Friske urter har invadert det norske kjøkken. Persille og gressløk har fått konkurranse fra basilikum, timian, salvie og mange flere i å dekorere og smaksette maten. Mange misliker imidlertid å ha urtepottene på kjøkkenbenken. Bruker du dem ikke opp i løpet av en helg, kommer det ofte små fluer opp av jorda i pottene. Og fluene kan lett bli uønsket krydder i maten. Urtene har dessuten lett for å tørke hvis de ikke får nødvendig stell, og det skjer jo ofte i en travel hverdag. Dessuten er friske urter ganske dyre i bruk, særlig hvis du ønsker å ha alle valgmuligheter for hånden til enhver tid. Men når alternativet er tørkede urter, ser de fleste gjennom fingrene med problemene eller lar rett og slett urter være urter. CPC Foods og Knorr har lansert et unikt konsept under navnet Urtehaven. En helt spesiell konserveringsprosess sørger for at de friske urtenes aroma beholdes tilnærmet 100 prosent. De finhakkede urtene blandes med olje og salt og gjennomgår en dehydreringsprosess som er avsluttet innen fire timer etter høsting. For forbrukermarkedet selges urtene som terninger, litt større enn buljongterninger, men har altså ikke noe med buljong å gjøre. Bruksområdene er nærmest ubegrensede. Terningene smelter lett i kontakt med varme og er usedvanlig enkle å bruke: Til å smøre ildfaste former med i stedet for olje/margarin, til å legge direkte på kjøtt og fisk under tilberedning, som utgangspunkt for kryddersmør og som smakstilsetting i sauser, marinader og dressinger. Siden urtekrydderet inneholder salt, må salt brukes med forsiktighet både før og etter at krydderet er tilsatt. Krydderet skal dessuten tilsettes mot slutten av koketiden for at den friske urtesmaken skal beholdes i størst mulig grad. Arne Jermstad, kjent fra tv-skjermen, og daglig leder av kompetansesenteret Matpakken AS har vært delaktig i produktutviklingsfasen og dermed ansvarlig for anbefalingene hva gjelder bruksområder: For eksempel persille og hvitløk i potetmosen (laget av mandelpoteter og jomfruolje) eller basilikum/timian i rotmos av kålrabi og gulrot. Krydderet kan selvfølgelig brukes i ris og pasta. Husk bare å røre i litt olje til slutt. Hva med å gi fiskepuddingen nytt liv: Varm fiskepudding serveres med grønnsaker surret i olje og tilsatt persille/hvitløk-krydderet, samt en saus som lages slik: Reduser usaltet fiske-/blåskjellkraft, tilsett fløte, reduser videre, monter med smør og til slutt en passe dose persille/hvitløk-krydder. Scampi er lett å få god smak i på denne måten: Rens scampi (fjern tarmen som sitter i ryggen), fres finhakket hvitløk i olje samt timian/basilikum-krydder, legg scampiene i blandingen, vend dem og server så snart de er blitt rosa. Som ekstra smaksforsterker byr Knorr også på Fonder som er kraftkonsentrat. De færreste har tid eller ork til å koke kjøtt- eller fiskekraft, en nødvendig komponent for å oppnå toppresultater i kjøkkenet. Knorr har laget fire varianter: Kalv, Fisk og vin, Kjøtt og vin samt Vilt. Fondene kan brukes ublandet i maten som topping, det vil si som siste smaksløft til retten, eller de kan spes ut med vann. 1/3 dl gir 1 liter kraft som jo må koke inn, eventuelt sammen med vin, og til slutt jevnes for å bli god saus. Det enkleste er imidlertid å tilsette fonden ublandet i den usaltede sausen. Finnbiff 2-3 porsjoner 300 g finnbiff (reinsdyrkkjøtt i tynne strimler) 1 liten løk 2 dl fløte 2 dl vann 2 ss Knorr Fond Vilt 2 ss tyttebærsyltetøy 1/4 ts salt 2 ts Maizena jevner brun type 1/2 ts salt pepper Stek kjøttet og løken godt (ikke for sterk varme) i olje, smør eller margarin. Ha deretter i de øvrige ingrediensene for å jevne med Maizena til slutt. La koke i ett minutt. Pannestekt kyllingfilet med dijonsennep og fløte 4 porsjoner 4 kyllingbryst 2 dl fløte 1 dl vann 1/2 ss Knorr Fond Kalv 1/2-1 ss dijonsennep frisk estragon Brun kyllingbrystene. Hell på vann, fløte og fond i pannen, rør i sennepen. La trekke til sausen har en passe tykk konsistens. Da er også fileten ferdig. Smak til med salt, pepper og finhakket estragon. Wokede grønnsaker med kalkun 4 porsjoner 400 g kalkunkjøtt 2 ss soyasaus 1 ts tørket ingefær 2 ss olje 1/2 kinakål 2 gulerøtter 1 løk 2 terninger Knott Urtehaven Persille & Hvitløk Skjær kjøttet i strimler. Bland soya, ingefær og olje i en skål og legg i kjøttet. La kjøttet marinere mens du tilbereder grønnsakene. Skjær grønnsakene i tynne strimler og bland dem i marinaden. Stek kjøtt og grønnsaker i en varm panne (gjerne wok) til grønnsakene er såvidt møre. Tilsett eventuelt litt ekstra olje. La urteterningene smelte i blandingen og server med jasminris.
God smak for hånden
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.
Les hele sakenEvents
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
For i det siste har han tatt steget videre.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.
Les hele saken