God mat på kroken

Dette er trolig hovedgrunnen til at vi hele tiden skaffer oss nye kokebøker: De blir rett og slett bare bedre og bedre, og vi klarer oss dårligere uten. Ta nå for eksempel Norsk sjømat av Lars Barmen. En fiskebok for alle - som inneholder "alt".

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Sjelden har en bok så godt dokumentert vårt gamle munnhell "Havet er et skattkammer". Norsk sjømat er simpelthen en usedvanlig lekker oppslagsbok over det meste av de råvarer du kan få i garn og på krok langs vår kyst og i elver, bekker og innsjøer.

Ren ganeglede
Den reiseglade eventyreren og TV-kokken Lars Barmen er etter hvert også blitt en produktiv kokebokforfatter - og det skal vi takke ham for. Denne gang har han latt sine stormkjøkken og krydderflasker i lommeformat ligge. Denne gang har han arbeidet innendørs, og det er egentlig på sin plass allerede her å også berømme de to medspillerne som har gitt denne nye boken farge og fasong, nemlig fotografen Erik Jalland og designer Tine Texmon. For dette er blitt en bok så lys, lekker, moderne og innbydende at Barmen alene ikke kan få all applausen.

Skjønt han fortjener selvfølgelig hovedæren og all den trampeklapp han kan få. Det er en ren ganeglede bare å lese registerets opplisting av rettenes titler. De smaaaker så mye!

Idéstarter
Selv er Lars Barmen ganske beskjeden i sitt forord, og mener boken bare bør være en såkalt idéstarter. Med det mener han at alle bør bruke oppskriftene som utgangspunkt for egne eksperimenter, og selv endre og smake til - skrive i margen og gjøre erfaringer underveis. Vi er forskjellige, og har ulike lyster, også i matveien. Gjør boken til din egen, oppfordrer han, så blir den også morsommere å overta for den som engang skal arve...

Skjønt det er ikke sikkert det er helt påkrevet: Oppskriftene hans er forbilledlig enkle, og han sier selv helt eksplisitt: Dette er ikke en bok bare for dem som er mellom 27 og 42 år og bor i Oslo 2 og 3. Alle som enten henter opp råvarene selv, eller tar sine små turer til fiskehandleren i stedet, skal finne både faktaopplysninger og gode idéer her.

Han har sine ord i behold. Boken har kapitler om nær sagt alle de fiske- og skalldyrslag vi noensinne måtte ha støtt på i våre nærområder. Han gir oss undervisning i rensing, filetering og åpning av ulike fiske- og skjelltyper. Han lærer bort kraftkokingens små hemmeligheter og slår et godt slag for varmrøyking som tilberedningsmetode.

Dropp gamle travere
Det er ikke mulig å gjengi alle bokens oppskrifter - selv om det er svært fristende. Men like fullt: Sild og brisling er viet gode kapitler, og byr for eksempel på panert sild på Cæsarsalat, eller brisling med tomat, hvitløk og basilikum. Ørret og laksefiskene kan naturligvis serveres tradisjonelt med rømme eller Sandefjordsmør. Barmen dropper likevel de gamle traverne og foreslår i stedet grillet ørret med mangosalat eller laks sashimi.

Seien kan du steke med karri og servere helstekte hvitløkfedd til, makrellen gjør seg utmerket med rødbetsaus, lettsaltet lange skal spises med fingrene sammen med poteter og flatbrød, og kveita med en aubergine- og fetapuré. Begynner tennene å løpe i vann?

Vi kan fortsette litt til: Hva med stekt uer med reker, koriander og sitron? Eller breiflabb med krydderbernaise? Hjerteskjell i pasta, krabbesalat i sandwich, reker med skalldyrsaus er kanskje heller ikke så dumt? For ikke å snakke om ristede kamskjell med appelsin og korianderbuljong... mmm...

I det hele er Norsk sjømat en nydelig veiviser til vanns, for alle oss som er kommet forbi det stadiet der fisk var noe man puttet i kokende vann og raspet gulrøtter til. Vi begynner å bli mange. Vi blir nok flere etter dette.

Lars Barmen:
Norsk sjømat
Forlag: Kagge
Foto: Erik Jalland
Format: 19,5 x 27 cm
Sider: 176

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen