Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Freixenet - ekte cava

Når nordmenn flest tenker på champagne, er det musserende vin de mener. For hver flaske ekte champagne som selges via polet, går det unna 11 flasker musserende vin. Og seks av dem har Freixenet på etiketten.
Redaksjonen
12 Kan 2001 - 01:00

Freixenet er med 80 millioner flasker Spanias desidert største produsent av musserende vin. Til forskjell fra mesteparten av de 2 milliarder flasker med boblevann som produseres i verden hvert år, praktiserer Freixenet utelukkende den såkalte champagnemetoden som EU har bestemt skal hete méthode traditionelle. Prosessen er imidlertid fortsatt den samme som benyttes i Champagne. Hvilket betyr at annengangsgjæringen skjer i flasken, det er nemlig slik de nødvendige boblene blir skapt, og ikke gjennom tilsetting av kullsyre eller gjæring i tank som er mest vanlig.

 
Dessuten lagrer Freixenet all vinen på bunnfallet, altså restene av annengangsgjæringen, i flasken, et forhold som øker kompleksiteten i vinen. Snuingen av flaskene gjøres ikke for hånd men ved hjelp av roboter som kalles girasol eller gyropalettes som snur en hel pall i slengen, og etter sigende mer nøyaktig enn manuelt. Freixenet lagrer sine viner fra ett år i flaske for Carta Nevada og opp til 4-5 år for de mest eksklusive variantene. Minimum etter loven er ni måneder. Som et resultat av at bruken av betegnelser utledet av ordet champagne ble forbudt for 25 år siden, skapte Freixenet og de andre produsentene av musserende vin i Penedès ordet cava.
 
Helt andre druer
Den høyest tillatte avkastning målt i mengde druer pr liter most er den samme for cava som for champagne. Freixenet benytter dessuten bare mosten fra den første pressingen hvilket også er det vanlige blant kvalitetsprodusentene i Champagne. Men druene er ganske så forskjellige fra de som tradisjonelt benyttes for ekte champagne. For cava er de tre druetypene macabeo, xarel-lo og parellada mest vanlig.
 
Macabeo som er identisk med viura, Riojas viktigste hvite drue, er produktiv og dermed populær hos vinbøndene. Den blomstrer dessuten sent og trives i varme tørre strøk men liker ikke høstregn som øker faren for råte siden hver drue har tynt skall og vokser i store klaser. Macabeo sørger for fruktighet til cava men trenger hjelp av andre druer på grunn av relativt lav syre. Som kjent er syren en nødvendighet for å skape en god musserende vin.
 
Syren og dermed ryggraden til cavaen bidrar xarel-lo med. Også denne er produktiv og må styres for å ikke miste all karakter. Som den altså kan ha mye av hvis den serveres alene. Parellada dyrkes i de høyestliggende områdene i Penedès og er druen i blandingen med størst kvalitetspotensial. Den gir friske lette og elegante viner med eplelignende aromaer men må også holdes i ørene siden den tenderer mot høy produktivitet hvis klimaet er for varmt eller jorden for fruktbar.
 
Snacks, fisk eller dessert
Freixenets cavaer er laget av disse tre druene. Nederst på kvalitetsstigen er Carta Nevada som i Norge kun finnes som Semi-Seco (varenr. 32020, bestillingsutvalg, kr 84,50), altså en halvsøt variant. Den har et skikkelig søtt eple- og tropisk fruktpreg i både duft og smak, kanskje litt vel mye bobler, enkel og grei musserende vin som passer til jordbær eller annen fruktbasert dessert.
 
Storselgerne er Cordon Negro som finnes som Brut (varenr. 946, kr 88,70) og Seco (varenr. 944, kr 88,70). Brut er altså tørr men har likevel noen gram restsukker, som i en stille vin ville oppleves som halvtørr, men som på grunn av syrene i en musserende vin likevel gir en ganske tørr og frisk munnfølelse. Brut er en frisk og behagelig musserende som nærmest er blitt prototypen på en cava. En musserende vin som er lett å like og som kan serveres hvor som helst og til et bredt utvalg av håndmat. Seco er søtere, og bedre for de som har en såkalt sweet tooth, eller hvis du skal servere snacks med chili eller annet sterkt krydder.
 
Freixenet lager også en årgangscava Brut Nature som nå selges i 1997-utgave (varenr. 2851, bestillingsutvalg, kr 99,00), en knusktørr utgave som er tilsatt noe mindre sødme i form av søt vin (jus de tirage) under omkorkingen hvor maskiner fryser ned flaskehalsen, fjerner bunnfallet og setter på ny kork. Brut Nature har modnet mellom 3 og 4 år på bunnfallet og er dermed mer kompleks i aromaene enn den vanlige brut''en. Syrene er imidlertid litt for skarpe for den jevne smaken. Denne tørre cavaen bør få følge av noe å bite i. Prøv den til reker med aioli eller dampet hvit fisk med smørsaus.
 
Gullpiken
Chardonnay øker i popularitet blant cavaprodusenter, men Freixenet bruker denne druen i svært liten utstrekning. Monastrell, eller mourvèdre, derimot er utgangspunktet for en cava som ble lansert for noen år siden men som ikke finnes i Norge. Monastrell er en rød drue som gir vin med høy alkoholgehalt og lav syre i varmt klima. I de øvre deler av Penedès, hvor den dyrkes til cavaformål, gir den en mer balansert vin som egner seg godt som en pinot noir-erstatning siden denne druen ikke er tillatt brukt i cava. Monastrell er den eneste røde druen som er tillatt for cava, og til nå er den kun brukt til rosé. Freixenet lykkes godt i å benytte druen i en hvit, eller svakt løkskallfarget utgave. I motsetning til de mer fruktige Cordon Negro-cavaene er denne en matvcava.
 
Freixenet har en dominerende stilling på så vel innenlands- som eksportmarkedet. Mens vi i Norge foretrekker de svarte flaskene med halvtørr Freixenet, Cordon Negro Sec, er det den enklere Carta Nevada Brut som er markedslederen i Spania og dermed verdens mest solgte musserende vin. Og ingen drikker så mye musserende vin om enn altså av mer ordinær kvalitet enn spanjolene selv. Innenlandskonsumet utgjør nesten halvparten av den totale produksjonen av spansk musserende.
 
Spanjolene nyter nemlig et glass musserende når som helst på døgnet når gode venner møtes, omtrent på samme måte som nordmenn serverer kaffe (eller brus). En drømmesituasjon for en gigant som Freixenet. Et tydelig bevis på den sterke stillingen huset har i spanjolenes bevissthet er at reklamefilmene som lanseres før hver jul møtes med stor forventning av en hel nasjon. Årsaken er at hver film introduserer en ny internasjonal stjerne og inkluderer gjennomgangsfiguren gjennom de siste 30 år, nemlig gullpiken som skåler hemningsløst i Carta Nevada.
 
Vi liker bedre den rødkledte Freixenet-gutten som ble skapt allerede i 1929 da Freixenet ble etablert av Pedro Ferrer Bosch og hans kone Dolores Sala. Navnet de ga firmaet hentet de fra vingården La Freixeneda som er identisk med Boschs barndomshjem. Bosch var svært internasjonalt orientert og la grunnlaget for den sterke stillingen til cava på verdensmarkedet.
 
Konkurranse
Med Freixenet som utgangspunkt arrangerer vi en liten spørsmålskonkurranse, der du kan vinne en tur til Barcelona for én person. Spørsmålenefinner du her. Svarene dine må vi ha innen 17. juni 2001.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her