Godbiter i pollisten
Gled deg til disse supre hvitvinene fra Sør-Afrika

Gled deg til disse supre hvitvinene fra Sør-Afrika

De hvite vinene i 2018-årgangen fra Rall er i toppklasse over hele linja. Men også vin av røde cinsaultdruer, med og uten bobler, er verd å få med seg.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2020 - 14:45

2018 er Donovan Ralls tiende årgang og takket være dette årets kvaliteter med ekstremt lav avling og høy konsentrasjon, absolutt en som har satt ham på vinkartet en gang for alle. Men fortsatt snakker vi om viner som finnes i svært små kvanta, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen
 

Rall White 2018 er en virkelig flott og lovende hvitvin med super konsentrasjon, kompleksitet og dybde som har fått et solid løft siden sist jeg smakte den. Det er blitt til en vin som tåler mye smak i maten, det beste fra havet, men sågar lyst kjøtt fungerer, for den har en stofflighet på nivå med rødvin. Men den er laget i sin helhet av hvite druer som har gjennomgått hvitvinsvinifikasjon.

Donovan Rall har med sin tiende årgang laget rekordgode viner.

Konsentrasjonen kommer ikke bare fra årgangen, men støttes også opp av kompleksiteten fra blandingen av druer fra mange forskjellige typer vekstforhold og jordsmonn, samt ulike druesorter. Viktigst er chenin blanc fra 45 år gamle vinplanter i Paardeberg med et jordsmonn av oppsmuldret granitt, men også parseller med ulike typer skifer. Denne druesorten bidrar med solid kraft. Siden sol er noe Sør-Afrika har nok av, mens det er underskudd på nedbør, har Donovan i økende grad inkludert en forholdsvis ny druesort for området, nemlig verdelho – for oss mest kjent fra Madeiras viner.

Oppsmuldret granitt.

Les mer om denne druesorten her

Den kjennetegnes av stor syrefriskhet, men også god konsentrasjon takket være små klaser og druer som gir lavt utbytte. I 2018 økte Donovan andelen til 35 prosent. Samtidig som den modner tidlig, kombinert med at han plukker den før alt annet, allerede i midten av januar, bidrar den til å løfte denne vinens friskhet. Han har inkludert også en liten andel viognier som også plukkes tidlig. Vinen gjennomgår malolaktisk gjæring for å runde av de skarpeste syrene og den endelige vinen modnes i fransk eik av ulik størrelse i 11 måneder og uten omrøring.

Skifer.

Donovan forteller at druene i 2018 var mye tidligere fysisk modne enn normalt. Det er årsaken til at vinene har lavere naturlig alkohol enn tidligere - altså at han ikke måtte kompensere ved å plukke undermoden frukt for å holde sukkernivåene nede. Han mener at dette er forklaringen på vinenes intense fruktighet i denne årgangen. 

Donovan har en annen spesialitet i porteføljen, og det er grenache blanc som i motsetning til cinsault, semillon og chenin blanc, som står bak Sør-Afrikas eldste vinplanter, opp mot 100 år gamle, er grenache blanc en nykommer.

I 2015 fikk han ideen å lage en ren grenache blanc og valgte seg ut nordre del av Swartland, Piekenierskloof, på grunn av ønsket om maksimal friskhet.

Swartland er hovedkilde til Rall-vinene.

Denne delen av Swartland er blitt stadig mer populær

– Grenache blanc fra andre deler av Swartland er ypperlig for blanding, men ikke slik som denne som kommer fra vinmarker ved 6-700 m.o.h.. Druematerialet er upodet og jordsmonnet er sandstein, forklarer han.

Selv om de bare er 15-20 år gamle, er dette de eldste grenache blanc-plantene i Sør-Afrika, men det er bare noen få år siden sorten ble godkjent for bruk i Sør-Afrika. Donovan forteller at det tar sju år å få godkjent «nye» druesorter hos vinmyndighetene. Sist ut var for øvrig roussanne, en annen tradisonsrik sørfransk druesort.

 

Druene plukkes tidlig, ved 12 prosent alkohol, og Donovan lar 20 prosent ligge på skallene, som for rødvin, det har gjort Rall Grenache Blanc til en særdeles kul og stofflig hvitvin med syrlig frukt og god mineral- og saltkarakter. I 2018 har han gått bort fra fatbruk, så den er i sin helhet framstilt i sement og leire-egg.

– Jeg vil ha mest mulig energi i denne vinen. Dette er ikke en vin du skal legge til side, jeg vil at du skal nyte den mens den er ung, understreker han.

Når det er sagt, er det en vin som absolutt tåler lagring - omtrent som en chablis på premier cru-nivå - selv om det er vanskelig å konkludere eksakt om hvordan aromaene vil utvikle seg. Ren grenache blanc-vin er ikke så vanlig, men min (om enn lille) erfaring med viner med dominerende andel av denne druen og dens mutanter, er veldig god, også som lagringsobjekt.  

Dette er en av de første grenache-dominerte hvitvinene jeg har smakt

Donovan produserte bare 2500 flasker av denne vinen i 2016, en tidel av volum havnet faktisk her i Norge, og han melder om stor interesse også i andre markeder. Han er glad for at det finnes 60-70 hektar med grenache blanc i Piekenierskloof.

– Jeg kunne solgt ti ganger så mye av denne vinen, sier han.

For cinsault-en har han fulgt samme filosofi. 

 
 

Rall Cinsault 2018 er derfor herlig leskende og fruktig med bare 12 prosent alkohol, men det betyr ikke at den er uten potensial eller dybde. For druematerialet kommer fra 30-40 år gamle buskbeskjærte planter som ikke vannes, i henholdsvis Darling og Swartland. Det første området ligger veldig nært kysten og nyter derfor godt av den friske havbrisen.

Les mer om Darling her

Donovan framstiller disse druene i sement, mens Swartland-elementet av vinen får 6-7 måneder i brukt eik.

 

De samme Swartland-druene inngår også i hans nyeste prosjekt, Rall Old Vine Cinsault Pet Nat 2018 hvor han plukker druene enda tidligere, ved maks 11 prosent. Druene presses direkte og vinen gjæres i tank og tappes i flaske uten svoveltilsetting ved 20 gram restsukker for å gjæres ferdig i flasken. Etter et år omkorkes vinen og voila, får du en hvit og svært syrefrisk perlende vin med god jordsmonnskarakter.

Toppvinen Rall Ava Chenin Blanc 2018 er mer preget av 2018-årgangens rikdom med 13,5 prosent alkohol og sødmefylt frukt, men også stor konsentrasjon og tydelig røykpreg. En massiv vin som trenger mye smak i maten og som med fordel kan legges i kjelleren.

Druene kommer fra 20 år gamle chenin-planter med skiferjordsmonn. Donovan mener at alderen på plantene er av mindre betydning, siden utbyttet fra disse parsellene er så lite. Bare 375 liter per hektar som tilsvarer 1200 flasker, og 42 av dem kom til Norge, så her snakker vi om mikromengder. Så var da også 2018 året da vannmangelen for alvor gjorde seg gjeldende for det sørafrikanske samfunnet.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Rall Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Sør-Afrika Sør-Afrika
    Område:
    Coastal Region
    Pris:
    369.90 kr
    Varenummer:
    7865901
    92 POENG
    Rall White
  • Produsent:
    Rall Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Sør-Afrika Sør-Afrika
    Område:
    Coastal Region
    Pris:
    549.90 kr
    Varenummer:
    10437601
    92 POENG
    Rall Ava Chenin Blanc
  • Produsent:
    Rall Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Sør-Afrika Sør-Afrika
    Område:
    Coastal Region
    Pris:
    319.90 kr
    Varenummer:
    3915801
    90 POENG
    Rall Cinsault
  • Produsent:
    Unico Real Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Sør-Afrika Sør-Afrika
    Område:
    Olifants River
    Pris:
    319.90 kr
    Varenummer:
    5183901
    89 POENG
    Rall Grenache Blanc
  • Produsent:
    Rall Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Sør-Afrika Sør-Afrika
    Område:
    Coastal Region
    Pris:
    319.90 kr
    Varenummer:
    10785701
    87 POENG
    Rall Old Vine Cinsault Pet Nat
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her