Fransk latino

En saftig latino lover med fransk eleganse er karakteristikken for ukens vin. Som passer utmerket til så vel gode soppretter som til høstens smaksrike retter med lam eller får i hovedrollen.
Aase E. Jacobsen
11 Oktober 2000 - 19:38

Carrascal 2009 (32404) er en saftig argentiner med flott struktur. Ikke rart siden Bodegas Weinert er Argentinas fremste vinprodusent. Som lager klassiske viner, altså ikke moderne ny verden-viner med overdreven fruktsødme og på det nærmeste fravær av syrer og tanniner. Som det er så mye av i nabolandet Chile. Nei, Weinerts viner har sterk ryggrad og i en vin betyr det tanniner og syrer men selvsagt i balanse med frukten.

Dropp potetene
Alt dette har 2004-årgangen av Carrascal som byr på innsmigrende skogsbær- og solbæraromaer kombinert med treverk og snev av lær. Smaken er saftig med de samme aromaene som i duften og de flotte syrene bærer vinen elegant til slutten som byr på syrlige skogsbær. En svært god matvin til en tilsvarende behagelig pris. Og altså utmerket følge til smaksrike retter med sopp, og spesielt lam eller får. Og selvsagt også et ekte argentinsk stykke oksekjøtt, hvilket vil si saftig, blodig, mørt, grillet og sånn rundt 400 gram! Da trenger du ikke poteter.

Carrascal er tradisjonelt laget, nærmest et håndverksprodukt, selv om volum er over 400.000 flasker. For her har vinen fått lage seg nærmest selv med relativt liten inngripen av moderne teknologi, rent bortsett fra temperaturkontrollert gjæring som i dag er en selvfølge.

Kraftpakke
Druene som alle er håndplukket, er 65 prosent malbec, Argentinas nasjonaldrue, 30 cabernet og resten merlot. En kombinasjon som vi ofte støter på i de sørvestre deler av Frankrike. Vinen er modnet i store brukte franske fat i halvannet til to og et halvt år.

Weinert som holder til i Mendoza, Argentinas mest kjente vinregion, lager en rekke viner hvor deres Cavas de Weinert Gran Vino Reserva 2002 (34761) er mest kjent. En skikkelig kraftpakke i klassisk forstand til en flott pris, særlig hvis vi tenker på hva vi må ut med toppviner fra Europa.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her