Fritt fram for juks

Godt over en tredel av i alt 900 matprodukter som er testet i et offentlig laboratorium i West Yorkshire viser seg å ikke være det de utgir seg for eller å ha feilaktig merking.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2014 - 17:36

Blant annet fant man mozzarella som inneholdt mindre enn 50 prosent ost, skinke på pizza som var enten farget fjærkre eller kjøtterstatning og frosne reker som bestod av 50 prosent vann, ifølge undersøkelsen som er publisert i avisen Guardian.

Hvert tredje proseccoglass er juks

Også alkoholholdige produkter jukses det med. Det ble funnet «vodka» som ikke holdt den prosenten etiketten lovet eller sågar inneholdt frostvæske.

Dette er i England og ikke i Norge, tenker du kanskje. Men det er lite som sperrer for at lignende tilfeller kan skje i Norge. Alle har vel hestekjøttaffæren friskt i minne?

For selv om både dagligvarebransjen og Vinmonopolet mener de har tilfredsstillende kontrollrutiner, er det nok av smutthull for leverandører som ikke er så nøye med detaljene, men desto mer opptatt av marginene.

Spesielt lett er det å jukse med alkoholholdige produkter. Jeg har tidligere i denne spalte tatt opp dette forholdet som da det i Sverige ble avdekket feilaktig merking av boksvin. Og i Italia anslås 30 prosent av proseccoen for å være noe annet enn hva den utgir seg for.

Farefritt å jukse

Vi snakker kanskje ikke om potensielle helseskader. Men hvem vet, for kravene til innholdsdeklarasjon for vin og brennevin er nærmest

ikke-eksisterende og altså ikke de samme som for alkoholfrie produkter. På Morethanorganic.com listes det opp et sekstitalls tilsettingsstoffer som har fått EUs velsignelse for bruk i vinfremstillingen.

Hvor lett er det ikke da å snike inn enda et stoff? Spesielt siden det kun er svovel som må deklareres på vinflaskenes etiketter i henhold til EUs reglement.

Vinmonopolet gjennomfører riktignok stikkprøver hvor produkter testes kjemisk, men sannsynligheten for å avdekke juks er minimal. 2000 stikkprøver opp mot de rundt 60 millioner solgte enhetene på årsbasis er i praksis ingenting.

Når det gjelder mulighetene til å jukse med mat er de fortsatt mange selv om kravene til innholdsdeklareringen er strengere.

Kontrollsystemene som de forskjellige aktørene har innført er nemlig i stor grad basert på tillit og sensoriske analyser.

Og begge deler kan man altså lure. Risikoen for å bli tatt er svært liten.

Soveputer

Norgesgruppen skilter med sitt «Ærlig merking»-program og Vinmonopolet med CSR, corporate social responsibility, hvor det blant annet forventes at underleverandørene tilfredsstiller en rekke krav.

Faren med slike ordninger er at de blir soveputer og i beste fall ikke bidrar med annet enn å pynte opp i årsmeldingen.

Ansvaret for å ta tak i dette ligger vel så mye på politikerne. Men om de har evnen eller viljen til å ta denne kampen opp med allmektige EU er jeg jammen ikke sikker på.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her