Griller i hodet

Du kan få ville ideer av denne nye boken. Du kan komme til å bytte ut kjøkkenbenken med utegrillen - og ikke savne den første i det hele tatt. Ikke engang midtvinters.
Redaksjonen
25 April 2001 - 03:57

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Den aller, aller første kokk var trolig en griller. Det er den enkleste, men kanskje også den vanskeligste og mest misbrukte tilberedningsform som finnes. Det er nemlig ikke slik at bare man går til innkjøp av en imponerende utegrill så blir man en grillmester.Grillferdigheter er verken genetisk eller hormonelt betinget - hvilket vil si at grillegenskaper slett ikke hører til de nedarvede instinkter, ei heller er menn automatisk dyktigere grillmestere enn kvinner.

For nybegynnere og viderekomne
Alt - også grilling - må læres. Og det smarteste, om du ikke har faglærte i familien, er sikkert å ta den lille tiden som må til for å lese litt - og trene litt. Først da oppdager du at grilling ikke først og fremst er stress og røykutvikling og brente skorper og hyl og skrik.

Mathew Drennans bok Grilling er imponerende på den måte at den er laget både for nybegynnere og viderekomne grillere samtidig. Få kokebøker kan sies å få til den bragden. Men her er den nødvendige trinn-for-trinn gjennomgang av både utstyr og teknikk, like lettfattelig som en byggeforklaring fra LEGO. Og her er inspirerende og viderekomne grilloppskrifter - også for vegetarianere, fiskeelskere og søtmonser.

Frukt og grønnsaker
Gass eller kull, direkte eller indirekte varme, kjøtt eller fisk eller grønt, Grilling er opptatt av å lære deg det hele, og bare på ett eneste punkt gir forfatteren deg intet valg: Du skal grille med lokk! Lokket gir jevnere stekevarme, holder på aromaen, reduserer flammeoppbluss og sist men ikke minst: det beskytter mot vær og vind. Her er nemlig en mann som ber deg grille i tide og utide og i all slags vær.

Derfor gir boken utførlig beskrivelse av framgangsmåte fra opptenning til brannsikring og rengjøring, fra grillutstyr til råvarevalg og alt det morsomme tilbehøret. Tilbehøret inkluderer marinader, urter og kryddere, salater, dressinger og sauser og smør. Men aller morsomst er naturligvis oppskriftene - komplett med totale tidsangivelser, steketider, vanskelighetsgrad og varmeanbefalinger.

Grilling uten grenser
Det er ikke grenser for grillingen nemlig: Forretter eller appetittvekkere, fisk og skalldyr, kjøtt og desserter. Det eneste du ikke kan grille er antakelig supper. Men det visste du vel? Hva med reke- og kamskjellspidd med mangochutney? Eller grillet makrell med syrlig dilldressing, grillede blåskjell med pernod og fennikelsmør? Og østers på grillen? Går aldeles utmerket, tusen takk.

Gled deg til å prøve kalkun eller and med sprøtt, brunt skinn - ifølge forfatter Brennan blant noe av det beste du kan tilberede på en grill. Alle typer fugl egner seg, også rype og fasan, for den som har det lett tilgjengelig. Men hører du bare til de forsiktig viderekomne kunne kanskje en kyllingburger med blåmuggost-majones være noe å begynne med?

Rødt kjøtt eller grønt på spidd
Pass på når du griller at du alltid bruker ulike skjærebrett, redskaper og tallerkener til rått og stekt kjøtt. Denne regel gjelder uansett. Men ellers er det ingen grunner til å delta i det store, hysteriske hylekor. Rødt kjøtt er fortsatt både det vanligste og kanskje også det beste å putte på grillen, enten som hele stykker eller i farsert form. Og tilhører du grillkunstens kjernetropper finner du et eget deilig klassikerkapittel. Der forklares hvordan alt det beste fra grillentusiastenes hjemland USA egentlig skal gjøres: Så som grillstekte potetbåter, hamburgere, spareribs og maiskolber.

Og boken er befriende klar: Også de fleste grønnsaker kan grilles. Utegrillen er derfor et must også for vegetarianere og andre fans av det grønne. Prøv for eksempel sopp-og-potet-spidd med feta og peanøttsaus, kikertkarbonader med majones og sprøstekt løk eller vegetarpizza med mozarella. På samme måte er det med frukt og bær: Mango, ferskener, jordbær, papaya og aprikoser er dessertvarianter du aldri har tenkt på å grille før. Etter å ha lest denne boken tenker du snart ikke på annet. Eller hva med marengs med honningplommer - ananas med grønn pepper. Løper ikke tennene i vann?

Vår aller første griller fra urtiden ble muligens mett, med glør og glohet varme under et stykke kjøtt. Men vesentlig grillekspertise hadde han helt klart ikke om hvilken boltreplass utekjøkkenet kan være. Du er heldig som er født nå, og kan få griller i hodet. Utegriller.

Det er grilleverandøren Weber som står bak den unike oppskriftsamlingen, og de har brukt all sin grillekspertise i utviklingen av boken.

Mathew Drennan:
Grilling
Forlag: Gyldendal Fakta
Originalens tittel: Weber's Ultimate Barbeque Book
Oversatt av: Irene Inman Tjørve
Format: 23 x 24 cm
Sider: 160

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her