Gulløye er beskyttet

Gulløye fra Nord-Norge er tildelt Beskyttet Opprinnelse.
Redaksjonen
27 September 2007 - 18:34

Dette er en opprinnelsesbetegnelse som tilsvarer den europeiske og franske AOC-betegnelsen og gis til næringsmidler med særegen kvalitet, omdømme og andre kjennetegn som kan tilskrives et definert område.
 
Det er et kvalitetstegn som Gulløye fra Nord-Norge kun deler med to andre norske produkter.
 
Minneverdig
- Dette er minneverdig for oss potetprodusenter nord for Polarsirkelen. Regionens egen potet Gulløye har blitt anerkjent ved å få tildelt beskyttet opprinnelsesbetegnelse som det første nordnorske landbruksproduktet. Vi har jobbet sammen med det landbruksfaglige miljøet i Nord-Norge i over ti år for å få dette til. I starten arbeidet vi med å få høykvalitets Gulløye tilbake i produksjon etter at den hadde ligget nede i flere tiår, sier Tormod Johansen, produsentkontakt og kvalitetsansvarlig hos Tromspotet AS og primus motor i produsentorganisasjonen Ottar.
 
Kom med rallare
Gulløye er en potetsort som kom til Nord-Norge med rallare via Sverige på begynnelsen av forrige århundre. Sorten viste seg å tilpasse seg spesielt godt de nordnorske forholdene med kort og intensiv vekstsesong under midnattssolen. Det gylne potetkjøttet med de karakteristiske "øynene" ga poteten navnet.
 
Forsvant nesten
Frem til 1960-årene var den dyrket i de fleste kjøkkenhager nordpå. Etter den tid tok mer kommersielle dyrking over, og Gulløye, som setter krav til jordsmonn og behandling, forsvant nesten helt. Helt til bedriften Tromspotet AS under merkenavnet Midnattsolpotet relanserte poteten på det nordnorske markedet. Siden den tid har merket fått nye emballasje og design som gir uttrykk for produktets historiske profil.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her