Godbiter i Norges første vinauksjon

Godbiter i Norges første vinauksjon

En Madeira fra 1815 er blant høydepunktene når det i høst skrives et nytt kapittel i Norges vinhistorie.
11 Oktober 2013 - 14:33

For første gang skal Vinmonopolet avholde en vinauksjon for privatpersoner. 25. november skal mer enn 1600 flasker under hammeren ved Blomqvist i Oslo.

I et kjellerkokale i Tordenskiolds gate står vinkasser og pappesker fulle av vin til en samlet verdi av rundt fem millioner kroner. Helt siden august har det strømmet inn vin fra private samlinger, skriver osloby.no.

- Vi har fått inn over 3000 flasker, men nå er det stopp for vurdering til denne auksjonen. Over 1600 flasker skal selges. Mesteparten  er Bordeauxviner, det gjenspeiler nok hva som ligger i norske vinkjellere. Det er mye fra 80-tallet, men også Bordeaux helt tilbake til 1910-1920. Rundt 50 prosent er Bordeaux, ellers er det en del italiensk, mye burgundere, champagne, tyske viner og noe fra andre områder, opplyser Arnt Egil Nordlien, produktsjef for auksjoner i Vinmonopolet.

Blant høydepunktene på auksjoen er en Madeira fra 1815 som har ligget i en norsk kjeller i minst 120 år. Nordlien har også en Roumier Musigny 1996 til 25.000 kroner og en Chateau Petrus 1950 til samme prisantydning.

I 2008 søkte Vinmonopolet om en lovendring for å gjøre vinauksjoner for privatpersoner mulig, og i fjor vedtok Stortinget endringen. Etter et offentlig anbud, ble et samarbeid mellom Vinmonopolet og Blomqvist inngått.
- Interessen er enorm, mye større enn jeg hadde regnet med. Nå blir det i hvert fall to auksjoner i året. Folk har også begynt å reservere plasser i auksjonssalen – som er 25. november. Vi kommer også til å ha en nettauksjon noen dager etter vinauksjonen, for å få ut resten av vinen, forteller Blomqvist-sjef Knut Forsberg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her