Grand cru røverkjøp

En grand cru Alsace-riesling til 189 kroner er ikke bare en sjeldenhet men også et røverkjøp når kvaliteten er så høy som her.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Mens riesling er på alle vinelskeres lepper, er det ikke så ofte at det er viner fra Alsace som omtales. Og det er egentlig franskmennenes egen feil. For mens naboene i øst (Tyskland og Østerrike) til dels har revolusjonert sin rieslingstil , har vinprodusentene i Alsace fortsatt i samme sporet.

Hvilket vil si høye avlinger (gjennomsnittlig 80 hl/ha, loven tillater 100), faktisk de høyeste i landet for hvitvin. Og det til tross for et fantastisk potensial fra naturens side. En myriade av sterke jordsmonn i veldrenerte skråninger, et pålitelig klima den nordlige beliggenheten til tross. Samt ikke minst en rekke meget gode årganger.

Sørøstvendt og kalkstein
Det er imidlertid stor forskjell på de gode produsentene og gjennomsnittsinntrykket. Heldigvis. Men her som ellers er prisspennet stort. Og aller dyrest (hvis vi ser bort fra de søte) er grand cru. De beste druene kommer altså fra til sammen knappe 1700 hektar (hvor under halvparten holder virkelig grand cru-nivå) av regionens 13.000, fordelt på 50 vinmarker som igjen er spredt ut over hele den 80 kilometer lange tarmen av et vinområde. Fra nord til sør.

Høyest er grand cru-tettheten i midten. Lavest lengst sør, særlig for riesling siden det varmere klimaet ikke er så gunstig for å oppnå raffinement med denne druen. Men i Guebwiller hvor produsenten Schlumberger holder til, sørger kombinasjonen av leirholdig sand over kalkstein i grand cru-vinmarken Saering for at riesling stortrives. Kalksteinen bidrar med eleganse, mineralkarakter, en flott syrestruktur og naturlig lav avling (40 hl/ha mot 60 som er maks. for grand cru). Vinmarken er dessuten sørøstvendt, og druene nyter derfor godt av den friskere formiddagssola.

Nydelig matvin
Årgangen 2005 er dessuten blant de beste, men med fortsatt stort potensial for videre utvikling. Grand cru riesling generelt, og viner fra dette jordsmonnet spesielt, trenger mer tid viner trenger lenger tid i kjelleren enn andre Alsace-rieslinger. Best av alt er at prisen er aldeles strålende. Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2005 (42836) er ikke bare landets billigste Alsace grand cru men også en grand cru av svært høy klasse.

Nydelig mineralpreget fruktig duft med flott syre og god munnfølelse, stor lengde og lagringspotensial. Aldeles nydelig til forseggjorte retter med kongekrabbe, kveite eller piggvar med god saus , gjerne eplebasert , men også klassiske vrier som smørsaus .

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Schlumberger Saering Riesling Grand Cru 2017

Produsent:
Dom. Schlumberger
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
309,90 kr
Varenummer:
4283601
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS:  Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS:  Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP:  Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen