Gledens druer

Oz Clarke har gjort det igjen. Denne gangen har han gitt oss et drueleksikon som gir forståelse for hvor viktig råvarene, altså druene, er for den ferdige vinen, og det på en morsom og inspirerende måte.
Aase E. Jacobsen
15 August 2002 - 08:00

Hovedboken i Bokklubben Mat- og Vinglede i august presenteres av Aase E. Jacobsen, redaktør Apéritif:

Druer og viner fra hele verden av Oz Clarke og medforfatter Margaret Rand, i norsk utgivelse fra Gyldendal Forlag, har en annen innfallsvinkel til kunnskap om vin enn de fleste vinbøker, nemlig gjennom selve råvaren, altså druen. Alle vet at druer må til for å lage vin, men ikke alle kjenner den enorme bredden av druetyper som er i bruk verden over. De fleste skaffer seg kunnskap om vin gjennom de forskjellige vintypene som gjerne har fått navn etter området vinen kommer fra.

Mer enn et leksikon
Derfor er navn som Bordeaux velkjent for mange vinelskere som også vet hva som kan forventes av en vin med dette navnet på etiketten, men hva en slik vin er laget av er ikke alltid like selvfølgelig kunnskap. Samtidig eksponeres vi for druenavn gjennom vinetikettene hvor ingrediensene i økende grad nevnes. Denne utviklingen kan vi takke moderne viner fra den sørlige halvkule, den såkalte nye verden, og fra dynamiske vinregioner i den gamle verden for. Cabernet sauvignon og merlot er navn som nå brukes med den største selvfølgelighet når gode viner diskuteres.

Men hva er det egentlig disse druene gir til vinen som skiller dem fra andre sorter, og hvilken betydning har vekstområdet for smaken en gitt drue bidrar med til den ferdige vinen. Og hva blir resultatet når en eller flere druetyper blandes. For det er et faktum at de fleste viner er laget av mer enn en druesort. Disse og andre lignende spørsmål er det Oz Clarke gir svar på gjennom denne boken som er langt mer enn et leksikon.

Praktisk tvers gjennom
Vel presenteres mer enn 300 druetyper i alfabetisk rekkefølge, og dette er bokens hoveddel, men forfatterne nøyer seg ikke med en skjematisk gjennomgang av drue for drue. De 17 viktigste druene i verden er viet ekstra oppmerksomhet. Disse såkalte klassiske druetypene beskrives både hva angår historisk bakgrunn og geografisk utbredelse samt hva som karakteriserer de forskjellige områdene for disse druesortene. Dessuten gis det rask innføring i hvordan den aktuelle druen behandles i vinkjelleren både hva angår dyrking, innhøstning og fremstilling.

Viktigst av alt er hvordan den enkelte drue smaker som ferdig vin, til hvilken type mat slik vin passer og hvilket lagringspotensial vi snakker om. Selvsagt gir praktikeren Clarke detaljer som synonymer, alle druer har nemlig mange navn, tips om de beste produsentene som dyrker og lager vin av den aktuelle druen og om de beste kjøpene.

Utover de klassiske druesortene har ytterligere 15 druetyper fått en bredere presentasjon enn resten. Dette er druer som har mindre global betydning enn de klassiske men som er viktige enten for en større region eller er druer som har et mer eller mindre uutnyttet potensial. Som albariño, pinotage og malbec.

Flotte illustrasjoner
En oversikt over hvilke viner som lages av hvilke druer finnes selvsagt også. Og her er detaljeringsnivået ganske stort, spesielt for Frankrike hvor antall såkalte appellasjoner, altså begrensete vinområder, er forvirrende omfattende. For de som ikke har fått med seg vinens historie og hvordan bildet innen verdens vinproduserende regioner er i dag, gir boken en kjapp og grei innføring også til dette.

 Illustrasjonene i boken, som er så vel fotografier, tabeller, grafer og malerier, er av svært høy kvalitet. De fargerike og til dels naivistiske maleriene som illustrerer hver av de i alt 17 klassiske druene er verd en ekstra omtale da de er laget spesielt for denne boken av den engelske kunstneren Lizzie Riches. Hun har tolket druens betydning både faktisk og mytisk, eksempelvis presenteres cabernet sauvignon sammen med symbolet for solkongen, strålende, selvhøytidelig og eneveldig. Mens merlot assosieres med det franske navnet for svarttrosten som angivelig skal være den største merlotelskeren av alle. 

Oz Clarke har et stort antall vinbøker, og den aller første interaktive vin-CD-romen, på samvittigheten samtidig som han har fast spalte i Daily Telegraph og i en rekke magasiner verden over. Dessuten er han ofte å se/høre i TV- og radioprogrammer. Hans popularitet skyldes kombinasjonen av bred kunnskap og en lett, underholdende og samtidig pedagogisk stil.

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede og få boken til medlemspris.

Oz Clarke:
Druer og viner fra hele verden
Originalens tittel: Grapes and Wines
Forlag: Gyldendal Fakta
Til norsk ved: Thor Richard Teien
Format: 19,5 x 25,5 cm
Sider: 320
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her