Giftmanet blir festmat

Den giftige dypvannsmaneten Periphylla Periphylla kan bli festmat.
Redaksjonen
20 November 2008 - 20:30

Maneten er stor, klissete og har tolv giftige fangarmer. Den er i stand til å lamme fisk som veier fem kilo. Snart kan den havne på norske restaurantbord.
 
Det er firmaet Su San på Frøya og SINTEF-forskeren Kesheng Wang som jobber med å lage festmat av kjempemaneten.
 
Dyr mat
I Kina har folk spist maneter i flere tusen år, og maneter er ofte det dyreste på menyen. Kineserne mener at manetkjøtt gir vakker hud og er sunt for blodet. Kjøttet er dessuten fullt av proteiner og mineraler.
 
Periphylla Periphylla er en dyphavsmanet som ikke tåler lys. Den lever på flere hundre meters dyp, men svømmer opp mot overflaten om natten. Så synker den gjennom vannlagene, og gjentar samme prosess hele livet.
 
Mye vann
Fangarmene kan selvsagt ikke spises, og er det første som må fjernes om maneten skal spises. Så blir maneten vasket og tilsatt et stoff som heter alum. Dette stoffet fjerner giften. Deretter blir maneten saltet for å trekke ut vannet. Hele 95 prosent av manetens kropp er vann.
 
Når saltet så er børstet vekk er maneten klar til å spises. Da kan den bli menneskemat. Den trenger ikke kokes eller stekes, maneten kan strimles rett i en salat, for eksempel.
 
Utfordring
Utfordringen Su San har, er å finne gode måter å fange maneten på uten å ta med fisk i samme trål.
 
På den annen side viser undersølkelser fra Lurefjorden i Hordaland at det er lite fisk der maneten er. Årsaken er sannsynligvis at maneten tar maten fisken vanligvis spiser.
 
Su San Norway undersøker i et pilotprosjektet om det kan være mulig å snu et miljøproblem til en kommersiell ressurs.
 
I så fall er det ikke lenge før giftige maneter havner hos norske restauranter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her