Grand Jury Européen

Juryen (GJE) som oppstod som en europeisk motreaksjon til Parker, er ene og alene en herremann ved navn François Mauss' verk. Siden høsten 1996 har han samlet 24 av vårt kontinents mest prominente neser og ganer med jevne mellomrom for å vurdere viner fra
Redaksjonen
23 August 1998 - 19:06

Mauss har plukket ut vinskribenter og -eksperter som er kjent for sin renhårighet og kompromissløse linje. Smakingene er alltid tematiske og derfor halvblinde, i den forstand at de 24 vet at de skal smake for eksempel klassifiserte Bordeaux''er i tre ulike årganger. Det de også kan forvente seg er en rekke Bordeaux-lignende viner fra andre land blandet inn i smakingen. Rekkefølgen er selvsagt helt ukjent. Mauss & Co fremskaffer alle viner selv uten produsentens innblanding. Dette for å unngå mistanke om "tukling" med innholdet. Panelet smaker dessuten aldri flere enn 30 viner om dagen. En advokat passer dessuten på at smakingen foregår etter reglene. Alle bruker en skala fra 0 til 100. Siden alle bruker en slik skala forskjellig, ved at noen holder seg mellom 60 og 80 mens andre strekker seg fra 20 til 90, må skårene korrigeres for dette. Dessuten elimineres personlige preferanser, for eksempel for merlotdominerte kontra cabernetdominerte viner. Som Mauss sier det: Summen av subjektiviteter er begynnelsen på objektivitet. Alt arbeidet som er nedlagt sålengt tar etter hvert form av rapporter: Grand Jury Européen Wine Report som er ute med første nummer nå. Her kan du lese om tre ulike smakinger av cabernet- og merlotbaserte viner. GJE er selvfinansierende og mottar sponsormidler fra internasjonale selskaper i forskjellige bransjer. Rapportene (4 i året) koster FF 399 (inkludert Bacchus Senior vinstyringssystem på CD-rom) og kan bestilles pr e-mail: francois.mauss@wanadoo.fr. Vis til Apéritif hvis du bestiller. Aase E. jacobsen 23.09.98

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her