Gladbok om kokebøker

Få kokebøker er så underholdende å lese som 100 år med kokebøker.

Per A. Borglunds gjennomgang av norske kokebokutgivelser fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag er en bok alle vil kunne glede seg over. Uansett hvilket forhold du har til kokebøker - eller mat.

For selv den som ikke bruker mye tid på kokebokblaing, har vokst opp i et hjem hvor det fantes i hvert fall én kokebok. Og den er garantert omtalt i Borglunds bok. Et eller flere nostalgiske gjensyn med barn- eller ungdommens kulinariske inspirasjon vil du like sikkert få.

Avspeiler tidsånden
Det er altså en fryd å bla gjennom denne lett tilgjengelige utgaven av norsk kokebok- og dermed også kulturhistorie. For kokebøker avspeiler kanskje mer enn annet tidsånden på utgivelsestidspunktet.

Hver kokebok er avbildet med omslag, en kort omtale og gjerne med en smakebit fra innholdet. Den som vil vite mer, må imidlertid på biblioteket, antikvariatet eller loppemarkedet. Borglund gir dessuten en del tips til den som måtte bli bitt av samledilla.

Blodgiversaft og stekt hjerne
Boka tar også for seg utgivelsene i spesielle perioder som under andre verdenskrig, en tid med en knapphet som står i et grelt lys sammenlignet med dagens overflod, men som samtidig er så fjernt i tid at vi kan unne oss å smile av både utseende og temaer.

Det gjelder også utvalget av oppskrifter som Borglund har sakset fra ulike bøker. Blodgiversaft, stekt hjerne og albatross er ideer til de som vil utvide repertoaret fra hjemmekjøkkenet.

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen