Gullgutt gikk i svart

Gullgutt gikk i svart

– Det gikk litt i svart da jeg ble ropt opp som vinner, sier nybakt norgesmester i kokkekunst, Thomas Johansen Borgan.
01 Oktober 2012 - 00:32

– Det har vært mye frustrasjon før jeg kom frem til vinnermenyen. Jeg følte enorm lettelse og ekstrem tilfredsstillelse. Drømmen var en medalje, sier Thomas Johansen Borgan til Adresseavisen.

Kjøkkensjefen ved Glassgården Brasseri & Grill ved Rica Bakklandet Hotel tok i helgen førsteplassen i årets kokke-NM 2012. I finalen møtte han elleve av landets beste kokker, blant dem fjorårsvinner Christian Andrè Pettersen. Han tok andreplassen i år, mens Martin Sveian ble nummer tre.

Hele sju av finalistene jobber forøvrig ved et av Ricas hoteller i Trondheim.

Motivasjon

– Å vinne denne prisen er nok det største man kan oppnå nasjonalt innen kokkekunst i Norge. Utmerkelsen gir meg motivasjon til å utvikle faget videre og bruke erfaringene i mitt videre arbeid, sier Borgan.

Han stod igjen som vinner etter å ha presentert en treretters meny bestående av «Kylling Waldorf», «Reinsdyr med skogorama» og desserten «Pære, yoghurt og bjørk».

– Jeg følte jeg hadde ganske god kontroll, og følte meg godt forberedt. Jeg hadde gjort menyen åtte ganger tidligere i reell tid, men har øvd mye på de enkelte rettene før det, sier han.

Innstilling

– Thomas har en fenomenal innstilling. Han tok ut ferien sin en måned før konkurransen, og brukte denne tiden til å perfeksjonere seg til konkurransen, sier Bjarte Gjerde, regiondirektør for Rica Hotels i Midt-Norge.

Rica Bakklandet Hotel åpnet i 2011, og satser på å videreføre matfilosofien fra det mer veletablerte søsterhotellet Rica Nidelven Hotel.

– Begge satser på faglig kompetanse og ekte mat, og vi lager all mat fra grunnen av. Det er ikke veldig vanlig for norske hotell i dag. Det er derfor vi rekrutterer de beste kokkene i området til våre hotell, sier Gjerde.

Dobbelt gull på kjøkkenet

Thomas Johansen Borgan har vært kjøkkensjef på Glassgården Brasseri & Grill siden åpningen i august i fjor. Den andre kjøkkensjefen på Rica Bakklandet Hotel er tidligere norgesmester Ole Erik Løkken. På Glassgården Brasseri og Grill har altså begge kjøkkensjefene gullmedalje i kokkekunst.

På plassen bak Borgan kom Christian André Pettersen, mens Martin Sveian ble nummer tre.

Deltakerne i årets NM i kokkekunst:

• Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel)
• Håkon Solbakk (Rica Nidelven Hotel)
• Mads Georg Risan (Rica Nidelven Hotel)
• Reneè B. Fagerøy (Glassgården Brasseri & Grill / Rica Bakklandet Hotel)
• Håvard Klempe (Rica Nidelven Hotel)
• Thomas Johansen Borgan (Glassgården Brasseri & Grill / Rica Bakklandet Hotel)
• Sigve Eliassen (Rica Nidelven Hotel)
• Christian Andrè Pettersen (Spiseriet, Stavanger Konserthus)
• Sebastian S. Engh (Vertshuset Curtisen, Halden)
• Martin Sveian (Tango Bar & Kjøkken, Stavanger)
• Stig Harris Fagerholt (Gastronomisk Institutt, Stavanger)
• Odd Ivar Haglund (Brasseri Fengselet, Hønefoss)

Juryen bestod av Per Mandrup (hoveddommer/smaksdommer), Jørn Lie (smaksdommer), Sven Erik Renaa (smaksdommer), Kari Innerå (smaksdommer), Espen V. Larsen (smaksdommer), Anne Dorthe Ask (plassdommer) og Jan Kåre Johansen (plassdommer).

Norgesmester Borgan, som i 2011 vant konkurransen «Årets sjømatkokk»”, blir nå Norges representant i neste års nordiske mesterskap i kokkekunst.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her