Mauss har plukket ut vinskribenter og -eksperter som er kjent for sin renhårighet og kompromissløse linje. Smakingene er alltid tematiske og derfor halvblinde, i den forstand at de 24 vet at de skal smake for eksempel klassifiserte Bordeaux''er i tre ulike årganger. Det de også kan forvente seg er en rekke Bordeaux-lignende viner fra andre land blandet inn i smakingen. Rekkefølgen er selvsagt helt ukjent. Mauss & Co fremskaffer alle viner selv uten produsentens innblanding. Dette for å unngå mistanke om "tukling" med innholdet. Panelet smaker dessuten aldri flere enn 30 viner om dagen. En advokat passer dessuten på at smakingen foregår etter reglene. Alle bruker en skala fra 0 til 100. Siden alle bruker en slik skala forskjellig, ved at noen holder seg mellom 60 og 80 mens andre strekker seg fra 20 til 90, må skårene korrigeres for dette. Dessuten elimineres personlige preferanser, for eksempel for merlotdominerte kontra cabernetdominerte viner. Som Mauss sier det: Summen av subjektiviteter er begynnelsen på objektivitet. Alt arbeidet som er nedlagt sålengt tar etter hvert form av rapporter: Grand Jury Européen Wine Report som er ute med første nummer nå. Her kan du lese om tre ulike smakinger av cabernet- og merlotbaserte viner. GJE er selvfinansierende og mottar sponsormidler fra internasjonale selskaper i forskjellige bransjer. Rapportene (4 i året) koster FF 399 (inkludert Bacchus Senior vinstyringssystem på CD-rom) og kan bestilles pr e-mail: francois.mauss@wanadoo.fr. Vis til Apéritif hvis du bestiller. Aase E. jacobsen 23.09.98
Grand Jury Européen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene
Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.
Les hele sakenSelv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.
Les hele saken