Fårikål er noe vi liker å se på som typisk norsk, retten er jo kåret til Norges nasjonalrett av lytterne i nitimen. Men, så viser det seg at mange andre land har sine varianter av lammekjøtt og kål, kokt sammen i en gryte. Du kan lese litt om historikken helt til slutt. Nå serveres du gode oppskrifter:
Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes
Klassisk fårikålgryte

Fremgangsmåte
Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Hell på vann. Kok opp - og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener med nykokte poteter. Mange mener at fårikålen smaker best dagen etterpå. Kok da fårikål som beskrevet ovenfor og avkjøl raskt. Sett den kaldt over natten og varm opp igjen før servering neste dag.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
Lambakjøt meth Grænmeti - Lammekjøtt med grønnsaker

Fremgangsmåte
Tørk kjøttet og skjær det i terninger. Ha vann i en stor gryte, tilsett salt og kok opp. Ha i kjøttet og la det koke i 25 minutter. Fjern skummet etter hvert som det danner seg. Rens kålen og skjær den i mindre biter. Vask og skrell nepene og del dem i fire. Ha kål og neper over i gryta og la det koke sammen med kjøttet til grønnsakene er møre.
Smelt smør i en kjele. Rør inn melet og spe med kraften, litt etter litt mens du rører hele tiden, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper, og tilsett skivet selleri.
Anrett kjøtt og grønnsaker på et fat og hell sausen over. Serveres med kokte poteter.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Irish Stew - Irsk stuing

Fremgangsmåte
Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Cork Irish Stew

Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i store terninger/serveringsstykker. Krydre kjøttet med salt og pepper. Varm opp oljen i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider. Brun bare litt av gangen og ha over i en gryte. Hell over vann slik at det dekker lammestykkene. Kok opp og ha i krydderblandingen.
Krydderblanding:
Pakk laurbærblad, persille, timian og rosmarin og hel pepper i en liten lerretspose, evt. rull det inn i blader fra en purre, og surr sammen med hyssing. Mens stuingen koker på svakt varme, skreller du potetene og skjærer dem først i skiver og så i strimler. Ha poteter, kål, løk, purreløk, sølvløk og selleri sammen med kjøttet. La det koke i 20 min. og tilsett ertene. Tilsett om nødvendig mer vann. Etter 10 minutter, eller når potetene er møre, er retten ferdig. Ta ut krydderposen, dryss over hakket persille og server.
Serveres med flatbrød eller annet godt brød.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Lamb with barley and cabbages - Lam med bygg og kål

Fremgangsmåte
Skrell løken og del den i skiver. Skyll byggen i rennende vann. Rens kålen og del i store båter. Ha kjøtt, bygg og grønnsaker i gryte og fyll med vann til 2-3 cm over råvarene. Legg over lokk og la det koke ved lav varme i 50 minutter. Når kjøttet løsner fra beinet er retten ferdig til servering. Serveres med godt brød eller kokte poteter.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
Pecheno Jagne So Zelka - Dampet lam med kål som i Makedonia

Fremgangsmåte
Ha lammekjøttet i en støpejernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker. Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet. Fordel chilipepper over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både på grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på 250° C i ca. 2 timer.
Tips:
Du kan godt bruke rød chili som på bildet. Den skal bite litt fra seg.
Serveres med kokte poteter.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 464.00 kr Bestillingsutvalget94 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
Carne no Tacho com Couve - Lammegryte med kål

Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i store terninger/stykker og bacon i små terninger. Stek bacon først og stek så lammekjøttet i fettet fra baconet. Ha over i en gryte og hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La retten småkoke i ca. 45 minutter til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og allehånde. Legg kålen og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av. Serveres med løkstekt ris.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
82 POENG
-
82 POENG