Frankrike senker momsen

Veien ut av finanskrisen er billigere foie gras, mener den franske regjeringen som senker momsen for restauranter og kafeer.

Fra 1. juli blir momsen for restauranter og kafeer i Frankrike senket fra 19,6 prosent til 5,5 prosent, melder den franske regjeringen.
 
Til gjengjeld lover en jublende restaurantbransje at en stor del av besparerlsene skal gis tilbake til kundene.
 
Skal sikre omdømmet
Dermed håper Frankrike at nesten 180 000 restauranter og kafeer i landet klarer seg helskinnet gjennom den økonomiske krisen.
 
Men det er ikke bare økonomien, men også ryktet som ett av verdens beste matland som er på spill.
 
- Momsnedsettelsen vil la Frankrike bevare og forbedre dets kulinariske omdømme, sier Frankrikes økonomiminister, Christine Lagarde, ifølge Reuters.
 
168 milliarder
Det kulinariske omdømmet har dog sin pris. Ifølge Christine Lagarde kommer inngrepet til å koste den franske stat 168 milliarder kroner i året i momsinntekter.
 
Regjeringen håper at det delvis kan oppveies av flere kunder og dermed også flere jobber i restaurantbransjen.
 
40 000 jobber
Bransjen mener at den lavere momsen kan føre til 40 000 ekstra jobber.
 
Frankrike har i lang tid kjempet for å kunne sette ned momsen for restaurantbransjen. Men en EU-regel om at momsen skal være minst 15 prosent, har tidligere blokkert for tiltaket.
 
Med den økonomiske krisen som brekkstang lyktes det dog for Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, å få grønt lys hos sine kolleger.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen