Foten ned for krisedestillering

Franske og italienske vinprodusenters destillering av vinoverskuddet begrenses av EU.

Mens vi her hjemme er vant til begrep som lakseberg, er det i Frankrike og Italia heller snakk om vinsjøer. Det produseres langt mer vin enn hva markedet etterspør, og vinprodusentene i de to landene har søkt EU om tillatesle til å destillere overskuddet til bruk i industrien eller som biobrennstoff.
 
EU på sin side har lakonisk svart at de må produsere mindre vin. Frankrike hadde søk om å få destillere to millioner hektoliter av både bordvin og kvalitetsvin, mens Italia hadde søkt om tre millioner hektoliter bordvin og 100 000 liter kvalitetsvin. EU har imidlertid anbefalt destillering av 1,5 millioner hl bordvin og 1,5 million hl kvalitetsvin for Frankrike, og 2,5 millioner hl bordvin og 100 000 liter kvalitetsvin for Italia.
 
Mariann Fischer Boel, EU kommisæren for landbruk og utvikling  advarte derimot i sterke ordelag mot misbruk av ordningen med krisedestillering. Dette har blitt en langt mer dagligdags foretedelse, og selv om det løser de kortsiktige problemene til produsentene setter det ikke fokus på de fundamentale problemene næringen har, sier han til descanter.com tidligere denne uken. Næringen er sterkt avhengig av en dyptgående refom.
 
Anbefalingene skal godkjennes av EU kommisjonen, og det jobbes fremdeles med søknader fra Spania og Hellas om krisedestillering i disse landene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen