Gul og brun

Etter at norske politikere i en mannsalder har sørget for å ensrette, drepe alt personlig engasjement og utvikling i landbruket og skapt monopoler der konkurrentene har hatt like stor mulighet til å overleve som en kylling i en haukeflokk, ropes det på mangfold i butikkhyllene.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen oppfordrer nå til folkeopprør mot skrinne butikkhyller, kan vi lese i Dagbladet. Det er de tre store butikk-kjedene som skal lide denne triste skjebne etter at ministeren har proklamert at folket skal manes til strid. - Vi må etablere et politisk press og et opinionspress på kjedene. Still krav i butikkene! Og ikke godta svaret "Det har vi ikke", tordner Ansgar Gabrielsen overfor Dagbladet.

Vi for vår del har lyst til å brøle tilbake: Det er jo du og dine kompiser som har skylda. Landbrukspolitikken har fjernet det meste av de produktene du etterlyser. Norske politikere er ansvarlig for at vi i Norge så å si bare produserer gulost og brunost. De har skylda for at nordmenn har vent seg til at det stort sett er to ostetyper å velge mellom, uavhengig om de kommer fra den ene eller den andre produsenten. Gabrielsen og hans forløpere har gjennom flere tiår gjort oss til et fattig land hva angår mat- og mattradisjoner. Ensrettingen kan du dermed se resultatet av i butikkhyllene. Men Gabrielsen synes sikkert han har sitt på det tørre. Millioner av kroner skal de siste årene etter sigende være gitt til småprodusenter som vil satse i nisjer, men så var det den ekle oppgaven med å få solgt nisjeproduktene da. Og det skal altså nå kjedene stilles til ansvar for at ikke skjer.

Det politikerne kanske skulle tenke på var å gi støtte til butikker som er villige til å satse på smalere nisjer enn den Rema er villig til å tilby. For det er opplagt et voksende marked for mat med god og unik smak som delvis er skapt av at vi reiser og fordi noen er kommet til oss og har tatt med seg sine gode mattradisjoner. Det er faktisk en vekst mer på tross enn på grunn av politikerne som sitter med ansvaret.

Også på horeca-markedet er det nisjeprodusenter og -grossister som leverer sine produkter fra egen bil til spisesteder som forstår at det går an å servere noe annet enn panert rødspette og kinakål. Kanskje vi skulle invitere Gabrielsen på en turné landet rundt for å spise på norske veikroer. Trolig ville han på ny brøle om folkeopprør og boikott over mangel på mangfold. Vi klarer kanskje å forhindre det ved å fortelle ham at veikroene stort sett serverer det folk vet om, blir tilbudt og derfor vil ha. Av den grunn er også hyllene rundt i norske dagligvarebutikker som de er. Gulost og brunost.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen