Drikk nå mens den er ung og frisk. En allround matvin som også passer som aperitiff. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Palmer 1990 Brut
Palmer & Co Champagne Frankrike
34679 (VT) kr 242,40
Palmer
 
Test
Fin gylden farge. Elegant duft med utviklede aromaer som gule epler, toast og jordsmonn. Balansert smak med flott mousse (bobler), middels fylde, bra ettersmak. God å drikke nå, tåler å ligge inntil fire år. En deilig matvin til alt innen sjømat. Og svært rimelig til en 90-årgang å være. Serveringstemperatur: 9-10 grader.

 

Kremser Rivaner Kabinett Trocken 1998
Winzer Krems Kremstal Østerrike
13809 (VT) kr 97,40
Granqvist
Basis
Grønngul farge. Elegant fruktighet i duften med innslag av jordsmonn.Lett og fruktig smaksanslag med flott balanse, middels fylde, gode syrer i finishen. Drikkes nå til det meste innen sjømat gjerne med kremsauser. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Saint-Aubin La Pucelle 1998
Domaine Roux Frankrike/AC Saint-Aubin
11854 (VT) kr 166,60
Palmer
Test
Lys strågul. Lett og fruktig duft med tuttifrutti-aromaer samt tropisk frukt og mineraler. Frisk smak med gode syrer. Sitter godt i munnen. En middels fyldig burgunder som er en allround matvin. Drikk nå eller innen 2 år. Serveringstemperatur: 10-11 grader.

 

Touraine Sauvignon 1998
Vignerons de Oisly et Thésée Touraine Frankrike
34560 (VT) kr 89,10
Palmer
Test
Svak gylden. Frisk stikkelsbærpreget duft med tropisk snitt. Balansert fruktighet i smaken med eplesyrer. En frisk vin som sitter godt i munnen. Nyt den nå til sjømatretter. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Faustino V Blanco 1998
Bodegas Faustino Rioja Spania
7128 (VSD) kr 99,50
VinCompagniet
Test
Lys gul. Lett og fruktig duft av epler g tuttifrutti. Frisk og lett i smaken, bra balanse, sitter godt. En kommersiell men gods vin som bør nytes nå til sjømat uten for tunge sauser. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Ayala Blanc de Blancs Brut 1992
Ayala Champagne Frankrike
34744 (VT) kr 268,70
Eurowine
Test
Strågul. Lett og frisk duft med sitrus- og eplearomaer som de mest fremtredende. Smaksanslaget er friskt med bra mousse, noe enkel i stilen, men den er ung og kan vinner på et par år i kjelleren. Server som aperitiff eller til skalldyr. Serveringstemperatur: 9-10 grader.

 

Ch. du Caillou 1998
S.A. Ch. du Caillou Graves Frankrike
13182 (VT) kr 99,60
Flaaten
Basis
Lys strågul farge, lett søtlig duft med gule epler, tropisk frukt og stikkelsbær/solbærblader. Smaken følger duften med behagelig syrefriskhet, mengler imidlertid noe spenst. Drikk nå til letter sjømatretter. Serveringstemperatur: 8-9 grader.

Domaine de la Louvetrie 1996
Pierre Landron Muscadet Sèvre et Maine sur lie Frankrike
34776 (VT) kr101,10
Palmer
Test
Gullgul. Lett og frisk duft med grønne epler og sitrus. Frisk smak med gode og frmetredende syrer, lett stil. Nytes nå eller innen ett år som aperitiff eller til lett sjømat. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Muscadet Côtes de Grandlieu 1997
Vignerons de laNoëlle Frankrike/AC Muscadet Côtes de Grandlieu
32014 (VT) kr 101,50
Jara
Test
Strågul farge. Duften byr på gule epler, sitrus og mineraler. Smaken balanserer godt mot duften, fine friske syrer, frisk stil. En OK matvin til sjømat med ikke for tunge sauser. Drikk nå. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

 

Lovico Chardonnay 1998
Lovico Suhindol Winery Pavlikeni Bulgaria
11832 (VT) kr 73,30
Eurowine
Test
Gyldengul. Fruktig duft med modent preg og noe fedme. Smaken har tropiske aromaer i tillegg til de som er i duften. Jordmonnspreg i ettersmaken. Drikk nå til det meste bare ikke mat med kremsauser. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Ch. les Coureaux 1998
F. Janoueix Bordeaux Frankrike
7209 (VT) kr 117,70
Gavin
Test
Gylden farge. Fruktig og litt grønn duft med krydder, jordsmonn og sitrus. Flott syrlig smak, lett fylde, men mangler spenst til prisen. Drikk nå eller innen ett år. Til sjømat og lyst kjøtt. Serveringstemperatur: 8-9 grader.

 

Pazo 1998
Vitivinicola del Ribeiro Ribeiro Spania
11799 (VT) kr 80,20
Gavin
Test
Svak gylden farge. Enkel duft med noe fruktighet i retning kompott. Enkel og grei smak med noe syrer, men ellers kjedelig. Serveringstemperatur: 7-8 grader.

Ch. Barrière 1998
S.A. Ginestet Monbazillac Frankrike
13210 (VT) kr 85,50
Prizelius
Basis
Gylden. Svak duft av tropisk frukt, honning, jord og mineraler. Lett søtlig anslag, men flat i smaken, mangler eleganse. Drikk nå til lette fruktdesserter. Serveringstemperatur: 9-10 grader.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen