Foten ned for krisedestillering

Franske og italienske vinprodusenters destillering av vinoverskuddet begrenses av EU.
Redaksjonen
09 Juni 2006 - 12:44

Mens vi her hjemme er vant til begrep som lakseberg, er det i Frankrike og Italia heller snakk om vinsjøer. Det produseres langt mer vin enn hva markedet etterspør, og vinprodusentene i de to landene har søkt EU om tillatesle til å destillere overskuddet til bruk i industrien eller som biobrennstoff.
 
EU på sin side har lakonisk svart at de må produsere mindre vin. Frankrike hadde søk om å få destillere to millioner hektoliter av både bordvin og kvalitetsvin, mens Italia hadde søkt om tre millioner hektoliter bordvin og 100 000 liter kvalitetsvin. EU har imidlertid anbefalt destillering av 1,5 millioner hl bordvin og 1,5 million hl kvalitetsvin for Frankrike, og 2,5 millioner hl bordvin og 100 000 liter kvalitetsvin for Italia.
 
Mariann Fischer Boel, EU kommisæren for landbruk og utvikling advarte derimot i sterke ordelag mot misbruk av ordningen med krisedestillering. Dette har blitt en langt mer dagligdags foretedelse, og selv om det løser de kortsiktige problemene til produsentene setter det ikke fokus på de fundamentale problemene næringen har, sier han til descanter.com tidligere denne uken. Næringen er sterkt avhengig av en dyptgående refom.
 
Anbefalingene skal godkjennes av EU kommisjonen, og det jobbes fremdeles med søknader fra Spania og Hellas om krisedestillering i disse landene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her