Gammel Opland på topp

De siste årene er antall akevittmerker på Vinmonopolet nesten doblet. Likevel sverger folk flest til de gode gamle.

Antall sorter akevitt har eksplodert de siste ti årene. Flere regioner og byer har fått sin egen akevitt. Nå finnes det 93 akevitter tilgjengelig via Vinmonopolet. For ti år siden var det drøyt 40 sorter.

Juleakevitten nummer to
Når julen nærmer seg vil imidlertid folk flest ha de tradisjonelle sortene, og Gammel Opland ruver alene på toppen. I fjor solgte Vinmonopolet 220.000 liter Gammel Opland. Gilde JuleAqvavit kom på annenplass med 203.000 liter, mens Løitens Linje holdt tredjeplassen med 136.000 liter. De samme tre merkene lå på akevittoppen også i 2001, men da var det Løiten Linie som kapret førsteplassen.

Vinmonopolet solgte i fjor 1.184.000 liter akevitt. Mer enn halvparten ble solgt i løpet av årets tre siste måneder. Bare i desember solgte Vinmonopolet 424.000 liter akevitt. I januar i år falt salget til 60.000 liter. Ifølge Vinmonopolets salgsstatistikker er akevittsalget størst på det sentrale østlandsområdet. Hedmark, Oppland, Østfold og deler av Akershus er akevitt-områdene fremfor noen. De aller største akevittelskerne finner du på Flisa i Solør.

Drikker mer akevitt
Selv om brorparten av akevitten selges i førjulstiden, viser nye trender at akevittens bruksområder vokser gjennom hele året. De siste ti årene har det totale akevittsalget økt med 50 prosent. I 1999 solgte Vinmonopolet 792.000 liter akevitt. I fjor hadde salget økt til 1.184.000 liter.

- Vi opplever en økende nasjonal stolthet rundt akevitten som vi tidligere bare har sett glimt av i julesesongen, sier Arcus-destillatør Halvor Heuch. Det er ikke bare i Norge akevitten har hedersplass på festbordet. Over 60 prosent av Arcus' akevittproduksjon eksporteres til utlandet. Tyskland og Danmark er de største og viktigste eksportmarkedene, og Linie er det klart største produktet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen