Gullgutt gikk i svart

Gullgutt gikk i svart

– Det gikk litt i svart da jeg ble ropt opp som vinner, sier nybakt norgesmester i kokkekunst, Thomas Johansen Borgan.
01 Oktober 2012 - 01:32

– Det har vært mye frustrasjon før jeg kom frem til vinnermenyen. Jeg følte enorm lettelse og ekstrem tilfredsstillelse. Drømmen var en medalje, sier Thomas Johansen Borgan til Adresseavisen.

Kjøkkensjefen ved Glassgården Brasseri & Grill ved Rica Bakklandet Hotel tok i helgen førsteplassen i årets kokke-NM 2012. I finalen møtte han elleve av landets beste kokker, blant dem fjorårsvinner Christian Andrè Pettersen. Han tok andreplassen i år, mens Martin Sveian ble nummer tre.

Hele sju av finalistene jobber forøvrig ved et av Ricas hoteller i Trondheim.

Motivasjon

– Å vinne denne prisen er nok det største man kan oppnå nasjonalt innen kokkekunst i Norge. Utmerkelsen gir meg motivasjon til å utvikle faget videre og bruke erfaringene i mitt videre arbeid, sier Borgan.

Han stod igjen som vinner etter å ha presentert en treretters meny bestående av «Kylling Waldorf», «Reinsdyr med skogorama» og desserten «Pære, yoghurt og bjørk».

– Jeg følte jeg hadde ganske god kontroll, og følte meg godt forberedt. Jeg hadde gjort menyen åtte ganger tidligere i reell tid, men har øvd mye på de enkelte rettene før det, sier han.

Innstilling

– Thomas har en fenomenal innstilling. Han tok ut ferien sin en måned før konkurransen, og brukte denne tiden til å perfeksjonere seg til konkurransen, sier Bjarte Gjerde, regiondirektør for Rica Hotels i Midt-Norge.

Rica Bakklandet Hotel åpnet i 2011, og satser på å videreføre matfilosofien fra det mer veletablerte søsterhotellet Rica Nidelven Hotel.

– Begge satser på faglig kompetanse og ekte mat, og vi lager all mat fra grunnen av. Det er ikke veldig vanlig for norske hotell i dag. Det er derfor vi rekrutterer de beste kokkene i området til våre hotell, sier Gjerde.

Dobbelt gull på kjøkkenet

Thomas Johansen Borgan har vært kjøkkensjef på Glassgården Brasseri & Grill siden åpningen i august i fjor. Den andre kjøkkensjefen på Rica Bakklandet Hotel er tidligere norgesmester Ole Erik Løkken. På Glassgården Brasseri og Grill har altså begge kjøkkensjefene gullmedalje i kokkekunst.

På plassen bak Borgan kom Christian André Pettersen, mens Martin Sveian ble nummer tre.

Deltakerne i årets NM i kokkekunst:

• Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel)
• Håkon Solbakk (Rica Nidelven Hotel)
• Mads Georg Risan (Rica Nidelven Hotel)
• Reneè B. Fagerøy (Glassgården Brasseri & Grill / Rica Bakklandet Hotel)
• Håvard Klempe (Rica Nidelven Hotel)
• Thomas Johansen Borgan (Glassgården Brasseri & Grill / Rica Bakklandet Hotel)
• Sigve Eliassen (Rica Nidelven Hotel)
• Christian Andrè Pettersen (Spiseriet, Stavanger Konserthus)
• Sebastian S. Engh (Vertshuset Curtisen, Halden)
• Martin Sveian (Tango Bar & Kjøkken, Stavanger)
• Stig Harris Fagerholt (Gastronomisk Institutt, Stavanger)
• Odd Ivar Haglund (Brasseri Fengselet, Hønefoss)

Juryen bestod av Per Mandrup (hoveddommer/smaksdommer), Jørn Lie (smaksdommer), Sven Erik Renaa (smaksdommer), Kari Innerå (smaksdommer), Espen V. Larsen (smaksdommer), Anne Dorthe Ask (plassdommer) og Jan Kåre Johansen (plassdommer).

Norgesmester Borgan, som i 2011 vant konkurransen «Årets sjømatkokk»”, blir nå Norges representant i neste års nordiske mesterskap i kokkekunst.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her