Forvirring i Australia

En ny undersøkelse har brakt sinnene i kok hos australske Albariño-produsenter. Det er sannsynligvis en helt annen drue.
Redaksjonen
28 April 2009 - 13:00

Hvitvinsdruen vinner stadig terreng i Australia, og den ble nylig godkjent i Frankrike. En av årsakene til at australske produsenter liker den, er at druen tåler tørke og høye temperaturer.
 
Avleggere
Nå har en undersøkelse gjennomført av CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) brakt sinnene i kok hos australske produsenter. CSIRO importerer vinplanter til Australia og distribuerer avleggere til vinhusene.
 
Men nå har CSIRO funnet ut at det kanskje ikke er Albariño-vinplanter som har endt opp hos produsentene.
 
Savagnin Blanc
Allerede ifjor dukket mistankene opp. Det var den franske professoren Jean-Michel Boursiquot som så nærmere på noen vinstokker.
 
Da mente han at vinstokkene minnet om stokker som bærer druen Savagnin Blanc - en ikke særlig kjent drue, som nesten utelukkende dyrkes i det franske Jura-området.
 
Det var Boursiquot som i 1993 fant ut at Merlot-druene på chilenske vinmarker var Carmenère-druer. Derfor er dette en mann som man lytter til.
 
CSIRO sammenlignet DNA-prøver av Savagnin Blanc og Albariño fra Spania med vinstokkene i egen beholdning. Og resultatet etterlot ingen tvli.: Det var Savagnin-vinplanter som organisasjonen hadde distribuert til de australske vinprodusentene.
 
Det er altså Savagnin Blanc som dyrkes på vinmarkene.
 
Nye etiketter
Avsløringen kan få store økonomiske konsekvenser for Albariño-produsentene.
 
CSIRO forlanger nemlig nå at det fremover skal stå Savagnin Blanc på vinflaskenes etiketter, og det irriterer produsentene nå som Albariño var et godt innarbeidet og kjent navn blant forbrukerne.
 
Tscharke i Barossa Valley er den første og største produsenten av vin på Albariño. Hos vinhuset er den siste årgangen utstyrt med etiketter, pakket og klar for eksport.
 
Nå skal alle kassene åpnes og utstyres med nye etiketter.
 
De australske vinprodusentene er irritert over at CSIRO ikke testet druesorten før organisasjonen begynte å distribuere planten,skriver vinavisen.dk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her