Gulløye er beskyttet

Gulløye fra Nord-Norge er tildelt Beskyttet Opprinnelse.

Dette er en opprinnelsesbetegnelse som tilsvarer den europeiske og franske AOC-betegnelsen og gis til næringsmidler med særegen kvalitet, omdømme og andre kjennetegn som kan tilskrives et definert område.
 
Det er et kvalitetstegn som Gulløye fra Nord-Norge kun deler med to andre norske produkter.
 
Minneverdig
- Dette er minneverdig for oss potetprodusenter nord for Polarsirkelen. Regionens egen potet Gulløye har blitt anerkjent ved å få tildelt beskyttet opprinnelsesbetegnelse som det første nordnorske landbruksproduktet. Vi har jobbet sammen med det landbruksfaglige miljøet i Nord-Norge i over ti år for å få dette til. I starten arbeidet vi med å få høykvalitets Gulløye tilbake i produksjon etter at den hadde ligget nede i flere tiår, sier Tormod Johansen, produsentkontakt og kvalitetsansvarlig hos Tromspotet AS og primus motor i produsentorganisasjonen Ottar.
 
Kom med rallare
Gulløye er en potetsort som kom til Nord-Norge med rallare via Sverige på begynnelsen av forrige århundre. Sorten viste seg å tilpasse seg spesielt godt de nordnorske forholdene med kort og intensiv vekstsesong under midnattssolen. Det gylne potetkjøttet med de karakteristiske "øynene" ga poteten navnet.
 
Forsvant nesten
Frem til 1960-årene var den dyrket i de fleste kjøkkenhager nordpå. Etter den tid tok mer kommersielle dyrking over, og Gulløye, som setter krav til jordsmonn og behandling, forsvant nesten helt. Helt til bedriften Tromspotet AS under merkenavnet Midnattsolpotet relanserte poteten på det nordnorske markedet. Siden den tid har merket fått nye emballasje og design som gir uttrykk for produktets historiske profil.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen