Fristende sommerlektyre

Ikke alle orker å lese skjønnlitteratur i sommervarmen. Det er imidlertid mye god lesning i så vel reisebøker som kokebøker.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2005 - 08:00

Noen reiser til Spania for å bade, og andre drar for å spise. Landets gastronomiske tilbud er først i de siste ti årene blitt anerkjent på linje med de franske og italienske, og mange mener at det overgår naboenes. Spanjolenes matglede er uansett enorm, og måltidene ikke bare starter mye senere men varer også lengre.

Selv om mange jukser i spansk og klarer seg rimelig godt på så vel barer som spisesteder, er det spanske gastronomiske språket rikti. Geir Sætre har laget en liten hendig guide, Ta en spansk en, som tar deg med på en rundtur i de ulike regionenes kjøkken. Den inneholder også en ordliste som kan være kjekk å smugtitte i under så vel besøk på restaurant som på markedet. Ta en spansk en, kroner 196 ISBN 82-8104-020-3 Orkana Forlag.

Det høres ut som en drøm, og vil bli det for de fleste. Jorden rundt på 80 barer passer perfekt til drømmer under parasollen her hjemme. Like fullt er det morsomt, interessant og inspirerende lesestoff som gir kunnskap om noen av verdens mest berømte barer. Fra eksotiske Solypse Café, Goa, India via klassiske Harry's New York Bar i Paris til vår hjemlige Odeon i Oslo. Rundreisen er ikke fullstendig siden mange av de aller mest klassiske barene ikke er omtalt, men forfatteren Allan Gage, for øvrig engelsk bartender, har nok lagt sin egen preferanse til grunn for valgene. Og det er helt ok, for med på kjøpet får du oppskriften på 80 drinker hvorav mange garantert er nye for deg. Jorden rundt på 80 barer, kroner 279 ISBN 82 516 2134 8 Schibsted.

Etter å ha lest om alle de fristende drinkene er både tørsten og appetitten kraftig stimulert. Det er ingen ting i veien for å nyte en drink til maten, i hvert fall ikke hvis det står burger på menyen. Burgere lider av både et velfortjent og et ufortjent dårlig rykte. Boken Burgere av amerikaneren Paul Gayler omhandler imidlertid kun de gode burgerne, de som aldri kan gi dårlig samvittighet, bare god matglede. Hva sier du til en Wild West-burger med maisrelish og chimichurri-paprika eller en Bengalsk kyllingburger med agurk- og tomatachar og aisatisk guacamole. Må ha-kokebok for et hvert sommerkjøkken. Burgere, kroner 249, ISBN82 02 24585 0, Cappelen.

Like røff og ujålete, men enda kulere, er kokeboken Mat om bord. Temaet er som tittelen antyder mat i skjærgården men boken kan like godt tas med til fjells eller skogs. Oppskriftene som er signert kokkene fra Palace Grill i Oslo, er nemlig tilpasset matpaging under særdeles primitive forhold. Det er nemlig da det er morsomst å lage mat, og belønningen blir alltid mye større til kokken når alle de moderne hjelpemidlene er lagt igjen hjemme. Fornuftig nok har boken plastomslag. Mat om bord, kroner 348 ISBN 82-92489-12-6, Vega Forlag.

Strandkanten er temaet også i boken Sjømat fra fjæra om enn i en helt annen form. Den prøver nemlig å få oss til å prøve ut sjøens fantastiske ressurser i større grad. Det finnes så utrolig mye godt i så vel strandkanten som et stykke lenger ned i sjøen. Delikatesser de færreste har smakt, og som de mange er skeptiske til. Med havforskerne Stein Mortensen og Arne Duinker som guider er du på trygg grunn. Kjøkkensjef Fredrik Hald gir tips om tilberedningen. Ingen tradisjonell kokebok, men svært inspirerende. Et must for deg som har hytte ved sjøen. Sjømat fra fjæra, kroner 348, ISBN 82 92496 130, Kom Forlag.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her