BRANSJE: Gull til Sverige og nordlig dominans i sommelier-VM
Bransje
(Bilde: )

Gull til Sverige og nordlig dominans i sommelier-VM

Sverige tok gull, Irland bronse, og både Norge, Danmark og Finland er blant verdens 15 beste nasjoner.

Over er tiden med fransk-italiensk dominans i sommeliertoppen. Riktignok ble franske David Biruad nummer to i finalen, men blant verdens femten nasjoner i årets VM beste kommer åtte fra Nord-Europa om vi inkluderer Baltikum og Russland.

Felles for disse er at de i utgangspunktet er ikke-vinproduserende land og dermed har et handikap i utgangspunktet. Eller kanskje er det motsatt? Det kan i alle fall virke slik om vi ser på resultatlisten.

Henrik Dahl Jahnsen. Foto: Torjus Berglid
Henrik Dahl Jahnsen. Foto: Torjus Berglid

Selv om Arvid Rosengren nok er lykkeligst av alle med sin VM-seier, er 24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen, daglig leder Bølgen & Moi Ny-Hellesund, strålende fornøyd med sin 11. plass i årets sommelier-VM som fant sted i Mendoza, Argentina. Henrik er ikke bare yngste VM-deltaker i år, men også yngste norske deltaker noensinne. Robert Lie var 25 år da han deltok i VM i 2007, men innehar fortsatt rekorden som yngste norgesmester gjennom tidene.

Med sine 31 år er svenske Arvid Rosengren en VM-sensasjon, men ikke den yngste gjennom tidene (det var 27 år gamle Enrico Bernardo i 2004). Arvid skarpeste konkurrent i årets finale var den 44 år gamle franskmannen David Biraud. Arvids seier er nok en fjær i hatten til svensk sommeliersatsing. Og noe å strekke seg etter for den norske leiren. Han sikret nemlig den andre svenske VM-seieren hvilket er stort når vi vet hvor mye prestisje som ligger i dette, spesielt i sentraleuropeiske nasjoner som Frankrike.

Vi må ikke glemme den imponerende tredjeplassen som gikk til irske men franskfødte Julie Dupouy-Young. Denne målbevisste sommelieren gikk fra 15. plass i forrige VM i Tokyo i 2013 til tredjeplass i årets VM. Hun kom «bare» til semifinalen i EM i 2013 (hvor Arvid Rosenberg vant). Neste EM er i Østerrike i 2017 og da stiller Henrik nok en gang for Norge. En erfaring rikere. Og med en mulighet til å kopiere irske Julies byks mot toppen.

David Biraud, Arvid Rosengren og Julie Dupouy-Young.
David Biraud, Arvid Rosengren og Julie Dupouy-Young.

 

Henrik Dahl Jahnsen fulgte finalen fra publikumsplass og kunne notere seg store forskjeller i stil mellom den svenske og den franske kandidaten. Noe som også ble dokumentert da Andreas Larsson seiret i 2007. –Det er som publikum lett å blir sjarmert av den uformelle skandinaviske kontra den mer formelle franske stilen, men det er ikke alltid lett å vite hvem som høster flest poeng hvor, forteller Henrik etter finalen.

Han mener at årets VM først og fremst er en konkurranse hvor deltakernes totale kunnskaper som sommelier ble testet. Selvsagt inneholdt den mengder av teorispørsmål og blindsmakinger, men også kandidatene evner til å håndtere vanskelige situasjoner i restauranten.  

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen