Godbiter i Norges første vinauksjon

Godbiter i Norges første vinauksjon

En Madeira fra 1815 er blant høydepunktene når det i høst skrives et nytt kapittel i Norges vinhistorie.
11 Oktober 2013 - 14:33

For første gang skal Vinmonopolet avholde en vinauksjon for privatpersoner. 25. november skal mer enn 1600 flasker under hammeren ved Blomqvist i Oslo.

I et kjellerkokale i Tordenskiolds gate står vinkasser og pappesker fulle av vin til en samlet verdi av rundt fem millioner kroner. Helt siden august har det strømmet inn vin fra private samlinger, skriver osloby.no.

- Vi har fått inn over 3000 flasker, men nå er det stopp for vurdering til denne auksjonen. Over 1600 flasker skal selges. Mesteparten  er Bordeauxviner, det gjenspeiler nok hva som ligger i norske vinkjellere. Det er mye fra 80-tallet, men også Bordeaux helt tilbake til 1910-1920. Rundt 50 prosent er Bordeaux, ellers er det en del italiensk, mye burgundere, champagne, tyske viner og noe fra andre områder, opplyser Arnt Egil Nordlien, produktsjef for auksjoner i Vinmonopolet.

Blant høydepunktene på auksjoen er en Madeira fra 1815 som har ligget i en norsk kjeller i minst 120 år. Nordlien har også en Roumier Musigny 1996 til 25.000 kroner og en Chateau Petrus 1950 til samme prisantydning.

I 2008 søkte Vinmonopolet om en lovendring for å gjøre vinauksjoner for privatpersoner mulig, og i fjor vedtok Stortinget endringen. Etter et offentlig anbud, ble et samarbeid mellom Vinmonopolet og Blomqvist inngått.
- Interessen er enorm, mye større enn jeg hadde regnet med. Nå blir det i hvert fall to auksjoner i året. Folk har også begynt å reservere plasser i auksjonssalen – som er 25. november. Vi kommer også til å ha en nettauksjon noen dager etter vinauksjonen, for å få ut resten av vinen, forteller Blomqvist-sjef Knut Forsberg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her