Mauss har plukket ut vinskribenter og -eksperter som er kjent for sin renhårighet og kompromissløse linje. Smakingene er alltid tematiske og derfor halvblinde, i den forstand at de 24 vet at de skal smake for eksempel klassifiserte Bordeaux''er i tre ulike årganger. Det de også kan forvente seg er en rekke Bordeaux-lignende viner fra andre land blandet inn i smakingen. Rekkefølgen er selvsagt helt ukjent. Mauss & Co fremskaffer alle viner selv uten produsentens innblanding. Dette for å unngå mistanke om "tukling" med innholdet. Panelet smaker dessuten aldri flere enn 30 viner om dagen. En advokat passer dessuten på at smakingen foregår etter reglene. Alle bruker en skala fra 0 til 100. Siden alle bruker en slik skala forskjellig, ved at noen holder seg mellom 60 og 80 mens andre strekker seg fra 20 til 90, må skårene korrigeres for dette. Dessuten elimineres personlige preferanser, for eksempel for merlotdominerte kontra cabernetdominerte viner. Som Mauss sier det: Summen av subjektiviteter er begynnelsen på objektivitet. Alt arbeidet som er nedlagt sålengt tar etter hvert form av rapporter: Grand Jury Européen Wine Report som er ute med første nummer nå. Her kan du lese om tre ulike smakinger av cabernet- og merlotbaserte viner. GJE er selvfinansierende og mottar sponsormidler fra internasjonale selskaper i forskjellige bransjer. Rapportene (4 i året) koster FF 399 (inkludert Bacchus Senior vinstyringssystem på CD-rom) og kan bestilles pr e-mail: francois.mauss@wanadoo.fr. Vis til Apéritif hvis du bestiller. Aase E. jacobsen 23.09.98
Grand Jury Européen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.
Les hele saken400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Forsiden akkurat nå - 4
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Den beste fredagsbiffen lages av elg
Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.
Les hele saken