Fransk seier i Trophée Ruinart

Franskmannen Eric Duret (32 år) vant en knapp seier over den 10 år yngre italieneren Enrico Bernardo i europamesterskapet for sommelierer, Trophée Ruinart. Duret ble nummer to i Trophée Ruinart -96 og arbeidet innbitt mot seier denne gangen. Men han måtte
Redaksjonen
15 September 1998 - 01:34

De to profesjonelle sommelierene representerte sine respektive land stilmessig på en utmerket måte: Durets korrekte men kjølige, formelle stil er veldig fransk. Og Bernardos sjarmerende personlige opptreden er Italia på sitt beste. Det blir spennende å følge Bernardo i fremtidige mesterskap, for han kommer til å nå langt.
 
Årets Ruinart-konkurranse er den største noensinne målt i deltakende land. 30 sommelierer fra like mange land måtte gjennom en krevende semifinale. Ingen av de nordiske kandidatene kom til finalen, men vår mann, Lasse Solum Jønsson lå hakk i hel. Han vant som kjent først den svenske uttakningen og deretter den norske da han ikke kunne representere Sverige på grunn av sitt norske statsborgerskap.
 

Fra venstre Islands Hjortur Thorleifsson, Sveriges Ragnar Alkemark, danske Jesper Boelskifte, vår Lasse Solum Jønsson, og finske Tommi Ruuska.
 
Men VM i 2001 frister ikke. -Dette er min siste konkurranse. Det går utrolig mye tid med til forberedelser. Overalt hvor jeg har beveget meg har vinlitteratur fulgt med det siste året. Du må tilegne deg mye "unyttig" kunnskap. Ting du neppe vil få spørsmål om av dine gjester, som for eksempel "hvilken type te høstes av hvitkledde kinesiske jomfruer som må bytte klær hver dag", slår Solum Jønsson fast.
 
Som i de fleste konkurranser på dette nivået er den teoretiske delen av semifinalen vanskelig. -Du er aldri helt sikker på om du har svart riktig, for spørsmålene er så finurlige. Selv de to norske jurymedlemmene, Remi Madsen for Den Norske Vinkelnerforening og Fridjof Nicolaisen for den norske Ruinart-importøren, Arcus Produkter, var skeptiske til enkelte av spørsmålsstillingene.
 
-Jeg var ikke tilstrekkelig forberedt på vanskelighetsgraden, innrømmer Solum Jønsson som ønsker seg en nasjonal konkurranse hvor nivået står mer i forhold til semifinalen i Reims. Mangeårig representant for Trophée Ruinart, Stein Nørve, er imidlertid ikke enig i dette: -For stor vanskelighetsgrad vil skremme bort mange potensielle deltakere i den norske finalen.
 
Den teoretiske prøven er en ting, den praktiske en annen. Kandidatene fikk fem minutter på seg til å mis-en-place, dekantering og servering av en vin. Deretter var det bare å vente til neste post som var blindsmaking. Solum Jønsson var blant de uheldigste og måtte vente i hele fem timer. Nervene var derfor i helspenn foran annonseringen av de tre finalistene, som også inkluderte Jürgen Fendt fra Tyskland, i tillegg til de før nevnte.
 
Det er alltid vanskelig å skjule skuffelse, men Solum Jønsson står fast ved sin beslutning om ikke å konkurrere mer og vil heretter vie all sin tid til stillingen som faglærer ved Stockholm Hotell- og Restaurantskola innen fagene dryckeskunnskap, gastronomi og servering. Han ser imidlertid ikke bort fra at han kan komme tilbake over kjølen i fremtiden. Neste Trophée Ruinart arrangeres i 2000 og den norske finalen høsten -99.
Tekst og foto
Aase E. Jacobsen
14.10.98
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her