Forheksende god mat

Skrekk og gru - snart er det natt til 31. oktober igjen; årets skumleste natt. For barna er det nok godteriene som er det aller viktigste, men oppskriftene du får her bør friste hele familien - selv om drikkeforslagene er forbeholdt de voksne.
Redaksjonen
26 Oktober 2001 - 14:09

Halloween er opprinnelig en amerikansk tradisjon som vi her hjemme har tatt til oss. Forberedelsene er like morsomt for både små og store, så hvorfor ikke like godt invitere til stor fest med spennende mat og drikke? Husk å forberede fryktinngytende utkledninger og sminke, for det er høyst påkrevet. Også gresskar med lys, eller servere en spennende suppe rett fra gresskaret. Velg en rett eller lag en hel buffet. Ha en forferdelig trivelig aften!

Gresskarsuppe
(6-8 porsjoner)

ca. 1,2 kg gresskar
2 gule løk
4 hvitløkbåter
1 ss smør
12 dl helmelk eller lettmelk
4 hønsebuljongterninger
4 dl crème fraîche eller rømme
revet skall og saft av 2 lime
2 ts sambal oelek (fåes på glass) eller sterk pesto
noen blader fersk koreander

Skjær toppen av gresskaret og hul ut innholdet. Skjær det i terninger. Rens og hakk løken og fres den i smør i en kjele. Tilsett gresskaret, melk og buljongterninger. La suppen koke ca. 10 minutter. Bland suppen og rør i halvparten av crème fraîchen/rømmen. Smak til med lime, sambal oelek og eventuelt salt. La suppen koke opp. Server med resten av crème fraîchen/rømmen og fersk koriander.

Drikkeforslag: En kraftig suppe med sterkt krydder trenger en vin med fylde og syre. Da passer Ürziger Schwarzlay Riesling 1992 (11512) bra.

Pizzabrød
(25-30 biter)
Stort og godt til suppen eller på bufféen. Serveres nystekt

50 g (1 pk.) gjær
5 dl lunkent vann
2 ss smør
1 beger (3 dl) lettrømme
5 dl sammalt hvete, grov
8 - 9 dl hvetemel
150 g soltørkede tomater
1 dl maiskorn
1 dl sorte oliven, uten steiner
200 g pizzaost eller annen revet ost

Langpanne i stekeovnen ved 225 grader i ca 25 minutter

Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Tilsett salt, smør, rømme og mesteparten av melet. Arbeid til deigen kjennes smidig, men den skal være ganske løs. La den heve ca. 30 minutter. Hakk eller klipp tomatene i biter. Trykk deigen ut med melet hånd i en velsmurt langpanne (eller kledd med bakepapir). Strø over tomatene, mais, oliven og ost. La den heve ytterligere 15 minutter. Stekes midt i ovnen. Avkjøles på rist og serveres i biter.

Corn chicken med gresskar
8 porsjoner
Kyllinglår med sprø cornflakes-panering er en spennende rett.

8 kyllinglår (ca 2 kg)
1 ss smør
2 ts salt
2 krm pepper
3 dl lettrømme
2 ts fransk, lys sennep
2 dl corn flaces
ca. 600 g gresskar

Langpanne i stekeovnen ved 200 grader i 30-40 minutter

Ta bort skinnet og legg kyllingen i en smurt langpanne. Dryss på salt og pepper. Bland rømme og sennep og bre det over kyllingen. Knus cornflakes og strø den over kyllingen slik at den dekkes. Settes i ovnen og stekes. Skjær gresskar i skiver og ha skallet på. Krydre med litt salt og ovnstek gresskaret sammen med kyllingen når halve tiden gjenstår. Serveres rett fra langpannen, eventuelt med ekstra rømme.

Drikkeforslag: Velg en chardonnay med fatkarakter for å rense og utfylle fedmen i retten. Vine Vale Chardonnay 1999 (13763), eller Santa Carolina Chardonnay Reservado 2004 (2423) er utmerkede kandidater i så måte.

Sydstatsfilet
Regn med et stort "innhugg" i denne retten med røksmak. Hemmeligheten heter liquid smoke og finnes på flaske i velassorterte butikker. I verste fall kan den utelates - retten smaker godt for det.

1 kg svinefilet
3-4 søtpoteter eller vanlige poteter
4 rødløk
2 ss smør
5 dl matlagingsfløte
1-1½ ss liquid smoke
2 ss japansk soya
1 ts chilipepper
2 ts salt
persille

Skrell og skjær løk og poteter i biter. Fres det lett i halvparten av smøret i en panne. Tilsett fløten, liquid smoke, soya og pepper. La det koke ca. 10 minutter. Skjær kjøttet i tynne skiver og brun det i resten av smøret. Ha i salt. Legg kjøttet i sausen og la det putre noen minutter. Strø over hakket persille. Server med mango chutney og kokt ris.

Drikkeforslag: Røyksmaken i denne retten trenger både sødme og fatkarakter. Derfor anbefales Beringer Founders Est. Zinfandel 2013 (13679).

Laks-og avocadosalat med caesardressing
(8 porsjoner)
Frisk og festlig salat der den amerikanske dressingen spiller hovedrollen.

4 avocadoer
200 g røkt laks
5 skiver loff
3 ss smør
2 hoder romanosalat eller annen salat

Dressing:
3 dl matlagingsfløte
½ boks sardinfileter (50 g)
1 presset hvitløkbåt
2 dl revet ost, gjerne vellagret
1 ts fransk sennep
1 ss presset sitronsaft
1 ts worchertersaus

Bland sammen dressingen. Skrell avocadoen, ta ut steinen og skjær den i skiver. Skjær laksen i strimler. Skjær brødet i små terninger og stek dem gyllenbrune i smør i en stekepanne. Legg opp salaten på et fat. Legg avocado, laks og brødkrutonger på fat og server dressingen til.

Drikkeforslag: En frisk vin med litt fatkarakter passer godt. Prøv gjerne Domaine de la Monestière 2005 (7363).

Cajungryte
(8 porsjoner)
I Louisiana blandes pølser og skalldyr i samme gryte. Siden spares det verken på chilikrydder eller drikke.

350-400 g krepsehaler eller reker
2 pølser (gjerne med sterk smak)
ca. 800 g gresskar
4 løk
1 ss smør
1-2 ts chilipepper
1 ts salt
8 dl kokte hvite bønner, eller 2 bokser à 400 g
2 bokser (à 400 g) hele, hermetiske tomater
4 dl lettrømme
fersk timian

Skjær pølsen i biter og gresskaret i terninger. Skrell og skjær løken i båter. Fres alt lett i smør i en gryte. Tilsett pepper, salt, bønner, tomater med kraft og rømmen. La alt koke i noen minutter. Rør i krepsehaler/reker. Strø over timian ved servering. Smaker godt med loff og salat til.

Drikkeforslag: Her er mye krydder, og selv om det er skalldyr i retten er det spennende å prøve for eksempel Beringer Founders Est. Zinfandel 2013 (13679).

Gresskar- og gulrotkake
(ca 10 biter)
En virkelig klassiker på Halloweenfest.

100 g smør, romsvarmt
2½ dl sukker
3 egg
ca. 200 g gresskar
ca. 200 g gulrøtter
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel

Krem:
1 beger kremost naturell (125 g)
25 g melis
2 ts vaniljesukker

Rund form (ca 24 cm i diameter) i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter.

Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen. Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken.

Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173).

Mini-ostekaker
(16 stk)
Enliten ostekake til hver og en. Deilig når du ikke behøver dele med noen!

ca 150 g digestive kjeks
75 g smør

Fyll:
2 egg
1 dl sukker
revet skall av ½ appelsin
3 dl lettrømme
4 dl bær, gjerne blåbær, bjørnebær eller bringebær
1 dl aprikosmarmelade

I stekeovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.

Knus kjeksen fint, smelt smøret og rør det i kjekssmulene. Trykk deigen i bunnen av små former av papir eller aluminium. Forstekes 4-5 minutter. Visp sammen egg og sukker. Rør i appelsinskall og rømme. Hell røren i formene. Stekes i nederste del av ovnen. La dem avkjøles litt før bærene legges på. Pensle bærene med aprikosmarmelade før servering.

Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173).

Daimis med marshmallows
(8-10 porsjoner)
Ferdig kjøpt vaniljesaus kan du fryse til din egen "hjemmelagde" is. På Halloween pynter du med "amerikanske smaker".

3 dl ferdig vaniljesaus
100 g daimkuler
100 g mashmallows

Del mashmallows litt i biter og rør det i sausen sammen med daimen. Hell sausen i en stor form eller flere små. Dekkes med plastfolie. Fryses i minst 4 timer. Hvelv isen på fat eller skåler og strø over daimkuler og små mashmallows.

Punsjeboller
Herlig gotteri både for små og store.

250 g kakesmuler, godt knust
75 g malte mandler
125 g melis
100 g smør, smeltet
3 eggeplommer
sherry eller likør (kan utelates)
kakao

Bland kakesmulene med mandlene. Rør melis og smør hvitt. Rør inn eggeplommene og kakesmulene med mandlene i smørkremen. Smak eventuelt til med vin. Settes kjølig så den stivner. Trill kuler av massen og rull dem i kakao. Kulene kan også dyppes i sjokolade og rulles i farget kakekrymmel.

Drikkeforslag: Turid Olsen
Foto: Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her