Drikke
Grillviner i toppklassen

Grillviner i toppklassen

Bonny Doon er et sikkert kort fra California, også når grilling står på planen.
26 Mai 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Amerikanere kan det med å lage gode viner til uformelle anledninger. Vinene til legendariske Randall Grahm på Bonny Doon har imidlertid mer ved seg enn å tilfredsstille behovet for en god partner til grillmaten. Selv om han lenge var en eksponent for nettopp gode hverdagsviner produsert i anselige volum.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rhône-inspirert
Fra 2007 snudde han om på hælen, solgte unna volumdelen av virksomheten og gikk tilbake til "røttene", til tiden som vinmisjonær eller -idealist, da han ble kjent som en av flere "Rhône Rangers". Det innebærer at han i dag praktiserer biodynamisk dyrking uten kunstig vanning, og at han (fortsatt) har et ekstra godt øye til klassiske Rhône-druer (selv om han eksperimenter med masse annet også).

Ikke overraskende er syrahene hans av stor interesse. Bonny Doon Bien Nacido Syrah 2007 (80225) er en imponerende vin med flott konsentrasjon og samtidig slank og elegant i stilen. Jordsmonnspreget er uttalt, noe som er en klar målsetning for Grahm, og Bien Nacido har klar nordrhônsk karakter.

Plukker tidlig
Druene kommer fra en vinmark, Bien Nacido, med gamle vinstokker i Santa Maria Valley som ligger nord for Los Angeles ved foten av Coastal Ranges og med Stillehavet bare et par mil unna. Den har et etter californiske forhold svært kjølig klima. Grahm fremhever den kjølige karakteren ytterligere ved å plukke druene tidligere enn det som er vanlig i California.

Mens denne vinen forsvant ut av polets basislister etter en kort visitt i 2009, er lillebroren, Bonny Doon Le Pousseur Syrah 2011 (51251) tilbake igjen. Druene kommer fra utvalgte vinmarker i Central Coast som er området som strekker seg fra San Fransisco i nord til Los Angeles i sør. Også denne har Rhône som modell, om enn litt lenger sør i dalen.

Til Bonny Doon Contra 2009 (53269) har han hentet inspirasjon enda lengre sør i Rhône siden dette er en miks av carignan, grenache og mourvèdre, samt litt urcaliforniske druer som petite sirah og zinfandel. En artig vin som i likhet med sine brødre gjør det stort i grillsammenheng.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her