Godbiter i Norges første vinauksjon

Godbiter i Norges første vinauksjon

En Madeira fra 1815 er blant høydepunktene når det i høst skrives et nytt kapittel i Norges vinhistorie.

For første gang skal Vinmonopolet avholde en vinauksjon for privatpersoner. 25. november skal mer enn 1600 flasker under hammeren ved Blomqvist i Oslo.

I et kjellerkokale i Tordenskiolds gate står vinkasser og pappesker fulle av vin til en samlet verdi av rundt fem millioner kroner. Helt siden august har det strømmet inn vin fra private samlinger, skriver osloby.no.

- Vi har fått inn over 3000 flasker, men nå er det stopp for vurdering til denne auksjonen. Over 1600 flasker skal selges. Mesteparten  er Bordeauxviner, det gjenspeiler nok hva som ligger i norske vinkjellere. Det er mye fra 80-tallet, men også Bordeaux helt tilbake til 1910-1920. Rundt 50 prosent er Bordeaux, ellers er det en del italiensk, mye burgundere, champagne, tyske viner og noe fra andre områder, opplyser Arnt Egil Nordlien, produktsjef for auksjoner i Vinmonopolet.

Blant høydepunktene på auksjoen er en Madeira fra 1815 som har ligget i en norsk kjeller i minst 120 år. Nordlien har også en Roumier Musigny 1996 til 25.000 kroner og en Chateau Petrus 1950 til samme prisantydning.

I 2008 søkte Vinmonopolet om en lovendring for å gjøre vinauksjoner for privatpersoner mulig, og i fjor vedtok Stortinget endringen. Etter et offentlig anbud, ble et samarbeid mellom Vinmonopolet og Blomqvist inngått.
- Interessen er enorm, mye større enn jeg hadde regnet med. Nå blir det i hvert fall to auksjoner i året. Folk har også begynt å reservere plasser i auksjonssalen – som er 25. november. Vi kommer også til å ha en nettauksjon noen dager etter vinauksjonen, for å få ut resten av vinen, forteller Blomqvist-sjef Knut Forsberg.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen