Fortjent heder til Frosta

Hanne Frosta er årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
Redaksjonen
04 Juni 2010 - 14:06

Årets vinner driver restauranten Hanne på Høyden i Bergen. Hanne Frosta har tidligere blitt kåret til Årets kjøkkensjef i 2005 og hun ble Årets bondekokk i 2006.

Juryen begrunner årets tildeling med at Hanne Frosta er nyskapende med røtter i norsk mattradisjon. Hun er en matfilosof som villig deler sine kunnskaper med andre og hun er initiativtaker til uttallige matprosjekter.

Setter spor
Hanne Frosta har utviklet en evne til å definere smak - på mat - et område som stort sett har vært forbeholdt vinskribenter. Videre at hun tror på kvaliteten i norske råvarer og de lokale produkter, på den hjemmelagde maten og mattradisjonene og på lokale økologisk produserte råvarer.

Hanne Frosta setter nasjonale spor og hun har et engasjement i Ny Nordisk Mat. Her har Danmark sin Claus Meyer og Sverige sin Carl Jan Grankvist. Juryen ønsker at Hanne Frosta skal være Norges aktive motstykke når det gjelder Ny Nordisk Mat.

Årets jury har bestått av Tove Diesen, matskribent og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2008, Olav Ullern, Departementsråd i Landbruks- og Matdepartementet, Sigrunn Hernes, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder og Liv Gregersen Kongsten, Leder av Faglig Matråd.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris som består av et diplom og et reisestipend på kr. 30.000, ble opprettet av Faglig Matråd i forbindelse med Ingrid Espelid Hovig sin 70 årsdag i 1994.

Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er:
2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
2008: Matskribent Tove Diesen
2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel
2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas
2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde
2004: TV kokk Wenche Andersen
2003: Kokk Harald Osa
2002: Matjournalist Borghild Fiskå
2001: Konsulent/ Husstellærer Liv Gregersen Kongsten
2000: Produsent Arnt Harald Stange
1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad
1998: Kokk Arne Brimi
1997: Kulturjournalist Henry Notaker
1996: Dr.med Ingvar Hjermann
1995: Professor Jan Raa
1994: Mag.art. Astri Riddervold
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her