Gallo åpner døren

Håndlagede viner stemplet Gallo ville vært en vits for en del år tilbake. I dag er de en realitet sammen med en helt annen interesse for kvalitetssegmentet hos de som nå leder verdens største vinprodusent.

Verdens største vinprodusent er også den som er mest myteomspunnet og utskjelt på samme tid. Først og fremst fordi grunnleggerne Ernest og Julio Gallo var mediesky og holdt kortene tett til brystet. Også fordi Gallo alltid har vært dominerende på det amerikanske markedet med 25 prosent markedsandel og en produksjonskapasitet på ufattelige 1,25 milliarder liter vin. Andre generasjon Gallo løsnet imidlertid litt på slipset, mens tredje generasjon av velutdannede kvinner og menn kjører en åpen og kvalitetsbevisst politikk.
 
Bestefat visste
Caroline Coleman Bailey, datter av Julio Gallos eneste datter, Sue, er ansvarlig for Gallos eksport av fine wine. Hvilket betyr Sonoma County-vinene og spesielt vinene fra enkeltvinmarker. Hennes fetter Matt Gallo er totalansvarlig for Gallos satsing i Sonoma, en av Californias best ansette vinregioner. Og kusinen Gina er vinmaker sammen med Marcello Monticelli som er ansatt hos Gallo på 25. året.
 
- Min bestefar Julio Gallo visste, helt fra han og broren Ernest startet med vinproduksjon året etter at forbudstiden opphørte i 1933, at Sonoma County hadde størst potensial for å lage vin av topp kvalitet, forteller Caroline.
 

 
Men det gikk nærmere seksti år før firmaet utnyttet denne muligheten til fulle. Klimaet i Sonoma er optimalt med varme dager og kalde netter. Påvirkningen fra sjøen kommer fra to sider, San Fransisco-bukten i sør og Stillehavet rett vest. Dessuten byr området på en rekke forskjellige mikroklimaer slik at chardonnay fra kjølige Russian River gir vin med friskere syrer enn samme drue fra Dry Creek hvor moden fruktkarakter er resultatet. Og i Alexander Valley er det tropiske aromaer som dominerer. Derfor eier Gallo i dag åtte vingårder fordelt på fire av Sonomas i alt elleve ulike appellasjoner.
 
- Det gir oss muligheten til både å lage viner med særtrekk fra én vinmark og viner med større kompleksitet gjennom å blande vin fra flere regioner, påpeker Caroline.
 
Det beste eksempelet på den siste løsningen er Gallos Sonoma County Chardonnay. Druene kommer fra Russian River og Dry Creek samt en liten dose "uspesifisert" North Coast. 1993-årgangen som nå er i salg i Norge, for øvrig til en meget god pris, er en svært harmonisk vin med integrert fatpreg, lett mineralsk, friske syrer og god frukt. En anvendelig vin, til retter med fisk og hvitt kjøtt.
 
Håndplukket
Laguna Ranch Vineyard Chardonnay og Chardonnay Estate Bottled er begge fra samme vingård, Laguna Ranch, Russian River, men den "slottstappede" er laget av druer fra de tre beste parsellene. Vinen er likevel merket med "bare" Northern Sonoma. Årsaken er at det enkelte års egenskaper skal bestemme hvor druene hentes fra. Derfor vet ingen ennå hvor druene til 97-årgangen vokser. Mest sannsynlig er det på de samme tre parsellene, men Gallo-gjengen ønsker å ha frie hender når de skal vise frem det aller ypperste av hva familien kan prestere.
 
Druene til Estate Bottled er håndplukket under overvåkning av ansvarlig vinmaker og innen en time fraktet til produksjonslokalene for å unngå oksidering og uønsket gjæring. Druene, mosten og etter hvert vinen pleies som et barn gjennom hele prosessen. Den er blant annet 100 prosent fatgjæret og lagringen foregår i tre forskjellige håndplukkede nye franske fat. Vinen er ufiltrert hvilket gir seg utslag i duft og smak som er meget rik. Volum er lite. De 700 kassene rasjoneres selvsagt med streng hånd. I konkurranser har imidlertid den rimeligere Laguna Ranch Vineyard gjort det mye bedre. Den er mer fatpreget i duften med nøtter og røyk fordi den er gjæret og lagret i medium til kraftig toastede fat. En kraftig vin med god fylde og syrer (94-årgangen) som krever mat med god smaksstyrke.
 
De røde vinene står imidlertid for en økende andel av Gallo Sonomas virksomhet. Godt hjulpet av det innenlandske forbruket som nå domineres av rødvin. Selv om Sonoma-satsingen er av ny dato, kjøpte Gallo vin fra Frei Ranch i Dry Creek Valley allerede i 1934. I 1948 valgte brødrene Frei å selge vinmarkene, som skriver seg fra 1881, til Gallo. Noe senere også produksjonsfasilitetene. I dag er Frei Ranch med sine 280 hektar Gallos største vingård. Herfra kommer pestisjecabernet'en Estate Bottled som lages etter samme filosofi som den hvite. Den røde er komponert med tre druer i beste Médoc-stil hvor cabernet sauvignon utgjør 84 prosent. Druene kommer fra 20 år gamle vinstokker dyrket i grusete leirjord med god drenering.
 
- Bestefar elsket denne type jordsmonn, og aller helst i skråninger. Ingen kjente heller jordsmonnet i Sonoma så godt som han. Cabernet sauvignon og spesielt zinfandel stortrives her, forteller Caroline og fortsetter: - Derfor har vi døpt en av våre aller nyeste viner opp etter ham, Julio's Tree Zinfandel, også den fra Frei Ranch. Første årgang er 1994, laget av beste kvalitet druer fra vinranker som har gjennomgått streng tynning for å holde utbyttet nede og smakskonsentrasjonen oppe. Druene avstilkes men presses ikke før den alkoholiske gjæringen. Når den så er avsluttet, foretas en lett pressing, hvoretter vinen flyttes over på franske fat for malolaktisk gjæring og modning i til sammen 12 måneder. Den ferdige vinen verken klares eller filtreres før tapping i flasker. Denne smaksbomben med 15 prosent alkohol er foreløpig ikke til salgs i Europa.
 
Foreløpig er det bare fem av de åtte vingårdene som gir frukt. De nyeste anleggene, hvorav to ligger i Russian River og ett i det sørligere Sonoma Coast, er beplantet med pinot noir, pinot gris, sauvignon blanc og viognier. Også de eksisterende vingårdene har parseller med for Gallo nye druetyper. Fremtidige vinlanseringer er selvsagt et speilbilde av dette. Gallo, hvis familie stammer fra Piemonte, har tatt sin arv alvorlig og lansert en barbera.
 
Rettsaker
Til sammen dekker de åtte eiendommene 2.400 ha hvorav to tredeler er beplantet, resten forblir naturreservater. Dette til tross, er Gallo en av de aller største eierne av vinmarker i hele North Coast-regionen. Og er derfor selvforsynt når det gjelder druer for vinene herfra. I stor kontrast til Central Valley-produksjonen hvor egne druer kun dekker 10 prosent av behovet.
 
Gallo var for øvrig første californiske vinprodusent som inngikk langtidskontrakter med druedyrkere. Dette var så sent som i 1967. Først da fikk druedyrkerne den nødvendige økonomisk trygghet til å investere i nyplanting og kvalitetsøkning. To år tidligere hadde Julio Gallo etablert Grape Growers Departement som tilbød druedyrkerne kompetanse. Fortsatt tar Gallo godt vare på sine underleverandører og bruker sitt Research Center for å viderebringe lærdom fra sine forskningsresultater. Her utføres avansert forskning med plantegenetikk, mikrobiologi, sensoriske (duft og smak) studier. Eksperimenter i vinmarken begynte brødrene Julio og Ernest med allerede på 40-tallet da Julio Gallo i samarbeid med Davis-universitetet plantet en rekke for området ukjente druesorter. I dag er hele 90 ulike kloner av vinstokker og flere enn 50 forskjellige druesorter i produksjon. Denne praktiske forskningen utføres i sin helhet ved Sonoma-vingårdene og omfatter også områder som oppbinding, beskjæring, vanning, beplantingstetthet, bekjempelse av sykdommer og insekter ad naturlig vei.
 
Med Gallos størrelse følger også en del problemer. Fortsatt pågår rettsaken mellom Kendall-Jackson og Gallo hvor førstnevnte har stevnet Gallo for å ha plagiert deres varemerke (et gulnende lønneblad) for Gallos populære Turning Leaf-viner. Saken har så langt kostet partene $ 12 mill. og Kendall-Jackson vil trolig ikke gi seg selv om de tapte første runde. Brødrene Julio og Ernest varemerkeregistrerte for øvrig Gallo svært tidlig og voktet sitt brand med nebb og klør. Det sies at de til og med nektet sin yngre bror å benytte navnet på osten han tilvirket og solgte. De lyktes også med å forby Chianti-produsentene i å bruke sin svarte hane (gallo nero) i sitt varemerke. I dag brukes Gallo-navnet kun for vinene over et visst kvalitetsnivå. De enkleste går under navn som Carlo Rossi og Livingston Cellars.
AVA
American Viticultural Area er USAs svar på appellation controlée. Uten sammenligning for øvrig for reglementet er svært liberalt. Et AVA er egentlig bare en form for geografisk og til dels klimatisk sone. For å bruke et AVA på etiketten må minst 85 prosent av druene stamme derfra (75 prosent hvis det er en endruevin). I California alene er det mer enn 60 AVA'er. North Coast omfatter fylkene Sonoma, Napa, Mendocino, Lake, Solano og Marin, og har i alt 33AVA'er. Sammen representerer de det beste fra California.
 
Gallo-viner tilgjengelig i Norge
(Prisene er fra 1997)
Carlo Rossi California White kr 60 (10037)
Gallo California Colombard kr 64 (10046)
Gallo Sauvignon Blanc 1995 kr 75 (5635)
Gallo Chardonnay 1995 kr 80 (3568)
Turning Leaf Chardonnay 1994 kr 100 (7765)
Gallo-Sonoma Chardonnay 1993 kr 91 (10036)
Gallo Ruby Cabernet 1995 kr 70 (10038)
Gallo Cabernet Sauvignon 1995 kr 85 (5607)
Gallo Zinfandel 1995 kr 90 (7766)
Turning Leaf Cabernet Sauvignon 1994 kr 105 (7764)
Gallo-Sonoma Cabernet Sauvignon 1992 kr 135 (7762)
Les også Apéritifs store test av røde caleforniske viner.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen